Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σταμπουλούς (ΣΕΚ): Τα ιδιωτικά νοσοκομεία δίπλα στον πολίτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

tags :
Σταμπουλούς (ΣΕΚ): Τα ιδιωτικά νοσοκομεία δίπλα στον πολίτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Γράφει ο Σέργιος Σταμπουλούς
Πρόεδρος ΣΕΚ
Προϊστάμενος Νομικού Τμήματος Hellenic Healthcare Group

Μεγάλη συζήτηση γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τον βαθμό εμπλοκής των ιδιωτικών νοσοκομείων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επειδή δυστυχώς υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση από διάφορα μέσα, είναι καλό να δούμε πόσο σημαντική έχει υπάρξει μέχρι τώρα η συμβολή των ιδιωτικών νοσοκομείων σ’ αυτή την προσπάθεια.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) επέλεξε από την αρχή της πανδημίας να σταθεί δίπλα στο Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντας με κάθε τρόπο στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η διάθεση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ήταν η πρώτη σημαντική συμβολή των μελών του ΣΕΚ, η οποία ξεκίνησε από έναν μικρό αριθμό περίπου 20 κλινών τον Φεβρουάριο του 2020 και ενισχυόταν προοδευτικά με την αύξηση των αναγκών. Σήμερα ήδη, μόνο τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΣΕΚ προσφέρουν πλέον των 140 κλινών ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ για το λεκανοπέδιο, ενώ ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ που προσφέρεται από τον ιδιωτικό τομέα για αποκλειστική διαχείριση από το ΕΚΑΒ μόνο στην Αττική ανέρχεται στον αριθμό των 174 κλινών ΜΕΘ επί συνόλου 233 που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας, ήτοι ποσοστό 75% των διαθέσιμων κλινών. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι λοιπές κλίνες είναι συνεχώς γεμάτες, νοσηλεύοντας συνανθρώπους μας με σοβαρά νοσήματα (εγκεφαλικά, καρδιοχειρουργικά περιστατικά, ογκολογικούς ασθενείς κλπ).
Εκτός των ανωτέρω, σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΣΕΚ έχουν σήμερα διαθέσει πλέον των 550 κλινών απλής νοσηλείας πλέον ενός ολόκληρου νοσοκομείου (Ντυνάν) για νοσηλεία ασθενών του ΕΚΑΒ συμμετέχοντας στις εφημερίες του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ενώ 4 αυτόνομες δομές του ιδιωτικού τομέα (Λητώ του Ομίλου HHG, Ιατρικό Περιστερίου, Ευρωκλινική Παίδων και Βιοκλινική Πειραιά), συνολικής δυναμικότητας 250 κλινών έχουν διατεθεί για αποκλειστική νοσηλεία περιστατικών covid. Αντίστοιχες ενέργειες είχαν γίνει από τις δομές του ΣΕΚ κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, όπου πλέον των 200 κλινών συμμετείχαν στην εφημερία των Δημοσίων Νοσοκομείων, ενώ μια δομή του ιδιωτικού τομέα είχε διατεθεί και εξακολουθεί να νοσηλεύει περιστατικά covid.
Παράλληλα με τα ανωτέρω, συνεργαζόμενοι γιατροί των ιδιωτικών νοσοκομείων είχαν ήδη από το Νοέμβριο προσφερθεί εθελοντικά και μετέβησαν στη Βόρεια Ελλάδα για να βοηθήσουν στη νοσηλεία περιστατικών covid, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες ελήφθησαν κατά το διάστημα της τρέχουσας περιόδου στην Αττική.
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην πανεθνική αυτή προσπάθεια, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση όλων των εμπλεκομένων, ήταν συνειδητή απόφαση, δεδομένης της φύσης των υπηρεσιών που παρέχονται από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και των δεδομένων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και τους ανθρώπους που εργάζονται αδιάκοπα για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης επέτρεψε στον ιδιωτικό τομέα να είναι πάντα κοινωνός του προγραμματισμού των αρμοδίων Αρχών και να μπορεί να ανταποκρίνεται προσφέροντας υπηρεσίες ανάλογα με τον εκπονούμενο σχεδιασμό.
Σήμερα, σε πείσμα όσων αρέσκονται σε ακραίες λύσεις επιτάξεων, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αμφότεροι μέρος ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνεργάζονται αρμονικά και εποικοδομητικά για την αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος. Σε μια ιδιότυπη ΣΔΙΤ που προέκυψε ξαφνικά, λόγω των αναγκών, αλλά υλοποιήθηκε ταχύτατα και σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΣΕΚ αποτελούν αυτή τη στιγμή τμήμα του Εθνικού σχεδιασμού προσφέροντας οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους στην υπηρεσία των πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης