Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Το θετικό momentum διακόπτεται στο ΧΑ

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Το θετικό momentum διακόπτεται στο ΧΑ
Με δεδομένη την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών (ισπανικών και ιταλικών κυρίως) στην τουρκική οικονομία, το πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας είναι και ευρωπαϊκό

Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου στέφθηκε από επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη την κατά 10 περίπου φορές υπερκάλυψή της, μεταδίδοντας ισχυρό μήνυμα αξιοπιστίας για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, την ίδια ώρα η ασύμμετρη πληροφόρηση που δημοσιοποιείται γύρω από το σύνθετο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 2,5 δισ. ευρώ (ΑΜΚ πλέον ομολογιακές εκδόσεις), οδήγησε σε ακραία μεταβλητότητα της μετοχής.
Ανοδική αρχικά και παρατεταμένα πτωτική στη συνέχεια καθώς ο συνδυασμός του πιθανολογούμενου reverse split και της αναγγελίας του book building για προσέλκυση νέων μετόχων οδηγεί τους παλαιούς μετόχους στην εκτίμηση ότι επίκειται σοβαρή σε βάρος τους απίσχνανση (dilution).
Σαν αποτέλεσμα, προβαίνουν σε συνεχείς ρευστοποιήσεις οδηγώντας το Γ.Δ. σε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επιβεβαιώνοντας τον τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς η αντίρροπη κίνηση άλλων δεικτοβαρών τίτλων δεν επαρκεί για να αποτρέψει την πλαγιοκαθοδική κίνησή του.
Έτσι, η ανεπιτυχής απόπειρα υπέρβασης του ορίου των 862 μονάδων που είχε προηγηθεί μεταθέτει σε επόμενο χρόνο τη νέα προσπάθεια. Με δεδομένη δε την επάνοδο των lockdown στην Ευρώπη, τις καθυστερήσεις των εμβολιαστικών προγραμμάτων και την μετάθεση της άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, το σενάριο επανεκκίνησης της οικονομίας μεταφέρεται για το τέλος του 2ου τριμήνου.

Αβέβαιη η προοπτική ανοίγματος

Την ίδια ώρα, αβέβαιη παραμένει η προοπτική ανοίγματος του τουρισμού για τη χώρα ενόσω παρατείνεται η υγειονομική κρίση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που τροφοδοτούν τη χώρα μας (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία κυρίως), προκαλώντας αναταράξεις στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών.
Σαν αποτέλεσμα , οι εξελίξεις αναστέλλουν το ανοδικό momentum στο Χ.Α. και εισάγουν τη διαδικασία συσσώρευσης για το Γ.Δ. με τις 820 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο όριο στήριξής του.
Την ίδια ώρα, η νέα αντικατάσταση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προκαλεί σημαντικές αναταράξεις.
Η τουρκική λίρα υποτιμάται, οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχωρούν και οι επενδυτικοί οίκοι συστήνουν μαζικές αποεπενδύσεις από τους τουρκικούς τίτλους/περιουσιακά στοιχεία.
Με δεδομένη την πάνω από 100 δισ. ευρώ έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών (ισπανικών και ιταλικών κυρίως) στην τουρκική οικονομία, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας σύντομα θα είναι πρόβλημα των ευρωπαϊκών τραπεζών και όλης της Ευρώπης.
Με αυτά τα δεδομένα, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 25-26/3 έχει άλλον ένα πονοκέφαλο σε συνέχεια του ζητήματος των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που πιθανότατα παραπέμπονται στις καλένδες.
Και τις Κεντρικές Τράπεζες να έχουν πρόσθετους λόγους για επαγρύπνηση, με την Federal να δηλώνει ότι θα διατηρήσει μέχρι 2023 τα χαμηλά επιτόκια και την ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα 21,1 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα!

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης