![Επανάσταση BRICS - Bretton Woods III και νέα νομισματική τάξη με βάση χρυσό, εμπορεύματα και cryptos](https://www.bankingnews.gr/media/k2/items/cache/d8d0e69e6529f3dd67bece66a7619b7e_XL.jpg)
Τα αποθέματα χρυσού των BRICS και το σχέδιο απολαριοποίηση
Βρισκόμαστε μάρτυρες της γέννησης του Bretton Woods III — μιας νέας παγκόσμιας (νομισματικής) τάξης που επικεντρώνεται στα νομίσματα που βασίζονται σε εμπορεύματα στην Ανατολή, η οποία πιθανότατα θα αποδυναμώσει το σύστημα του ευρω/δολαρίου και θα συμβάλει στις πληθωριστικές πιέσεις στη Δύση.
Ως αποτέλεσμα, ο χρυσός πρόκειται να επωφεληθεί από αυτή τη μετατόπιση ως ουδέτερο αποθεματικό ενεργητικό, Zoltan Pozsar (Μάρτιος 2022)
Η αποδολαριοποίηση έχει τεθεί στο επίκεντρο των οικονομικών στρατηγικών σε σχέση με τις ΗΠΑ όπως έχει παραδεχθεί και ο επερχόμενος πρόεδρος Trump στις προειδοποιήσεις τους προς τα κράτη της ομάδας των BRICS να είναι έτοιμες για έναν νομισματικό/εμπορικό πόλεμο.
Είναι μια πραγματική τεκτονική αλλαγή στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, η οποία έχει ενεργοποιηθεί από μία σειρά παραγόντων, από γεωπολιτικές εντάσεις έως ξαφνικές αλλαγές της νομισματικής πολιτικής.
Επί δεκαετίες, το δολάριο κυριάρχησε ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, διαμορφώνοντας αυτό που έχει επισημανθεί ως «υπερβολικό νομισματικό προνόμιο».
Τώρα, ένας αυξανόμενος αριθμός κράτων αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με την επίκληση της ανάγκης για νομισματική κυριαρχία.
Οι κυρώσεις, η χρήση του δολαρίου ως «όπλου» και οι ανησυχίες για τις αλλαγές πολιτικής της Federal Reserve έχουν ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να αποστασιοποιηθούν από την νομισματική πολιτική τάξη.
Σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο χρυσός ξεχωρίζει.
Είναι ουδέτερο περιουσιακό στοιχείο, ευρέως αξιόπιστο και δεν συνδέεται με τις πολιτικές κανενός κράτους.
Πολλοί επενδυτές τον αντιμετωπίζουν ως αντιστάθμισμα έναντι των πολιτικών κινδύνων και του πληθωρισμού.
Καθώς αναδύονται νέες χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις -όπως διμερείς εμπορικές συμφωνίες, περιφερειακά συστήματα πληρωμών και συζήτηση για νομίσματα που υποστηρίζονται από χρυσό- ο ρόλος του χρυσού διευρύνεται.
Να δούμε ποιες είναι οι αιτίες της αποδολαριοποίησης, οι παράγοντες που ωθούν τον χρυσό στο επίκεντρο και πώς τα κράτη επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ένα σύστημα παγκόσμιων συναλλαγών με μικρότερη δέσμευση από το δολάριο.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F4860a642-db59-4b2d-a0d0-3b343d5d93d7_732x729.png)
Αιτίες της αποδολαριοποίησης
1. Η χρήση του δολαρίου ως «όπλου»
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δείχνουν πώς το δολάριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γεωπολιτικό εργαλείο.
Το πάγωμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων ή η άρνηση πρόσβασης σε συναλλαγές που βασίζονται σε δολάρια θέτει χώρες όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Βενεζουέλα σε δυσχερή θέση.
Αφού τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας πάγωσαν μερικώς μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πολλά κράτη συνειδητοποίησαν ότι το δολάριο δεν είναι ένα ουδέτερο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο.
Αυτή η εξέλιξη έδειξε ότι η μεγάλη εξάρτηση από το δολάριο μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη.
Η Ρωσία βρισκόταν σε διαδικασία αποδολαριοποίησης πριν εισβάλει στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν τα εναπομείναντα χρηματοοικονομικά assets.
Για να μειώσουν την ευπάθειά τους, οι χώρες άρχισαν να διαφοροποιούν τα αποθέματά τους.
Ο χρυσός έγινε κορυφαία επιλογή, καθώς είναι απρόσβλητος από κυρώσεις και δεν ελέγχεται από καμία κυβέρνηση.
Οι τεράστιες αγορές χρυσού από τη Ρωσία έδειξαν πώς μια χώρα μπορεί να αμυνθεί στις απειλές από τη χρήση του δολαρίου ως όπλου.
Άλλα κράτη παρατήρησαν τις εξελίξεις.
Ο φόβος ότι τα συναλλαγματικά του αποθέματα θα μπορούσαν να κλαπούν κατά βούληση τους ώθησε να διατηρούν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία εκτός δολαρίου.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fef7f7ef6-2d7c-4ab4-b313-6ec3dc278262_746x643.png)
2. Αστάθεια νομισματικής πολιτικής
Οι αλλαγές νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχία.
Σε κρίσεις, η Fed παρέχει ρευστότητα στην οικονομία μέσω μαζικής ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία ε γένει αποδυναμώνει την αξία του δολαρίου.
Όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται, η Fed αντιστρέφει την πορεία της με απότομες αυξήσεις επιτοκίων, που μπορεί να διαταράξουν τις παγκόσμιες αγορές.
Αυτός ο απρόβλεπτος επιτοκιακός κύκλος αφήνει τις χώρες εκτεθειμένες εάν βασίζονται στα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε δολάρια.
Ο αντικαταστάτης των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου ΗΠΑ γίνεται ολοένα και περισσότερο ο χρυσός με στόχο την εξάλειψη του κινδύνου.
Η κατοχή χρυσού μπορεί να αντισταθμίσει αυτή τη μεταβλητότητα.
Ο χρυσός δεν εξαρτάται από την επόμενη απόφαση της Fed.
Θεωρείται ως ένα σταθερό αποθεματικό αξίας, επομένως οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξήσει τα αποθέματά τους σε χρυσό.
Αυτή η στρατηγική τους βοηθά να αντισταθμιστούν από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και πληθωριστικές πιέσεις που μπορούν να υπονομεύσουν το δολάριο.
Με τη διαφοροποίηση των αποθεμάτων με χρυσό, στοχεύουν σε μεγαλύτερη σταθερότητα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο νομισματικό τοπίο.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F2da36b80-e77f-4e55-b3ea-a1531e98bc04_703x360.webp)
![](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_webp,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F0d2d416a-6005-4611-86c1-6adee4f85913_895x637.png)
3. Αναδυόμενη πολυπολικότητα και η ανάδυση της Κίνας
Η άνοδος οικονομιών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία έχει κάνει την παγκόσμια κατανομή ισχύος πιο πολυπολική.
Το μπλοκ των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) πιέζει για τρόπους παράκαμψης του δολαρίου στο εμπόριο και τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Οι συμφωνίες της Κίνας με τη Βραζιλία για τη χρήση του γιουάν και η ώθηση της Ινδίας για συναλλαγές με βάση τη ρουπία είναι ενδείξεις ότι αυτά τα κράτη θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο.
Προβλεπόμενο μερίδιο αγοράς του παγκόσμιου εμπορίου
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fbbc1b531-c721-4601-99df-0a22433c2e23_765x345.png)
Σε αυτό το περιβάλλον, η ουδετερότητα του χρυσού αποκτά σημασία. Είναι ένα παγκόσμιο αγαθό που δεν ευνοεί καμία μεμονωμένη οικονομία
Η ιδέα ενός νομίσματος BRICS που θα υποστηρίζεται από χρυσό ή άλλα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (όπως τα εμπορεύματα) δείχνει επίσης πώς αυτά τα κράτη θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία.
Με τη συγκέντρωση πόρων, ελπίζουν να δημιουργήσουν μια εναλλακτική χρηματοοικονομική δομή που δεν θα βασίζεται στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ ή στα δυτικά τραπεζικά συστήματα.
Εάν τα καταφέρουν, η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου συναλλακτικού και επενδυτικού νομίσματος θα μπορούσε να διαβρωθεί.
4. Τα εμπορεύματα και οι συναλλαγές
Τα εμπορεύματα—πετρέλαιο, μέταλλα και γεωργικά προϊόντα— αποτιμώνται εδώ και καιρό σε δολάρια.
Αυτό το σύστημα του «πετροδολαρίου» εδραίωσε την παγκόσμια θέση του αμερικανικού νομίσματος.
Τώρα, χώρες όπως η Κίνα υποστηρίζουν εναλλακτικές μορφές τιμολόγησης και διακανονισμό των συναλλαγών στα δικά τους νομίσματα.
Συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας, η οποία χρησιμοποιεί το γιουάν και το ρεάλ, είναι μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F60a9422a-ff7d-4159-a5e7-8bc1d4f961fb_808x565.png)
Τον Μάρτιο του 2023, το μερίδιο του γιουάν στους εμπορικούς διακανονισμούς της Κίνας ξεπέρασε το δολάριογ ια πρώτη φορά - Visual Capitalist
Καθώς περισσότερες συναλλαγές απομακρύνονται από το δολάριο, η ανάγκη για μεγάλα αποθέματα σε δολάρια μειώνεται.
Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και ο χρυσός.
Η παγκόσμια αποδοχή του χρυσού τον καθιστά ελκυστική «νομισματική» γέφυρα όταν η εμπιστοσύνη στα χάρτινα νομίσματα εξασθενεί.
Η ρευστότητά του και η ανεξαρτησία του από τον πολιτικό έλεγχο επιτρέπουν στις χώρες να διακανονίζουν τις συναλλαγές τους χωρίς να βασίζονται στο δολάριο.
Τα συστήματα ανταλλαγής ή μερικές πληρωμές σε χρυσό μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον συναλλαγματικό κίνδυνο.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές σπάνε το μονοπώλιο του δολαρίου στην τιμολόγηση των εμπορευμάτων.
1. Ο ρόλος του χρυσού ως ουδέτερου περιουσιακού στοιχείου
Ο χρυσός θεωρείται παγκοσμίως ως ένα σταθερό απόθεμα αξίας.
Δεν εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα μιας μόνο κυβέρνησης και δεν υπόκειται σε άμεση πολιτική πίεση.
Εάν μια χώρα αντιμετωπίζει κυρώσεις ή οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν για τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής μιας άλλης χώρας, ο χρυσός προσφέρει προστασία.
Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι χώρες με τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ επιθυμούν να επεκτείνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό.
Κανένας κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου ή κατάσχεσης δεν υπάρχει.
Η εγγενής αξία του χρυσού τον ξεχωρίζει από τα νομίσματα fiat, τα οποία μπορούν να υποτιμηθούν μέσω του πληθωρισμού ή των πολιτικών αποφάσεων.
Η τιμή του είναι μεταβαλλόμενη, αλλά ο χρυσός διατηρεί την ελκυστικότητα ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Αυτός ο αμερόληπτος χαρακτήρας του τον καθιστά μια λογική επιλογή σε έναν κόσμο όπου οι συμμαχίες αλλάζουν και η εμπιστοσύνη στα νομίσματα fiat μπορεί να κλονιστεί
Όταν ένα κράτος διατηρεί μέρος των αποθεμάτων του σε χρυσό, κερδίζει μια αμυντική δυνατότητα έναντι πολιτικών και οικονομικών σοκ.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F3a7ca84f-b9b7-41a1-871d-81b455fd12a7_661x397.webp)
2. Ο χρυσός στη στρατηγική της ομάδας των BRICS
Η Κίνα αυξάνει διακριτικά τα αποθέματά της σε χρυσό, ενώ η Ρωσία το κάνει ανοιχτά.
Και οι δύο θέλουν να προστατευθούν από τις δυτικές κυρώσεις και να μειώσουν την εξάρτηση από περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.
Η Ινδία, με την ιδιαίτερη πολιτιστική της συγγένεια με τον χρυσό, βλέπει επίσης το πολύτιμο μέταλλο ως στρατηγικό πόρο.
Αυτό το συλλογικό συμφέρον μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών ενισχύει το παγκόσμιο ανάστημα του χρυσού. Τα κράτη χρησιμοποιούν δολάρια για να αγοράσουν χρυσό
Πηγή: WGC
Ένα νόμισμα BRICS με στήριξη σε χρυσό θα άλλαζε το παιχνίδι.
Η σύνδεση του κοινού τους νομίσματος με ένα σκληρό περιουσιακό στοιχείο θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα εμπιστοσύνης και θα ενοποιούσε τις οικονομίες των μελών.
Μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για το δολάριο, ειδικά εάν οι παγκόσμιοι επενδυτές αντιμετωπίσουν αυτό το νόμισμα πιο σταθερό από ένα κυμαινόμενο νόμισμα fiat ευάλωτο στις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ.
Ενώ είναι ακόμα μια ιδέα υπό συζήτηση, η απλή πιθανότητα τραβάει την προσοχή του κόσμου.
Υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο του χρυσού στο αφήγημα ης αποδολαριοποίησης.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F250f1b67-bd03-4aaa-b2fd-5bc74aee52bf_904x545.png)
3. Διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών
Ο χρυσός μπορεί να χρησιμεύσει ως ουδέτερος κρίκος στις εμπορικές συμφωνίες, ειδικά όταν οι χώρες δεν εμπιστεύονται πλήρως η μία τα νομίσματα της άλλης.
Είναι μια παλιά ιδέα που χρονολογείται από την εποχή του μερκαντιλισμού, αλλά λαμβάνει μια σύγχρονη μορφή.
Για παράδειγμα, οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν τον χρυσό ως εγγύηση ή ως άμεσο εργαλείο διακανονισμού στο διασυνοριακό εμπόριο.
Αυτό παρακάμπτει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που συνδέονται με το δολάριο.
Το σύστημα mBridge και το διάδοχό του BRICS-Bridge θα διευθετήσουν το διεθνές εμπόριο χρησιμοποιώντας Tokenised (ψηφιοποιημένο) χρυσό.
Η Κίνα δοκιμάζει τέτοιες ιδέες ως προς τον τρόπο με τον οποίο δομεί τις παγκόσμιες πληρωμές, μερικές φορές που περιλαμβάνουν διακανομισμού συναλλαγών που βασίζονται στον χρυσό.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες θα μπορούσαν σύντομα να διευκολύνουν τον διακανονισμό συναλλαγών με χρυσό σε tokens.
Με αυτόν τον τρόπο, ένας εξαγωγέας που στέλνει αγαθά στο εξωτερικό μπορεί να πληρωθεί σε ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που υποστηρίζεται από χρυσό, το οποίο μπορεί να εξαργυρωθεί σε φυσικό χρυσό.
Αυτή η προσέγγιση αφαιρεί τον κίνδυνο χειραγώγησης της ισοτιμίας των νομισμάτων και ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια των BRICS για ανεξαρτησία από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Η καθολική αναγνώριση του χρυσού είναι το κλειδί για την ελκυστικότητά του σε τέτοιες νομισματικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις συναλλαγές.
4. Αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος
Ο πληθωρισμός υπονομεύει τα νομίσματα fiat (που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες) διαβρώνοντας την αγοραστική τους δύναμη.
Ο χρυσός ξεχωρίζει ως ένα αποθεματικό αξίας που συχνά παραμένει σταθερό όταν οι τιμές αυξάνονται.
Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό για τις κεντρικές τράπεζες σε περιοχές που είναι ευάλωτες στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.
Εάν το εγχώριο νόμισμα υποτιμηθεί, τα αποθέματά σε χρυσό γίνονται συνήθως πιο πολύτιμα, προστατεύοντας την κεφαιλαιακή διάρθρωση της τράπεζας.
Η Κίνα και οι BRICS μόλις αρχίζουν να αποδολαριοποιούν τις οικονομίες τους.
Κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, το καθεστώς του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου έχει λάμψει.
Καθώς οι χώρες απομακρύνονται από το δολάριο, ο χρυσός μπορεί να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ή άλλες οικονομικές πιέσεις.
Όταν τα νομίσματα υποχωρούν, ο χρυσός τείνει να παραμένει μια αξιόπιστη εναλλακτική.
Αυτή η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα κράτη που είναι επιφυλακτικά να συνδέσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους με τις αποφάσεις των ξένων κεντρικών τραπεζών.
Οι Μηχανισμοί Αποδολαριοποίησης
1. Δημιουργία νέων αλυσίδων πληρωμών
Τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της αποδολαριοποίησης.
Τα κράτη της ομάδας των BRICS, ειδικά η Κίνα, προωθούν πλατφόρμες όπως το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (CIPS).
Το CIPS μειώνει την εξάρτηση από το SWIFT, το οποίο επικεντρώνεται στο δολάριο.
Εν τω μεταξύ, έργα που βασίζονται σε blockchain όπως το mBridge στοχεύουν να επιτρέψουν τον διακανονισμό σε ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC).
Αυτές οι καινοτομίες επιτρέπουν στις χώρες να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να περνούν από «κανάλια» του δολαρίου.
Ο χρυσός θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτά τα συστήματα εάν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να υποστηρίξουν τα ψηφιακά τους νομίσματα με φυσικό χρυσό.
Αυτό θα έδινε πρόσθετη σταθερότητα και θα προσφέρει μια άμεση εναλλακτική λύση στις συναλλαγές που διακανονίζονται σε δολάρια.
Παρακάμπτοντας τα παλαιά δίκτυα, αυτές οι νέες αλυσίδες προωθούν την οικονομική/νομισματική κυριαρχία.
Υπογραμμίζουν επίσης πώς η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει την παγκόσμια στροφή μακριά από χρηματοπιστωτικές και εμπορικές δομές που βασίζονται στο δολάριο.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F0f669b30-d325-44e6-b568-af82dc9e2341_645x406.png)
2. Περιφερειακές Εμπορικές Συμφωνίες
Επεκτείνονται περιφερειακές και διμερείς εμπορικές συμφωνίες, εκφρασμένες σε τοπικά νομίσματα.
Η Κίνα και η Βραζιλία έχουν κάνει πρωτοσέλιδα μετατοπίζοντας ένα κομμάτι του εμπορίου τους στο γιουάν και στο ρεάλ.
Αυτό μειώνει την ανάγκη και των δύο πλευρών να κρατούν δολάρια.
Με την πάροδο του χρόνου, ένας ολοένα και πυκνότερος ιστός τέτοιων συμφωνιών μπορεί να εξαφανίσει το μερίδιο του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F07b57a1e-382f-4f2a-a258-1bf9b784a04b_632x445.png)
Ο χρυσός μπορεί να παίξει υποστηρικτικό ρόλο.
Οι χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτές τις ρυθμίσεις σε τοπικό νόμισμα με αποθέματα χρυσού.
Εάν η εμπιστοσύνη στο νόμισμα ενός συνεργάτη δεν είναι πλήρης, η χρήση χρυσού ως επιλογή διακανονισμού παρέχει πρόσθετη ασφάλεια.
Αυτή η προσέγγιση συνδυάζει τις σύγχρονες εμπορικές πρακτικές με ένα πλεονέκτημα αιώνων.
Τα κράτη δημιουργούν στενότερους δεσμούς και ανησυχούν λιγότερο για τις εξωτερικές κυρώσεις ή την αστάθεια του νομίσματος.
Μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν μέσα που βασίζονται στον χρυσό για να εξομαλύνουν τις ανισορροπίες στις διμερείς συμφωνίες τους.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F24b9d84e-134e-4c66-82b4-47a2339c3ba4_848x393.webp)
3. Χρηματοοικονομικά μέσα με βάση το χρυσό
Πέρα από το φυσικό χρυσό, τα ομόλογα σε χρυσό ή cryptos βρίσκονται σε άνοδο.
Οι χώρες συνδέουν αυτά τα μέσα στα πραγματικά αποθέματα χρυσού, προσφέροντας στους επενδυτές ασφάλεια. Εάν μια κυβέρνηση χρεοκοπήσει, οι κάτοχοι εξακολουθούν να έχουν αξίωση για το χρυσό.
Αυτή η δομή μπορεί να κάνει το χρέος πιο ελκυστικό, μειώνοντας πιθανώς το κόστος δανεισμού.
Το BRICS Pay είναι μια οικονομική πρωτοβουλία των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) για τη διευκόλυνση των απρόσκοπτων διασυνοριακών πληρωμών και τη μείωση της εξάρτησης από παραδοσιακά παγκόσμια συστήματα πληρωμών, όπως το SWIFT, στα οποία κυριαρχεί το δολάριο ΗΠΑ.
Aντικατοπτρίζει την ευρύτερη ατζέντα του μπλοκ για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και την προώθηση της χρήσης των τοπικών νομισμάτων στο εμπόριο και τις συναλλαγές.
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν επίσης τη μερική σύνδεση με το χρυσό για τα νομίσματά τους.
Συνδέοντας μέρος της αξίας ενός νομίσματος με τον χρυσό, σηματοδοτούν μια δέσμευση για σταθερότητα.
Η ιδέα είναι ότι ενώ το νόμισμα μπορεί να κινηθεί, ένα απόθεμα χρυσού αποτρέπει την ακραία υποτίμηση.
Τέτοια βήματα ευθυγραμμίζονται με μια ευρύτερη κίνηση για τη μείωση της έκθεσης στις διακυμάνσεις του δολαρίου. Εάν αρκετά κράτη υιοθετήσουν χρηματοοικονομικά εργαλεία που βασίζονται στον χρυσό, το συλλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αποδυναμώσει την παγκόσμια ισχύ του δολαρίου.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F5c7d445c-7e25-4d84-af4b-9a65c3f03dcb_631x491.webp)
4. Αποθέματα των Κεντρικών Τραπεζών
Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ενισχύουν τα αποθέματά τους σε χρυσό.
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά η τάση δεν περιορίζεται σε αυτές.
Καθώς περισσότερες τράπεζες προσθέτουν χρυσό, διαφοροποιεί τα χαρτοφυλάκια τους και μειώνει τον κίνδυνο που συνδέεται με τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.
Δείχνει επίσης μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι διαμορφώνεται ένα πιο πολυπολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα μεγάλα αποθέματα χρυσού προσφέρουν τόσο οικονομικά όσο και διπλωματικά πλεονεκτήματα.
Σε περίπτωση κρίσης, οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χρυσό ως εγγύηση, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε πιστώσεις.
Στο εσωτερικό, ο χρυσός διατηρεί την αξιοπιστία ενός νομίσματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού.
Διεθνώς, η συσσώρευση χρυσού σηματοδοτούν τη ισχύκαι την ανεξαρτησία, δείχνοντας ότι ένα κράτος δεν βρίσκεται στο έλεος των εξωτερικών νομισμάτων ή πολιτικών.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F69b9b7b0-c918-4f62-a86b-fcbbb3c06c87_979x832.png)
www.bankingnews.gr
Ως αποτέλεσμα, ο χρυσός πρόκειται να επωφεληθεί από αυτή τη μετατόπιση ως ουδέτερο αποθεματικό ενεργητικό, Zoltan Pozsar (Μάρτιος 2022)
Η αποδολαριοποίηση έχει τεθεί στο επίκεντρο των οικονομικών στρατηγικών σε σχέση με τις ΗΠΑ όπως έχει παραδεχθεί και ο επερχόμενος πρόεδρος Trump στις προειδοποιήσεις τους προς τα κράτη της ομάδας των BRICS να είναι έτοιμες για έναν νομισματικό/εμπορικό πόλεμο.
Είναι μια πραγματική τεκτονική αλλαγή στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, η οποία έχει ενεργοποιηθεί από μία σειρά παραγόντων, από γεωπολιτικές εντάσεις έως ξαφνικές αλλαγές της νομισματικής πολιτικής.
Επί δεκαετίες, το δολάριο κυριάρχησε ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, διαμορφώνοντας αυτό που έχει επισημανθεί ως «υπερβολικό νομισματικό προνόμιο».
Τώρα, ένας αυξανόμενος αριθμός κράτων αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με την επίκληση της ανάγκης για νομισματική κυριαρχία.
Οι κυρώσεις, η χρήση του δολαρίου ως «όπλου» και οι ανησυχίες για τις αλλαγές πολιτικής της Federal Reserve έχουν ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να αποστασιοποιηθούν από την νομισματική πολιτική τάξη.
Σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο χρυσός ξεχωρίζει.
Είναι ουδέτερο περιουσιακό στοιχείο, ευρέως αξιόπιστο και δεν συνδέεται με τις πολιτικές κανενός κράτους.
Πολλοί επενδυτές τον αντιμετωπίζουν ως αντιστάθμισμα έναντι των πολιτικών κινδύνων και του πληθωρισμού.
Καθώς αναδύονται νέες χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις -όπως διμερείς εμπορικές συμφωνίες, περιφερειακά συστήματα πληρωμών και συζήτηση για νομίσματα που υποστηρίζονται από χρυσό- ο ρόλος του χρυσού διευρύνεται.
Να δούμε ποιες είναι οι αιτίες της αποδολαριοποίησης, οι παράγοντες που ωθούν τον χρυσό στο επίκεντρο και πώς τα κράτη επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ένα σύστημα παγκόσμιων συναλλαγών με μικρότερη δέσμευση από το δολάριο.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F4860a642-db59-4b2d-a0d0-3b343d5d93d7_732x729.png)
Αιτίες της αποδολαριοποίησης
1. Η χρήση του δολαρίου ως «όπλου»
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δείχνουν πώς το δολάριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γεωπολιτικό εργαλείο.
Το πάγωμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων ή η άρνηση πρόσβασης σε συναλλαγές που βασίζονται σε δολάρια θέτει χώρες όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Βενεζουέλα σε δυσχερή θέση.
Αφού τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας πάγωσαν μερικώς μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πολλά κράτη συνειδητοποίησαν ότι το δολάριο δεν είναι ένα ουδέτερο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο.
Αυτή η εξέλιξη έδειξε ότι η μεγάλη εξάρτηση από το δολάριο μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη.
Η Ρωσία βρισκόταν σε διαδικασία αποδολαριοποίησης πριν εισβάλει στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν τα εναπομείναντα χρηματοοικονομικά assets.
Για να μειώσουν την ευπάθειά τους, οι χώρες άρχισαν να διαφοροποιούν τα αποθέματά τους.
Ο χρυσός έγινε κορυφαία επιλογή, καθώς είναι απρόσβλητος από κυρώσεις και δεν ελέγχεται από καμία κυβέρνηση.
Οι τεράστιες αγορές χρυσού από τη Ρωσία έδειξαν πώς μια χώρα μπορεί να αμυνθεί στις απειλές από τη χρήση του δολαρίου ως όπλου.
Άλλα κράτη παρατήρησαν τις εξελίξεις.
Ο φόβος ότι τα συναλλαγματικά του αποθέματα θα μπορούσαν να κλαπούν κατά βούληση τους ώθησε να διατηρούν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία εκτός δολαρίου.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fef7f7ef6-2d7c-4ab4-b313-6ec3dc278262_746x643.png)
2. Αστάθεια νομισματικής πολιτικής
Οι αλλαγές νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχία.
Σε κρίσεις, η Fed παρέχει ρευστότητα στην οικονομία μέσω μαζικής ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία ε γένει αποδυναμώνει την αξία του δολαρίου.
Όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται, η Fed αντιστρέφει την πορεία της με απότομες αυξήσεις επιτοκίων, που μπορεί να διαταράξουν τις παγκόσμιες αγορές.
Αυτός ο απρόβλεπτος επιτοκιακός κύκλος αφήνει τις χώρες εκτεθειμένες εάν βασίζονται στα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε δολάρια.
Ο αντικαταστάτης των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου ΗΠΑ γίνεται ολοένα και περισσότερο ο χρυσός με στόχο την εξάλειψη του κινδύνου.
Η κατοχή χρυσού μπορεί να αντισταθμίσει αυτή τη μεταβλητότητα.
Ο χρυσός δεν εξαρτάται από την επόμενη απόφαση της Fed.
Θεωρείται ως ένα σταθερό αποθεματικό αξίας, επομένως οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξήσει τα αποθέματά τους σε χρυσό.
Αυτή η στρατηγική τους βοηθά να αντισταθμιστούν από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και πληθωριστικές πιέσεις που μπορούν να υπονομεύσουν το δολάριο.
Με τη διαφοροποίηση των αποθεμάτων με χρυσό, στοχεύουν σε μεγαλύτερη σταθερότητα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο νομισματικό τοπίο.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F2da36b80-e77f-4e55-b3ea-a1531e98bc04_703x360.webp)
![](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_webp,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F0d2d416a-6005-4611-86c1-6adee4f85913_895x637.png)
3. Αναδυόμενη πολυπολικότητα και η ανάδυση της Κίνας
Η άνοδος οικονομιών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία έχει κάνει την παγκόσμια κατανομή ισχύος πιο πολυπολική.
Το μπλοκ των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) πιέζει για τρόπους παράκαμψης του δολαρίου στο εμπόριο και τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Οι συμφωνίες της Κίνας με τη Βραζιλία για τη χρήση του γιουάν και η ώθηση της Ινδίας για συναλλαγές με βάση τη ρουπία είναι ενδείξεις ότι αυτά τα κράτη θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο.
Προβλεπόμενο μερίδιο αγοράς του παγκόσμιου εμπορίου
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fbbc1b531-c721-4601-99df-0a22433c2e23_765x345.png)
Σε αυτό το περιβάλλον, η ουδετερότητα του χρυσού αποκτά σημασία. Είναι ένα παγκόσμιο αγαθό που δεν ευνοεί καμία μεμονωμένη οικονομία
Η ιδέα ενός νομίσματος BRICS που θα υποστηρίζεται από χρυσό ή άλλα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (όπως τα εμπορεύματα) δείχνει επίσης πώς αυτά τα κράτη θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία.
Με τη συγκέντρωση πόρων, ελπίζουν να δημιουργήσουν μια εναλλακτική χρηματοοικονομική δομή που δεν θα βασίζεται στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ ή στα δυτικά τραπεζικά συστήματα.
Εάν τα καταφέρουν, η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου συναλλακτικού και επενδυτικού νομίσματος θα μπορούσε να διαβρωθεί.
4. Τα εμπορεύματα και οι συναλλαγές
Τα εμπορεύματα—πετρέλαιο, μέταλλα και γεωργικά προϊόντα— αποτιμώνται εδώ και καιρό σε δολάρια.
Αυτό το σύστημα του «πετροδολαρίου» εδραίωσε την παγκόσμια θέση του αμερικανικού νομίσματος.
Τώρα, χώρες όπως η Κίνα υποστηρίζουν εναλλακτικές μορφές τιμολόγησης και διακανονισμό των συναλλαγών στα δικά τους νομίσματα.
Συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ Κίνας και Βραζιλίας, η οποία χρησιμοποιεί το γιουάν και το ρεάλ, είναι μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F60a9422a-ff7d-4159-a5e7-8bc1d4f961fb_808x565.png)
Τον Μάρτιο του 2023, το μερίδιο του γιουάν στους εμπορικούς διακανονισμούς της Κίνας ξεπέρασε το δολάριογ ια πρώτη φορά - Visual Capitalist
Καθώς περισσότερες συναλλαγές απομακρύνονται από το δολάριο, η ανάγκη για μεγάλα αποθέματα σε δολάρια μειώνεται.
Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και ο χρυσός.
Η παγκόσμια αποδοχή του χρυσού τον καθιστά ελκυστική «νομισματική» γέφυρα όταν η εμπιστοσύνη στα χάρτινα νομίσματα εξασθενεί.
Η ρευστότητά του και η ανεξαρτησία του από τον πολιτικό έλεγχο επιτρέπουν στις χώρες να διακανονίζουν τις συναλλαγές τους χωρίς να βασίζονται στο δολάριο.
Τα συστήματα ανταλλαγής ή μερικές πληρωμές σε χρυσό μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον συναλλαγματικό κίνδυνο.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές σπάνε το μονοπώλιο του δολαρίου στην τιμολόγηση των εμπορευμάτων.
1. Ο ρόλος του χρυσού ως ουδέτερου περιουσιακού στοιχείου
Ο χρυσός θεωρείται παγκοσμίως ως ένα σταθερό απόθεμα αξίας.
Δεν εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα μιας μόνο κυβέρνησης και δεν υπόκειται σε άμεση πολιτική πίεση.
Εάν μια χώρα αντιμετωπίζει κυρώσεις ή οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν για τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής μιας άλλης χώρας, ο χρυσός προσφέρει προστασία.
Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι χώρες με τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ επιθυμούν να επεκτείνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό.
Κανένας κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου ή κατάσχεσης δεν υπάρχει.
Η εγγενής αξία του χρυσού τον ξεχωρίζει από τα νομίσματα fiat, τα οποία μπορούν να υποτιμηθούν μέσω του πληθωρισμού ή των πολιτικών αποφάσεων.
Η τιμή του είναι μεταβαλλόμενη, αλλά ο χρυσός διατηρεί την ελκυστικότητα ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Αυτός ο αμερόληπτος χαρακτήρας του τον καθιστά μια λογική επιλογή σε έναν κόσμο όπου οι συμμαχίες αλλάζουν και η εμπιστοσύνη στα νομίσματα fiat μπορεί να κλονιστεί
Όταν ένα κράτος διατηρεί μέρος των αποθεμάτων του σε χρυσό, κερδίζει μια αμυντική δυνατότητα έναντι πολιτικών και οικονομικών σοκ.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F3a7ca84f-b9b7-41a1-871d-81b455fd12a7_661x397.webp)
2. Ο χρυσός στη στρατηγική της ομάδας των BRICS
Η Κίνα αυξάνει διακριτικά τα αποθέματά της σε χρυσό, ενώ η Ρωσία το κάνει ανοιχτά.
Και οι δύο θέλουν να προστατευθούν από τις δυτικές κυρώσεις και να μειώσουν την εξάρτηση από περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.
Η Ινδία, με την ιδιαίτερη πολιτιστική της συγγένεια με τον χρυσό, βλέπει επίσης το πολύτιμο μέταλλο ως στρατηγικό πόρο.
Αυτό το συλλογικό συμφέρον μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών ενισχύει το παγκόσμιο ανάστημα του χρυσού. Τα κράτη χρησιμοποιούν δολάρια για να αγοράσουν χρυσό
Πηγή: WGC
Ένα νόμισμα BRICS με στήριξη σε χρυσό θα άλλαζε το παιχνίδι.
Η σύνδεση του κοινού τους νομίσματος με ένα σκληρό περιουσιακό στοιχείο θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα εμπιστοσύνης και θα ενοποιούσε τις οικονομίες των μελών.
Μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για το δολάριο, ειδικά εάν οι παγκόσμιοι επενδυτές αντιμετωπίσουν αυτό το νόμισμα πιο σταθερό από ένα κυμαινόμενο νόμισμα fiat ευάλωτο στις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ.
Ενώ είναι ακόμα μια ιδέα υπό συζήτηση, η απλή πιθανότητα τραβάει την προσοχή του κόσμου.
Υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο του χρυσού στο αφήγημα ης αποδολαριοποίησης.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F250f1b67-bd03-4aaa-b2fd-5bc74aee52bf_904x545.png)
3. Διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών
Ο χρυσός μπορεί να χρησιμεύσει ως ουδέτερος κρίκος στις εμπορικές συμφωνίες, ειδικά όταν οι χώρες δεν εμπιστεύονται πλήρως η μία τα νομίσματα της άλλης.
Είναι μια παλιά ιδέα που χρονολογείται από την εποχή του μερκαντιλισμού, αλλά λαμβάνει μια σύγχρονη μορφή.
Για παράδειγμα, οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν τον χρυσό ως εγγύηση ή ως άμεσο εργαλείο διακανονισμού στο διασυνοριακό εμπόριο.
Αυτό παρακάμπτει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που συνδέονται με το δολάριο.
Το σύστημα mBridge και το διάδοχό του BRICS-Bridge θα διευθετήσουν το διεθνές εμπόριο χρησιμοποιώντας Tokenised (ψηφιοποιημένο) χρυσό.
Η Κίνα δοκιμάζει τέτοιες ιδέες ως προς τον τρόπο με τον οποίο δομεί τις παγκόσμιες πληρωμές, μερικές φορές που περιλαμβάνουν διακανομισμού συναλλαγών που βασίζονται στον χρυσό.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες θα μπορούσαν σύντομα να διευκολύνουν τον διακανονισμό συναλλαγών με χρυσό σε tokens.
Με αυτόν τον τρόπο, ένας εξαγωγέας που στέλνει αγαθά στο εξωτερικό μπορεί να πληρωθεί σε ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που υποστηρίζεται από χρυσό, το οποίο μπορεί να εξαργυρωθεί σε φυσικό χρυσό.
Αυτή η προσέγγιση αφαιρεί τον κίνδυνο χειραγώγησης της ισοτιμίας των νομισμάτων και ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια των BRICS για ανεξαρτησία από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Η καθολική αναγνώριση του χρυσού είναι το κλειδί για την ελκυστικότητά του σε τέτοιες νομισματικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις συναλλαγές.
4. Αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος
Ο πληθωρισμός υπονομεύει τα νομίσματα fiat (που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες) διαβρώνοντας την αγοραστική τους δύναμη.
Ο χρυσός ξεχωρίζει ως ένα αποθεματικό αξίας που συχνά παραμένει σταθερό όταν οι τιμές αυξάνονται.
Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό για τις κεντρικές τράπεζες σε περιοχές που είναι ευάλωτες στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.
Εάν το εγχώριο νόμισμα υποτιμηθεί, τα αποθέματά σε χρυσό γίνονται συνήθως πιο πολύτιμα, προστατεύοντας την κεφαιλαιακή διάρθρωση της τράπεζας.
Η Κίνα και οι BRICS μόλις αρχίζουν να αποδολαριοποιούν τις οικονομίες τους.
Κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, το καθεστώς του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου έχει λάμψει.
Καθώς οι χώρες απομακρύνονται από το δολάριο, ο χρυσός μπορεί να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ή άλλες οικονομικές πιέσεις.
Όταν τα νομίσματα υποχωρούν, ο χρυσός τείνει να παραμένει μια αξιόπιστη εναλλακτική.
Αυτή η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα κράτη που είναι επιφυλακτικά να συνδέσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους με τις αποφάσεις των ξένων κεντρικών τραπεζών.
Οι Μηχανισμοί Αποδολαριοποίησης
1. Δημιουργία νέων αλυσίδων πληρωμών
Τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της αποδολαριοποίησης.
Τα κράτη της ομάδας των BRICS, ειδικά η Κίνα, προωθούν πλατφόρμες όπως το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (CIPS).
Το CIPS μειώνει την εξάρτηση από το SWIFT, το οποίο επικεντρώνεται στο δολάριο.
Εν τω μεταξύ, έργα που βασίζονται σε blockchain όπως το mBridge στοχεύουν να επιτρέψουν τον διακανονισμό σε ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC).
Αυτές οι καινοτομίες επιτρέπουν στις χώρες να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να περνούν από «κανάλια» του δολαρίου.
Ο χρυσός θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτά τα συστήματα εάν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να υποστηρίξουν τα ψηφιακά τους νομίσματα με φυσικό χρυσό.
Αυτό θα έδινε πρόσθετη σταθερότητα και θα προσφέρει μια άμεση εναλλακτική λύση στις συναλλαγές που διακανονίζονται σε δολάρια.
Παρακάμπτοντας τα παλαιά δίκτυα, αυτές οι νέες αλυσίδες προωθούν την οικονομική/νομισματική κυριαρχία.
Υπογραμμίζουν επίσης πώς η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει την παγκόσμια στροφή μακριά από χρηματοπιστωτικές και εμπορικές δομές που βασίζονται στο δολάριο.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F0f669b30-d325-44e6-b568-af82dc9e2341_645x406.png)
2. Περιφερειακές Εμπορικές Συμφωνίες
Επεκτείνονται περιφερειακές και διμερείς εμπορικές συμφωνίες, εκφρασμένες σε τοπικά νομίσματα.
Η Κίνα και η Βραζιλία έχουν κάνει πρωτοσέλιδα μετατοπίζοντας ένα κομμάτι του εμπορίου τους στο γιουάν και στο ρεάλ.
Αυτό μειώνει την ανάγκη και των δύο πλευρών να κρατούν δολάρια.
Με την πάροδο του χρόνου, ένας ολοένα και πυκνότερος ιστός τέτοιων συμφωνιών μπορεί να εξαφανίσει το μερίδιο του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F07b57a1e-382f-4f2a-a258-1bf9b784a04b_632x445.png)
Ο χρυσός μπορεί να παίξει υποστηρικτικό ρόλο.
Οι χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτές τις ρυθμίσεις σε τοπικό νόμισμα με αποθέματα χρυσού.
Εάν η εμπιστοσύνη στο νόμισμα ενός συνεργάτη δεν είναι πλήρης, η χρήση χρυσού ως επιλογή διακανονισμού παρέχει πρόσθετη ασφάλεια.
Αυτή η προσέγγιση συνδυάζει τις σύγχρονες εμπορικές πρακτικές με ένα πλεονέκτημα αιώνων.
Τα κράτη δημιουργούν στενότερους δεσμούς και ανησυχούν λιγότερο για τις εξωτερικές κυρώσεις ή την αστάθεια του νομίσματος.
Μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν μέσα που βασίζονται στον χρυσό για να εξομαλύνουν τις ανισορροπίες στις διμερείς συμφωνίες τους.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F24b9d84e-134e-4c66-82b4-47a2339c3ba4_848x393.webp)
3. Χρηματοοικονομικά μέσα με βάση το χρυσό
Πέρα από το φυσικό χρυσό, τα ομόλογα σε χρυσό ή cryptos βρίσκονται σε άνοδο.
Οι χώρες συνδέουν αυτά τα μέσα στα πραγματικά αποθέματα χρυσού, προσφέροντας στους επενδυτές ασφάλεια. Εάν μια κυβέρνηση χρεοκοπήσει, οι κάτοχοι εξακολουθούν να έχουν αξίωση για το χρυσό.
Αυτή η δομή μπορεί να κάνει το χρέος πιο ελκυστικό, μειώνοντας πιθανώς το κόστος δανεισμού.
Το BRICS Pay είναι μια οικονομική πρωτοβουλία των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) για τη διευκόλυνση των απρόσκοπτων διασυνοριακών πληρωμών και τη μείωση της εξάρτησης από παραδοσιακά παγκόσμια συστήματα πληρωμών, όπως το SWIFT, στα οποία κυριαρχεί το δολάριο ΗΠΑ.
Aντικατοπτρίζει την ευρύτερη ατζέντα του μπλοκ για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και την προώθηση της χρήσης των τοπικών νομισμάτων στο εμπόριο και τις συναλλαγές.
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν επίσης τη μερική σύνδεση με το χρυσό για τα νομίσματά τους.
Συνδέοντας μέρος της αξίας ενός νομίσματος με τον χρυσό, σηματοδοτούν μια δέσμευση για σταθερότητα.
Η ιδέα είναι ότι ενώ το νόμισμα μπορεί να κινηθεί, ένα απόθεμα χρυσού αποτρέπει την ακραία υποτίμηση.
Τέτοια βήματα ευθυγραμμίζονται με μια ευρύτερη κίνηση για τη μείωση της έκθεσης στις διακυμάνσεις του δολαρίου. Εάν αρκετά κράτη υιοθετήσουν χρηματοοικονομικά εργαλεία που βασίζονται στον χρυσό, το συλλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αποδυναμώσει την παγκόσμια ισχύ του δολαρίου.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F5c7d445c-7e25-4d84-af4b-9a65c3f03dcb_631x491.webp)
4. Αποθέματα των Κεντρικών Τραπεζών
Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ενισχύουν τα αποθέματά τους σε χρυσό.
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά η τάση δεν περιορίζεται σε αυτές.
Καθώς περισσότερες τράπεζες προσθέτουν χρυσό, διαφοροποιεί τα χαρτοφυλάκια τους και μειώνει τον κίνδυνο που συνδέεται με τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.
Δείχνει επίσης μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι διαμορφώνεται ένα πιο πολυπολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα μεγάλα αποθέματα χρυσού προσφέρουν τόσο οικονομικά όσο και διπλωματικά πλεονεκτήματα.
Σε περίπτωση κρίσης, οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χρυσό ως εγγύηση, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε πιστώσεις.
Στο εσωτερικό, ο χρυσός διατηρεί την αξιοπιστία ενός νομίσματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού.
Διεθνώς, η συσσώρευση χρυσού σηματοδοτούν τη ισχύκαι την ανεξαρτησία, δείχνοντας ότι ένα κράτος δεν βρίσκεται στο έλεος των εξωτερικών νομισμάτων ή πολιτικών.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F69b9b7b0-c918-4f62-a86b-fcbbb3c06c87_979x832.png)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών