Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αθόρυβοι «νικητές» των αγορών - Τα funds που θησαυρίζουν από το γεωπολιτικό χάος του 2026

Οι αθόρυβοι «νικητές» των αγορών - Τα funds που θησαυρίζουν από το γεωπολιτικό χάος του 2026
Η ενέργεια αποτελεί βασικό παράγοντα απόδοσης, με πολλές στρατηγικές να επωφελούνται από long στοιχήματα σε αργό πετρέλαιο, βενζίνη και ντίζελ λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την προσφορά
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή κι ενώ η αβεβαιότητα πνίγει τις παραδοσιακές επενδύσεις, μια αθόρυβη ελίτ των αγορών καταγράφει κέρδη-μαμούθ. Ο λόγος για τα αλγοριθμικά funds που ακολουθούν την τάση, που αφήνοντας έξω από το… παιχνίδι το ανθρώπινο συναίσθημα και επιστρατεύοντας εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα, κατάφεραν να μετατρέψουν το εκρηκτικό κοκτέιλ του 2026 -από το ράλι του πετρελαίου λόγω Ιράν μέχρι την απογείωση των μετάλλων της AI- σε μια μοναδική «χρυσή ευκαιρία».

Πως λειτουργούν

Αυτά τα funds -γνωστά και ως σύμβουλοι εμπορίου εμπορευμάτων (CTAs) ή funds διαχειριζόμενων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (managed futures funds)- χρησιμοποιούν περίπλοκους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, στατιστική ανάλυση και μοντελοποίηση βάσει παραγόντων (factor-based modelling) για τον εντοπισμό τάσεων τιμών στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των ομολόγων, των εμπορευμάτων και των νομισμάτων. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή τούς χάρισε ένα από τα πιο κερδοφόρα εμπορικά περιβάλλοντα των τελευταίων ετών.
Με τις συναλλαγές τόσο σε ανοδικές όσο και σε καθοδικές αγορές, και με τις επενδυτικές αποφάσεις να λαμβάνονται από συστήματα υπολογιστών που καθοδηγούνται από δεδομένα και σήματα αντί για την ανθρώπινη κρίση ή το συναίσθημα, αυτά τα αλγοριθμικά funds μπορούν συχνά να παρέχουν μη συσχετισμένες αποδόσεις και το λεγόμενο «άλφα κρίσης» (crisis alpha) στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κατά τη διάρκεια αναταραχών στην αγορά.
Ο κύριος δείκτης SG CTA Index της Societe Generale -το βασικό σημείο αναφοράς του κλάδου και το κύριο βαρόμετρο για τη συνολική απόδοση αυτών των στρατηγικών- καταγράφει άνοδο 11,9% από την αρχή του έτους έως τις 2 Ιουνίου. Ο δείκτης SG Trend Index, ο οποίος παρακολουθεί την καθημερινή απόδοση των 10 μεγαλύτερων funds της κατηγορίας, έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 11,8% κατά την ίδια περίοδο.
Τα ενεργειακά εμπορεύματα είχαν εξαιρετική συνεισφορά στα κέρδη τους από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στις 28 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, το διχασμένο αφήγημα γύρω από τη σύγκρουση και η ολοένα και πιο αβέβαιη κατεύθυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αναγκάζουν τώρα αυτές τις στρατηγικές να περιορίσουν τα στοιχήματά τους στο πετρέλαιο.
Η Helen Doody, επικεφαλής της Abbey Capital U.S., δήλωσε ότι πολλά κεφάλαια δημιούργησαν long positions στην ενέργεια νωρίς στο πρώτο τρίμηνο, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου αυξανόταν.
«Ήταν τοποθετημένα έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν την απότομη άνοδο που σημειώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου λόγω των γεγονότων στο Ιράν», δήλωσε η Doody στο CNBC. «Αυτά τα αλγοριθμικά funds συμμετείχαν επίσης, κατά κανόνα, στις ανοδικές κινήσεις των συμβολαίων διυλισμένων προϊόντων, όπως η βενζίνη και το ντίζελ».
Ο Nicolas Gaussel, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Metori Capital Management, δήλωσε ότι περίπου το ένα τρίτο της απόδοσης της εταιρείας του φέτος προήλθε από τις ενεργειακές συναλλαγές.

Προς… ακόμα μία χρονιά - ορόσημο

Τα κέρδη έχουν προκαλέσει συγκρίσεις με το 2022, όταν οι τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα αλγοριθμικά funds που ακολουθούν την τάση κατέγραψαν την καλύτερη ετήσια απόδοσή τους εκείνη τη χρονιά, με τον δείκτη SG CTA Index να σημειώνει άνοδο άνω του 20%, καθώς οι διαχειριστές εκμεταλλεύτηκαν με επιτυχία και τη συνεχή πτώση των μετοχών και των ομολόγων.
Θα μπορούσε ο κλάδος να οδεύει τώρα προς άλλη μια χρονιά-ορόσημο;
Ο Razvan Remsing, επικεφαλής στρατηγικής προϊόντων στην Aspect Capital, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της τρέχουσας ενεργειακής έλλειψης είναι «πολύ πιο βαθύς και εκτεταμένος» σε σχέση με προηγούμενα σοκ, τα οποία συνέβησαν σε έναν πολύ πιο ομογενοποιημένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
«Αυτή τη στιγμή, η πιθανή διαταραχή στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό είναι μεγαλύτερη», δήλωσε ο Remsing, προσθέτοντας: «Η μεταβλητότητα είναι πιο συγκρατημένη λόγω της αισιοδοξίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία ωθεί τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου σε υψηλότερα επίπεδα, παρά την φαινομενικά αναπόφευκτη έλλειψη πρώτων υλών με την οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι στη συνέχεια».
«Όσον αφορά το μέγεθος, η συνεισφορά από τις θέσεις αγοράς (long) στην ενέργεια από την αρχή του έτους είναι συγκρίσιμη με τη συνεισφορά που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο του 2022», δήλωσε ο Yung-Shin Kung, επικεφαλής και CIO της Mast Investments.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα funds γενικά έχαναν χρήματα από την έκθεση στην ενέργεια μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026, επομένως η απόδοση από την αρχή του έτους αντανακλά ένα κέρδος από τον Μάρτιο και μετά, το οποίο είναι περίπου το 250% του μεγέθους της ζημίας που υπήρχε μπαίνοντας στον Μάρτιο, και παρόμοιο σε μέγεθος με τα κέρδη που πέτυχαν στην ενέργεια το πρώτο τρίμηνο του 2022», δήλωσε στο CNBC.

Πέρα από το πετρέλαιο

Ο Tom Wrobel, διευθυντής κεφαλαιακών συμβουλευτικών υπηρεσιών, prime services και εκκαθάρισης στη Societe Generale, δήλωσε ότι τα κέρδη από το πετρέλαιο είναι μόνο ένα μέρος μιας πολύ ευρύτερης μακροοικονομικής «χρυσής ευκαιρίας» που τροφοδοτεί τις αποδόσεις αυτών των αλγοριθμικών στρατηγικών το 2026.
«Συμβαίνουν πολλά πράγματα… Δεν πρόκειται για μία μόνο τάση σε μία μόνο αγορά», δήλωσε ο Wrobel σε συνέντευξή του στο CNBC.
Ο Yung-Shin Kung ανέφερε ότι τα funds αυτά είχαν εκμεταλλευτεί την άνοδο των πολύτιμων μετάλλων, κυρίως του αργύρου και του χρυσού, στις αρχές του έτους, προτού στραφούν στα βιομηχανικά μέταλλα, τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν από τις επενδύσεις σε υποδομές AI και τους περιορισμούς στον εφοδιασμό που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στο Ιράν.
Ο Remsing, εν τω μεταξύ, σημείωσε ότι τα νομίσματα που επηρεάζονται από τα εμπορεύματα, όπως η κορόνα Νορβηγίας, το δολάριο Αυστραλίας και το ρεάλ Βραζιλίας, παρουσίασαν επίσης ισχυρές τάσεις, καθώς το αφήγημα της αποδολαριοποίησης εξασθένησε και το ευρώ αποδυναμώθηκε από τον πόλεμο. «Οι αγορές ενέργειας και ιδιαίτερα το πετρέλαιο απέφεραν κέρδη στον απόηχο του πολέμου στον Κόλπο, αλλά σε καμία περίπτωση τα κέρδη μας δεν συγκεντρώνονται μόνο σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Remsing στο CNBC μέσω email.
Τώρα, καθώς η δυναμική των τιμών του πετρελαίου δείχνει σημάδια επιβράδυνσης εν μέσω των ασταθών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τα αλγοριθμικά μοντέλα ενδέχεται να μειώνουν τις εκθέσεις τους.
Η Doody δήλωσε ότι οι long θέσεις στις αγορές ενέργειας έχουν μειωθεί ως απάντηση στην αυξημένη μεταβλητότητα και την πιο άστατη κίνηση των τιμών, αφήνοντας τα funds κατά κανόνα σε θέσεις αγοράς στην ενέργεια, αλλά λιγότερο εκτεθειμένα σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Το σταθερό εισόδημα (ομόλογα) παραμένει ωστόσο πιο απαιτητικό, καθώς οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
«Τα αλγοριθμικά funds που ακολουθούν την τάση έχουν αυτή τη στιγμή, συνολικά, short θέσεις στο σταθερό εισόδημα. Οι θέσεις είναι διευρυμένες σε όλες τις αγορές. Ενώ μερικές από τις μεγαλύτερες θέσεις πώλησης βρίσκονται στα futures των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, παρουσιάζουν γενικά θέσεις πώλησης και σε ευρωπαϊκά, αυστραλιανά και ιαπωνικά συμβόλαια», πρόσθεσε η Doody.
Ο Wrobel δήλωσε ότι οι διαχειριστές θα παρακολουθούν στενά τις θέσεις τους. «Δεν θα θέλουν να έχουν μια υπερβολική ζημία από την αντιστροφή των αγορών προς τα κάτω — πιστεύω ότι πολλοί θα έχουν μειώσει το μέγεθος των θέσεών τους». Αυτό, σε τελική ανάλυση, είναι η συνήθης πρακτική για τη συγκεκριμένη κατηγορία, πρόσθεσε. «Να εκμεταλλεύονται τις τάσεις καθώς εμφανίζονται και να διαχειρίζονται τον κίνδυνο καθώς αυτές σβήνουν», είπε. Καθώς η μεταβλητότητα αυξάνεται, οι διαχειριστές δεν χρειάζεται να λαμβάνουν τόσο μεγάλες θέσεις για να επιτύχουν τους στόχους απόδοσης, δήλωσε ο Wrobel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης