Τελευταία Νέα
Chania
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Trump κήρυξε παγκόσμιο πόλεμο, αλλά άφησε εκτός τη Ρωσία – Ανεξαρτησία με σχέδιο έκτακτης ανάγκης ή χάος σε αγορές

Ο Trump κήρυξε παγκόσμιο πόλεμο, αλλά άφησε εκτός τη Ρωσία – Ανεξαρτησία με σχέδιο έκτακτης ανάγκης ή χάος σε αγορές
Η Κίνα θα υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών…
Στις 2 Απριλίου (3 Απριλίου ώρα Μόσχας), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε την επιβολή εισαγωγικών δασμών τόσο σε «φίλους» όσο και σε «εχθρούς».
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ρωσία δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις δύο κατηγορίες.
«Οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την αποκατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και επειδή η χώρα μας έχει λεηλατηθεί από άλλες χώρες» δήλωσε ο Trump.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανέρχεται στα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτελεί απόρροια αυτής της λεηλασίας.
Όπως αναμενόταν, η Κίνα θα υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.
Ο νέος δασμός «Απριλίου» θα ανέρχεται στο 34%, ενώ, σύμφωνα με τη διευκρίνιση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Caroline Leavitt, το ποσοστό αυτό θα προστεθεί στο ήδη υφιστάμενο 20%.
Συνεπώς, ο συνολικός δασμός που θα επιβληθεί σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αγγίξει το 54% της αξίας τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η απειλή για επιπλέον επιβολή δασμών 50% στην Κίνα, σε περίπτωση που δεν διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εφόσον αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για την Ουκρανία, μοιάζει πλέον με επιστημονική φαντασία.
Οι δασμοί για τις «φίλιες» χώρες των ΗΠΑ διαμορφώνονται ως εξής: Ουκρανία: 10%, Μεγάλη Βρετανία: 10%, Ευρωπαϊκή Ένωση: 20%, Ινδία: 26%, Καζακστάν: 27%.
Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, που κατασκευάζονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι δασμοί σε αυτά δεν θα μπορούν να είναι χαμηλότεροι από 25%. Το ίδιο ισχύει και για τους υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι υψηλότεροι δασμοί, που θα επιβληθούν εφάπαξ, περιλαμβάνουν: Λεσότο και το γαλλικό υπερπόντιο έδαφος Saint Pierre και Miquelon: 50%, Βιετνάμ: 46%, Λάος: 48%, Καμπότζη: 49%.
Ο ελάχιστος βασικός δασμός 10%, ο οποίος θα ισχύει για όλους (πλην της Ρωσίας, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των 185 εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ), θα τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Απριλίου.
Οι υπόλοιποι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 9 Απριλίου. Τα προϊόντα που έχουν αποσταλεί πριν από αυτήν την ημερομηνία δεν θα υπόκεινται στους νέους δασμούς, με εξαίρεση τα αυτοκίνητα, για τα οποία οι νέοι φόροι θα εφαρμοστούν από τις 3 Απριλίου.
Η Ρωσία εξάγει στις Ηνωμένες Πολιτείες αγαθά αξίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι πιθανώς περισσότερο από τις εξαγωγές του Λεσότο ή του Saint Pierre και Miquelon – μιας μικροσκοπικής περιοχής στον Βόρειο Ατλαντικό με λιγότερους από 6.000 κατοίκους.
Ωστόσο, οι δύο αυτές περιοχές συμπεριλήφθηκαν στη δασμολογική λίστα του Trump, ενώ η Ρωσία έμεινε εκτός.

Τι συμβαίνει…

Ο Konstantin Blokhin, κορυφαίος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και πολιτικός επιστήμονας με ειδίκευση στις αμερικανικές σπουδές, απάντησε σε αυτή την ερώτηση.
«Αν υπήρχε μεγάλης κλίμακας εμπορική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, και αν η Αμερική υφίστατο ζημίες από αυτήν, τότε η Ρωσία θα βρισκόταν στη λίστα. Ωστόσο, δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει στη Ρωσία τόσο πολλές κυρώσεις – περισσότερες από όσες έχουν επιβληθεί συνολικά στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα και τη Λευκορωσία – που η επιβολή πρόσθετων δασμών χάνει κάθε νόημα.
Η Ρωσία βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων, και η οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον δεν υφίσταται πλέον» ανέφερε ο Blokhin.
Βέβαια, στη λίστα περιλαμβάνονται χώρες όπως το Saint Pierre και το Miquelon, οι οποίες επίσης δεν έχουν –και δεν μπορούν να έχουν– ουσιαστική αλληλεξάρτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες...
Σύμφωνα με τον Blokhin, «συμπεριλήφθηκαν στη λίστα μαζί με πολλές άλλες χώρες που, στο σύνολό τους, συμβάλλουν στην οικονομική πίεση που δέχονται οι ΗΠΑ.
Το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής ανέρχεται σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σκεφτείτε το: οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο. Και σε αυτό συμμετέχουν ακόμη και μικρότερα κράτη.
Φυσικά, το μισό αυτού του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στην Κίνα, η οποία δέχθηκε και τους υψηλότερους δασμούς.
Όμως ο Trump δεν ξεχνά ούτε το υπόλοιπο μισό. Στόχος του είναι να εξαλείψει το εμπορικό έλλειμμα, αδιαφορώντας για το αν αυτό γίνεται με βάση τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης ή εντελώς αυθαίρετα.
Ο Trump αδιαφορεί πλήρως για την παγκοσμιοποίηση. Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του, ο κόσμος λειτουργεί με τους νόμους της ζούγκλας, όπου ο ισχυρότερος επιβιώνει και ο καθένας φροντίζει μόνο τον εαυτό του.
Επιπλέον, ο Trump δεν είχε πολλά περιθώρια ελιγμών: η επιβολή αυστηρών δασμών ήταν μία από τις βασικές του προεκλογικές δεσμεύσεις».

Η Ρωσία και η λίστα…

Ερωτηθείς αν είναι πιθανό ο Trump να μην έχει συμπεριλάβει τη Ρωσία στη λίστα επειδή δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν είναι εταίρος ή εχθρός, ο Blokhin απαντά:
«Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εισάγουν από τη Ρωσία τα λεγόμενα καταναλωτικά αγαθά, και αυτό είναι που απασχολεί κυρίως τον Trump.
Αντίθετα, αγοράζουν στρατηγικές πρώτες ύλες, όπως πυρηνικά καύσιμα και ορισμένα βασικά μέταλλα.
Επιπλέον, ενδέχεται να κάνουν τα «στραβά μάτια» στις εισαγωγές ρωσικών λιπασμάτων, καθώς τα χρειάζονται.
Τα αγαθά που είναι ζωτικής σημασίας για το κράτος δεν υπόκεινται σε δασμούς. Και, εικάζω, ότι ο Trump δεν θέλει να δοθεί δημοσιότητα στο γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Από πολιτικής άποψης, είναι ανύπαρκτο. Από οικονομικής πλευράς, είναι σχεδόν μηδενικό. Τι σημαίνουν, άλλωστε, 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια μπροστά σε ένα εμπορικό έλλειμμα 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων; Ή μπροστά στο εμπόριο με την Κίνα, που ξεπερνά τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια; Τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ασήμαντο ποσό, ένα οικονομικό τίποτα.
Σε γενικές γραμμές, η Ρωσία δεν υπέστη καμία σοβαρή ζημία από τις αρχικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Ακόμη και στις καλύτερες περιόδους των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, ο διμερής εμπορικός τζίρος δεν ξεπέρασε ποτέ τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ακόμη και τότε, ήταν ένα αμελητέο ποσό».

Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ

Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, o Trump, όπως γνωρίζουμε, επέβαλε δασμούς 10% και 20%, αντίστοιχα… Αυτή η απόφαση δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως οικονομικά λογική…
Πράγματι, λέει ο Ρώσος οικονομολόγος, «πρόκειται καθαρά για μια πολιτική απόφαση. Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια ιδιαίτερη σχέση.
Οι Αγγλοσάξονες είναι "δικοί μας". Το Λονδίνο, βέβαια, ακολουθεί τη δική του πορεία, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο διατηρεί πάντοτε μια φιλοαμερικανική στάση.
Από την άλλη, η Ευρώπη έχει αρχίσει να αποκτά αυτονομία, επιτρέποντας στον εαυτό της να μην υπακούει τυφλά στον ηγεμόνα της και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έρχεται ακόμη και σε σύγκρουση μαζί του.
Επομένως, οι δασμοί κατά της ΕΕ δεν υπαγορεύονται μόνο από τον οικονομικό δαρβινισμό, αλλά και από έναν πολιτικό δαρβινισμό.
Παράλληλα, νομίζω πως η Ευρώπη θα μπορούσε να επιδιώξει μια πιο φιλική στάση, αν υπήρχε μεγαλύτερη ανοχή απέναντι στον Trump.
Όμως, στις Βρυξέλλες τον αντιμετωπίζουν με έντονη αντιπάθεια και προσδοκούν την άνοδο της Kamala Harris.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ισχυρότερες χώρες της ΕΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να στηρίζονται περισσότερο στις δικές τους δυνάμεις, παρά στην Ουάσιγκτον ή ακόμη και στις Βρυξέλλες.
Γι’ αυτό δεν αποκλείω μια αντίδραση εκ μέρους τους, αλλά εκτιμώ ότι θα είναι συγκρατημένη. Βλέπουν τον Trump ως ένα προσωρινό φαινόμενο και θα αποφύγουν έναν σκληρό εμπορικό πόλεμο.
Η απάντησή τους δεν θα είναι ούτε ανελέητη ούτε απόλυτη. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν τη συνοχή του ευρωατλαντικού κόσμου».

«Χειρότερο από ό,τι φοβόμασταν»

Αναλυτές στην JPMorgan δήλωσε ότι οι δασμοί ήταν «σημαντικά υψηλότεροι από το ρεαλιστικό ‘χειρότερο’ σενάριο» που ανέμεναν.
Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προειδοποίησε ότι «φέρνουν τα πάνω-κάτω» για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, ενώ η Deutsche Bank έκανε λόγο για κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια και που θα μπορούσε εύκολα να αφαιρέσει από 1% έως 1,5% από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της ΗΠΑ φέτος.
Το sell off των αγορών μπορεί να αποδοθεί σε μια απόκλιση μεταξύ αυτού που περίμεναν οι επενδυτές έναντι της ανακοίνωσης της δασμολογικής πολιτικής του προέδρου Donald Trump, σύμφωνα με τον Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Wealth Management.
"Νομίζω ότι η αγορά πίστευε ελάχιστα ότι θα είχαμε μια ανακοίνωση για τους δασμούς και τις εμπορικές συναλλαγές που θα εφαρμοζόταν καθολικά", δήλωσε ο Hogan στο CNBC σε συνέντευξή του.
Αντίθετα, φαίνεται ότι οι αγορές δεν περίμεναν από τον Πρόεδρο Trump όχι μόνο να εκδώσει γενικούς δασμούς 10%, αλλά επιπλέον υψηλότερους δασμούς για επιλεγμένα έθνη.
«Αυτό που ανακοινώθηκε ήταν τόσο τυχαίο όσο ό,τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, και το επίπεδο περιπλοκών πέρα ​​από το τελικό επίπεδο των νέων δασμών είναι χειρότερο από ό,τι φοβόμασταν και δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί στην αγορά», πρόσθεσε ο Hogan.
Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι ο «μέσος δασμολογικός συντελεστής στις αμερικανικές εισαγωγές θα μπορούσε πλέον να είναι μεταξύ 25% και 30%, το οποίο θα αντιστοιχεί σε επίπεδα στις αρχές του 20ού αιώνα».

ING: Ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης μόλις έγινε πραγματικότητα

Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βλάψει την οικονομία.
Αυτή τη βεβαιότητα εκφράζει πλέον η ING, η οποία, αναφέρει ότι ήδη έχουν επιδεινωθεί οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης.
Πλέον, πολλά εξαρτώνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να προχωρήσουν με τα σχεδιαζόμενα δημοσιονομικά κίνητρα και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των εγχώριων οικονομιών τους.
Ομολογουμένως, πολλά είναι ακόμα ασαφή, και η πλήρης ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων ενός τέτοιου δασμολογικού τσουνάμι, που στην πραγματικότητα επαναφέρει τα επίπεδα δασμών της δεκαετίας του 1930, είναι σχεδόν αδύνατο, κατά την ING.
Μέχρι να φανούν οι λεπτομέρειες της νέας δασμολογικής πολιτικής, η ING μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης σε 0,6% ετησίως, από 0,7% ετησίως, για το 2025 και σε 1,0%, από 1,4% για το 2026.

Ανησυχίες ανάπτυξης

Κατά τον Tai Hui, της JP Morgan Asset Management, «η ανακοίνωση θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τους μέσους δασμολογικούς συντελεστές των ΗΠΑ σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Εάν αυτοί οι δασμοί επιμείνουν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ουσιαστικά τον πληθωρισμό, καθώς η αμερικανική μεταποίηση αγωνίζεται να αυξήσει τη δυναμικότητα και οι αλυσίδες εφοδιασμού μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές.
"Η κλίμακα αυτών των δασμών εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ανάπτυξης.
Οι καταναλωτές των ΗΠΑ μπορεί να μειώσουν τις δαπάνες λόγω ακριβότερων εισαγωγών και οι επιχειρήσεις μπορεί να καθυστερήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες εν μέσω αβεβαιότητας για τον πλήρη αντίκτυπο των δασμών και πιθανά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους."

Δεν υπάρχουν νικητές

Κατά τον David Rosenberg, πρόεδρο και ιδρυτή της Rosenberg Research, "δεν υπάρχουν νικητές σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν, όταν ακούτε αυτή την παγίδα για το πώς οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να υποστούν κανένα βάρος.
Οι δασμοί δείχνουν μηδενική κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εμπορίου, επειδή είναι η επιχείρηση εισαγωγής, όχι η εξαγωγική χώρα που πληρώνει τη χώρα εξαγωγής.
Και πολλά από αυτά θα μεταδοθούν στον καταναλωτή, επομένως βρισκόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες σε ένα πολύ σημαντικό σοκ τιμών για τον αμερικανικό τομέα των νοικοκυριών».

Ο πυρήνας των πεποιθήσεων του Trump

Κατά τον David Roche, της Quantum Strategy, "αυτοί οι δασμοί δεν είναι μεταβατικοί. Αποτελούν τον πυρήνα των πεποιθήσεων του Προέδρου Trump.
Σηματοδοτούν τη μετάβαση από την παγκοσμιοποίηση σε απομονωτικές, εθνικιστικές πολιτικές - και όχι μόνο για την οικονομία.
Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και θα γίνει αισθητή για δεκαετίες.
Θα υπάρξουν διαρροές σε πολλούς τομείς πολιτικής όπως η γεωπολιτική.
Αυτή τη στιγμή, περιμένουμε αντίποινα, όχι διαπραγματεύσεις από την ΕΕ (με στόχο τις υπηρεσίες των ΗΠΑ) και την Κίνα (με επίκεντρο τα στρατηγικά και επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ).
Οι δασμοί θα ενισχύσουν τη bear market. Θα προκαλέσουν παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό καθώς και ύφεση των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης

Υψηλός πλέον είναι ο κίνδυνος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, κατά τους αναλυτές της Evercore ISI.
«Δεν θα λέγαμε ότι είναι εντελώς υφεσιακοί δασμοί, αλλά σίγουρα αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης», ανέφεραν οι αναλυτές της Evercore ISI.
Ο επικεφαλής οικονομικών της Renaissance Macro, Neil Dutta, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις ως «ένα τεράστιο σοκ για την οικονομία».
«Είναι έκπληξη που οι μετοχές δεν πέφτουν ακόμη περισσότερο», έγραψε ο Dutta.
"Ίσως οι επενδυτές υποθέτουν ότι θα επικρατήσουν πιο ψύχραιμες φωνές αργότερα", ανέφερε.

Εμπόδιο στην ανάπτυξη

Κατά τον Stuart Kaiser, επικεφαλής στρατηγικής διαπραγμάτευσης μετοχών της Citi στις ΗΠΑ, οι ανακοινώσεις για τους δασμούς ήταν χειρότερες από τις προσδοκίες των επενδυτών.
Επίσης, δεν συνιστά ακόμη αγορές στη Wall Street.
«Το μοτίβο των αρνητικών τίτλων, των καθυστερημένων προθεσμιών και της υλοποίησης των απειλών φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί.
Η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου περιελάμβανε τη δυνατότητα ανατροπών με βάση τα διμερή αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμη είναι νωρίς», έγραψε ο Kaiser.

Παρέμβαση Nagel (Bundesbank) για δασμούς Trump - «Επίθεση στην παγκόσμια ευημερία»

Οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump απειλούν την παγκόσμια οικονομία και θέτουν υπό αμφισβήτηση τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Joachim Nagel.
«Οι αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιβολή δασμών θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», ανέφερε ο πρόεδρος της Bundesbank σε δήλωσή του.
«Το αποτέλεσμα θα είναι μια επίθεση στην ευημερία των πάντων. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί. Οι τιμές θα αυξηθούν».
Οι εμπορικοί δασμοί «θα θέσουν σε δοκιμασία τα επιτεύγματα της νομισματικής πολιτικής», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ -η οποία λαμβάνει την επόμενη πολιτική της απόφαση στις 17 Απριλίου- «θα πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση».
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρέπει να σταθμίσουν τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην περιοχή έναντι εκείνων της προβλεπόμενης ανανέωσης των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για υποδομές στην Ευρώπη.
Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αμφιταλαντεύονται ακόμη για το αν θα μειώσουν εκ νέου το κόστος δανεισμού σε μόλις δύο εβδομάδες μετά από έξι μειώσεις από τον Ιούνιο, διατηρώντας στο τραπέζι την επιλογή μιας παύσης.
Οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων μετά την ανακοίνωση των δασμών και τώρα βλέπουν πιθανότητα 90% για νέα μείωση αυτόν τον μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης