Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί 2%... - Σάλτσα «αριστεία» που πάει πολύ με μακαρόνια

Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί 2%... - Σάλτσα «αριστεία» που πάει πολύ με μακαρόνια
O κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από τα 650 ευρώ –ω του θαύματος– στα 663 ευρώ τον μήνα

Αύξηση του κατώτατου μισθού 2% τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ήδη 1%...
Από 1ης Ιανουαρίου 2022, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από τα 650 ευρώ –ω του θαύματος– στα 663 ευρώ τον μήνα, ή 773,5 ευρώ, αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο.
Αν μη τι άλλο, η απόφαση ελήφθη ύστερα από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι, ερευνητικοί- επιστημονικοί φορείς και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τι έλαβε υπόψη –υποτίθεται– η κυβέρνηση;
Τη σωρευτική ύφεση 6,29% για το 2019 και το 2020 και τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 3,3%-4,3% το 2021.
Όπως σημειώνουν στο υπουργείο Εργασίας πρόκειται μια λελογισμένη αύξηση η οποία αντανακλά τις μέχρι τώρα επιδόσεις αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας – και εδώ γελάνε…
Αύξηση του κατώτατου μισθού 2% τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ήδη 1% και η ΕΚΤ έθεσε στόχο ευρωζώνης 2% μάλλον πρόκειται για σάλτσα «αριστεία» πάει πολύ με μακαρόνια!
Στην Ελλάδα, λένε, η πραγματική αξία του κατώτατου μισθού αυξήθηκε κατά 1,3% λόγω του αποπληθωρισμού, ενώ περαιτέρω αύξηση της αγοραστικής δύναμης επήλθε από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά 1,63%.
Αλλά ένας Θεός ξέρει τι μετράνε σε αυτό τον πληθωρισμό, όταν π.χ. οι ανατιμήσεις στο σούπερ μάρκετ ξεπερνούν το 15%... σε πολλές περιπτώσεις τελείως αδικαιολόγητα.
Στιγμιότυπο_2021-07-26_1.36.11_μμ.png
Η οικονομία του παρασκηνίου

Aλλά φαίνεται πως καιρό τώρα για τις κυβερνήσεις της Ελλάδος είναι πλέον λιγότερο σημαντικό το να φροντίσουν τις ανάγκες του μισθωτού.
Για ορισμένους είναι σημαντικότερο να δημοσιεύονται ιλιγγιώδεις ισολογισμοί και τα στελέχη να απολαμβάνουν μεγάλα μπόνους.
Τραπεζικά στελέχη, νομικοί, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι συναντώνται συχνά πυκνά στα γραφεία τους και καταστρώνουν σχέδια για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Αυτοί υποβάλλουν στους πελάτες τους υπολογισμούς για μεγάλες μειώσεις κόστους, κυρίως απολύοντας προσωπικό, και για τα υψηλότερα μερίδια στην αγορά.
Όμως αυτή η κατάσταση είναι αδιέξοδη και καταδικαστική.

Οι έξι λόγοι

Η κυβέρνηση –αυτή, η προηγούμενη και η επόμενη–, επιτέλους, θα πρέπει να σταματήσει να εμπαίζει τους εργαζόμενους.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η περιφρούρησή του σε μια επί χρόνια απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, με τον πραγματικό πληθωρισμό να «τρέχει» πάνω από 10% είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Για τους εξής λόγους:

1)Έχει καθυστερήσει πολύ να υπάρξει μια πραγματική αύξηση
Αύξηση έχει υπάρξει, αλλά δεν είναι αξιολόγη. Ποιος μπορεί να ζήσει με 663 ευρώ τον μήνα;
Επίσης, το χάσμα μεταξύ μέσου και κατώτατου μισθού είναι εξαιρετικά μεγάλο –πόσω μάλλον με τα χρήματα που λαμβάνουν τα στελέχη των εταιρειών αναιτίως– συμβάλλοντας στην όξυνση της τρέχουσας κρίσης ανισότητας.
Ως αποτέλεσμα, οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Ας μην κοροϊδεύετε τον κόσμο με τα παραμύθια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εάν ο κατώτατος μισθός συμβάδιζε με την αύξηση της παραγωγικότητας, θα έπρεπε να κάναμε λόγο για μια αύξηση τουλάχιστον 5%-7%.

2)Θα αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες ανισότητες. Οι περιθωριοποιημένοι άνθρωποι θα επωφεληθούν, δεδομένου του πόσο υπέφεραν από την πανδημική κρίση.

3)Θα υπάρξει μείωση της φτώχειας.

4)Θα τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη μέσω αύξησης της ζήτησης. Οι οικονομολόγοι έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης βάζοντας χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων για καταναλωτικές δαπάνες έχει θετικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία.

5)Θα εξοικονομήσει χρήματα των φορολογουμένων και θα περιορίσει τη χρήση κρατικών προγραμμάτων. Όταν οι εργοδότες δεν πληρώνουν αρκετά άτομα για να επιβιώσουν, αυτοί οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζητήσουν κρατική βοήθεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι ουσιαστικά επιδοτούν τις εταιρείες.

6)Το θέλει η πλειοψηφία των Ελλήνων…
Ως εκ τούτου, δεν μπορούν οι αγορές να αποτελέσουν τη μοναδική χρήσιμη βάση οικονομικής λογικής.
Ο καπιταλισμός θα πρέπει να παραμείνει πολιτισμένος, διότι, αν κυριαρχήσει ένας άναρχος καπιταλισμός, διψασμένος για εξουσία, πάνω από όλα θα κινδυνεύσει το ίδιο το σύστημα.
Οι δυνάμεις των αντιδημοκρατικών φονταμεταλιστών της αγοράς κυριαρχούν, ήδη.
Και δεν θα απολογηθούν ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης