Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morningstar DBRS: Πότε θα αναβαθμίσουμε ξανά την Ελλάδα – Οι τρεις κρίσιμες προϋποθέσεις και το κακό σενάριο

Morningstar DBRS: Πότε θα αναβαθμίσουμε ξανά την Ελλάδα – Οι τρεις κρίσιμες προϋποθέσεις και το κακό σενάριο
Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, λέει η Morningstar DBRS
Στις προϋποθέσεις αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε με έκθεσή της στις 18 Δεκεμβρίου 2024, την οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews, η Morningstar DBRS.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, αναβάθμιση της χώρας μας εξαρτάται από:
(1) την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος,
(2) συνέχιση της υγιούς δημοσιονομικής απόδοσης, που υποστηρίζεται από διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους,
ή/και (3) τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, γεγονός που θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Το κακό σενάριο

Η Morningstar DBRS θα μπορούσε να μεταβάλει την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από θετική σε Σταθερή, εάν ο τραπεζικός τομέας αποτύχει να μειώσει τις ευπάθειές του, η προβλεπόμενη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους υστερήσει σημαντικά ή εάν η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης απογοητεύσει.
Στους πιθανούς παράγοντες υποβάθμισης περιλαμβάνονται ένα ή συνδυασμός από τα ακόλουθα: (1) παρατεταμένη αποδυνάμωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα οδηγήσει τον δείκτη δημόσιου χρέους σε σταθερή ανοδική τάση, και (2) αναστροφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται πως η Morningstar DBRS αξιολογεί την Ελληνική Δημοκρατία στο BBB (low), με το trend να είναι θετικό, ενώ η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 7 Μαρτίου 2025.
Η δε πιστοληπτική αξιολόγηση υποστηρίχθηκε κυρίως από βελτιώσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο σημείωσε μεγαλύτερη κερδοφορία, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υποχώρηση των κινδύνων από ενδεχόμενες υποχρεώσεις.

Συνθήκες

Σύμφωνα με την DBRS, οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες παρέμειναν γενικά ευνοϊκές κατά το 2024, παρά τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε οριακά στο 3,2% το 2024 από 3,3% το 2023.
Οι προηγμένες οικονομίες εκτιμάται ότι σημείωσαν ανάπτυξη 1,8% το 2024, από 1,7% το 2023, με τις αναθεωρήσεις προς τα πάνω για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ (2,8%) να αντισταθμίζουν την ασθενή ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Οι οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκαν κατά λιγότερο από 1,1% το 2024.
Η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες επιβραδύνθηκε στο 4,2% το 2024 από 4,4% το 2023.
Ωστόσο, όπως και στις προηγμένες οικονομίες, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στην ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών.
Η αυξημένη ζήτηση για ημιαγωγούς και ηλεκτρονικά προϊόντα οδήγησε σε αναθεωρήσεις προς τα πάνω των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ασία.
Αυτό αντιστάθμισε τις διαταραχές που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις και τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω για την ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
Οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν αρχίσει να μειώνουν τα βασικά επιτόκια πολιτικής.
Τα επιτόκια πολιτικής στην Ευρώπη και την Αμερική παραμένουν ελαφρώς περιοριστικά, ενώ οι κεντρικές τράπεζες στην Κίνα και την Ιαπωνία συνεχίζουν να ακολουθούν επεκτατική πολιτική.
Ενώ ο πληθωρισμός βοήθησε τη δυναμική του χρέους, με τα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια να παραμένουν πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος παρέμεινε υψηλό το 2024, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια (93% του παγκόσμιου ΑΕΠ).
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το γενικό κυβερνητικό χρέος στις προηγμένες οικονομίες παρέμειναν αυξημένες στο 109% του ΑΕΠ το 2024, παρόμοιες με το 2023 και πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία (103% του ΑΕΠ το 2019).
Σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού σε περισσότερες από 65 χώρες ψήφισε το 2024. Παρόλο που οι συνολικές οικονομικές συνθήκες ήταν γενικά ευνοϊκές, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τα κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Οι οικονομικές ανησυχίες, που τροφοδοτήθηκαν από τον υψηλό (αν και επιβραδυνόμενο) πληθωρισμό, την ανασφάλεια για το εισόδημα λόγω των ταχύτατων τεχνολογικών αλλαγών, τα υψηλά επίπεδα διεθνούς μετανάστευσης και την αυξανόμενη δυσπιστία μεταξύ διαφορετικών ομάδων, συνέβαλαν στο αντισυστημικό κλίμα.
Η συνεχής ανάπτυξη και η βελτίωση των ισολογισμών του δημόσιου τομέα και της ικανότητας αποπληρωμής τους οδήγησαν σε αναβαθμίσεις τριών χωρών που αξιολογούμε: Ιρλανδίας, Ισπανίας και Αργεντινής. Μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2024, θετικές τάσεις παρατηρούνται σε έξι από τις χώρες που αξιολογούμε: Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ινδία. Η μόνη πιστοληπτική αξιολόγηση στην κάλυψή μας που έχει υποστεί πτωτική πίεση, οδηγώντας σε Αρνητική τάση, είναι αυτή της Σλοβακίας.
Στην Ευρώπη, επτά χώρες αντιμετώπισαν ανοδικές πιέσεις αξιολόγησης. Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία τοποθετήθηκαν όλες σε «Θετική τάση». Η Ιρλανδία και η Ισπανία τοποθετήθηκαν επίσης σε Θετική τάση και οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους αναβαθμίστηκαν κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος.
Η θετική δυναμική που παρατηρήθηκε σε αυτές τις χώρες οφείλεται στη δυνατή οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση των δεικτών χρέους. Οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από πόρους της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα Next Generation EU και τα ταμεία συνοχής, ήταν καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη της ανάπτυξης σε αρκετές χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Αντίθετα, η τάση της Σλοβακίας άλλαξε σε Αρνητική λόγω του διαρθρωτικά μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και της αβεβαιότητας γύρω από τη δέσμευση της νέας κυβερνητικής συμμαχίας για δημοσιονομική βιωσιμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης