Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος): Πολυπαραμετρικός γρίφος το 2021 στις αγορές!

Τζάνας (Κύκλος): Πολυπαραμετρικός γρίφος το 2021 στις αγορές!
Το αισιόδοξο σενάριο υποστηρίζεται από την εκτίμηση ότι η διαδικασία των εμβολιασμών θα ακολουθήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα επιτρέψει την άρση των περιορισμών μετά μερικούς μήνες
Το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου συντηρήθηκε για 2ο συνεχόμενο μήνα καθώς και το Δεκέμβριο καταγράφηκαν ικανοποιητικές επιδόσεις (+9,8% για το Γ.Δ., +29,6% για τις τράπεζες), ενώ ανοδικά ξεκίνησε και η πρώτη συνεδρίαση του έτους.
Έχει δε διαμορφωθεί ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών για το 2021 με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό να επιδιώκει να μεταδώσει το μήνυμα της προσπάθειας για άμεση επανεκκίνηση στην οικονομία.
Το αισιόδοξο σενάριο υποστηρίζεται από την εκτίμηση ότι η διαδικασία των εμβολιασμών θα ακολουθήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα επιτρέψει την άρση των περιορισμών μετά μερικούς μήνες, ώστε να είναι εφικτή η επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα.
Χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή επί του παρόντος η ποσοτικοποίηση των στόχων του χρονοδιαγράμματος!

H ευφορία των αγορών

Έτσι, η ευφορία των αγορών, αποτέλεσμα της προεξόφλησης σεναρίου ταχείας ολοκλήρωσης του εμβολιασμού του  μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στο 1ο εξάμηνο του 2021, είναι πιθανό να αντιστραφεί αν οι χρόνοι ολοκλήρωσης παραταθούν.
Από την άλλη πλευρά, το έκτακτο lockdown των τελευταίων ημερών διαμορφώνει το μήνυμα ότι η υγειονομική κρίση είναι παρούσα και θα συνεχίσει να υπαγορεύει  δύσκολες αποφάσεις που θα προκαλούν αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα.
Στην παρούσα φάση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν πλήττουν ιδιαίτερα το λιανεμπόριο και ιδιαίτερα τις μικρότερες μονάδες σε αντίθεση με τις μεγάλες που είχαν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν τη διαδικασία του e-shop, ενώ τα μεγέθη του εορταστικού τζίρου είναι αισθητά χαμηλότερα από τα επιδιωκόμενα από τις επιχειρήσεις.
Σαν αποτέλεσμα, θα απαιτηθεί να διατεθούν νέα κονδύλια για την ανακούφιση των πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ η συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας θα συνεχιστεί για το 1ο τουλάχιστον τρίμηνο του 21.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα

Την ίδια ώρα, το σκηνικό της γεωπολιτικής αβεβαιότητας επανέρχεται με την Τουρκία να επαναφέρει την επιθετική ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας αβέβαια δεδομένα για τις διμερείς σχέσεις για τους επόμενους μήνες.
Είναι επομένως δυνατά όλα τα ενδεχόμενα, από τη διεξαγωγή διαλόγου μέχρι την αυξημένη ένταση, εξελίξεις που συνυφαίνονται με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Biden για την Α. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.
Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο σύντομα θα κινηθεί με αυξημένη μεταβλητότητα καθώς η αναντιστοιχία των δυσμενών ακόμη συνθηκών στην οικονομία και των υψηλών προσδοκιών ταχείας επανεκκίνησής της θα οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό των επενδυτικών κινήσεων.
Χωρίς ωστόσο να αναιρείται η βασική εκτίμηση ότι η ανοδική κίνηση θα επανέλθει, ιδιαίτερα όταν ξεκινήσει η συμβασιοποίηση έργων με στόχο την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο κυρίως του ενεργειακού κα ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.
Επί του παρόντος, η συσσώρευση είναι το πιθανότερο σενάριο με την περιοχή των 800 μονάδων να αποτελεί το κοντινότερο όριο στήριξης για το Γ.Δ. και τις 840 μονάδες το κοντινότερο όριο αντίστασης.
Την ίδια ώρα, το εκλογικό σώμα μιας αμερικανικής πολιτείας, της Τζόρτζια, θα κρίνει αν ο Πρόεδρος Biden θα έχει την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου ήδη την έχει αλλά και τη Γερουσία.
Με το σενάριο του ελέγχου και των δύο σωμάτων να του επιτρέπει την ευχερή υλοποίηση του προγράμματός του, ενδεχόμενο που θα  επαναφέρει κλίμα ευφορίας στις αγορές του πλανήτη…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης