Μέχρι το 3ο τρίμηνο η ΕΚΤ θα έχει μηδενίσει τις αγορές ομολόγων, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 είναι πιθανό να αποφασίσει αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική της διαμορφώνοντας θετικά επιτόκια.
Οδηγείται έτσι με χρονοκαθυστέρηση στην ίδια κατεύθυνση με τη Federal που βλέποντας το +8,5% στον πληθωρισμό Μαρτίου αποφάσισε ήδη την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική για να τον τιθασεύσει.
Την ίδια ώρα ωστόσο, η Ουκρανική κρίση κλιμακώνεται σε συνέχεια της βύθισης του ρωσικού καταδρομικού Moskva, ενώ το παρατεταμένο lockdown στην πόλη με το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος της Κίνας, την 26 εκ. κατοίκων πόλη της Σαγκάης, μόνο αρνητικές παρενέργειες θα έχει για την παγκόσμια οικονομία.
Ευλόγως, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων οδεύουν προς το 3% με τη Goldman Sachs να πιθανολογεί ότι στην επόμενη διετία η αμερικανική οικονομία θα βιώσει την ύφεση, τους αρνητικούς δηλαδή ρυθμούς μεγέθυνσης.
Και αν οι αργίες των αγορών έχουν αναστείλει τη νευρικότητα στη συμπεριφορά των δεικτών, δεν έχει συμβεί το ίδιο με τους «μαύρους κύκνους» της οικονομίας που συνεχίζουν αδιάλειπτα τις εμφανίσεις τους.
Το ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο συνεχίζει να κινείται με διαφοροποιημένη συμπεριφορά (contrarian) σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.
Αν και το σύνολο των διαταρακτικών παραγόντων (πόλεμος, πανδημία, πληθωρισμός κοκ) επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και της ελληνικής οικονομίας, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.
Με τη Jeferries να διατυπώνει την εμπιστοσύνη της τόσο για τις τράπεζες που ξεκινούν μια πολυετή περίοδο υψηλών δανειοδοτήσεων με τα υψηλότερα επιτόκια να ευνοούν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, όσο και για τους άλλους δεικτοβαρείς τίτλους. Παράλληλα, η προοπτική αφίξεων Ευρωπαίων και Αμερικανών τουριστών προσδοκάται να αποτυπωθεί και σε αξιοσημείωτη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, εξέλιξη που θα υποβοηθήσει καθοριστικά το ΑΕΠ.
Με τα δεδομένα αυτά, η ανοδική κίνηση του Γ.Δ. με ανοδικές τις 6 από τις 7 τελευταίες συνεδριάσεις, επαναφέρει το Γ.Δ. στις παρυφές των 930 μονάδων και χρειάζεται να ξεπεραστεί το όριο των 944 μονάδων για να προσεγγιστεί η υψηλή επίδοση έτους των 971,09 μονάδων που καταγράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου, λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να συντελεστεί αν το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίσει την αυτόνομη κίνησή του προεξοφλώντας θετική έκβαση σε δύο πεδία: πρώτον, στην ετυμηγορία της S&P σε σχέση με το ελληνικό αξιόχρεο την Παρασκευή, στο βαθμό που υπάρξει αναβάθμιση στο ΒΒ+, μια δηλαδή βαθμίδα χαμηλότερα από εκείνη που συνιστά την ποθητή επενδυτική βαθμίδα.
Δεύτερον, στην αύξηση του αριθμού των μετοχών που περιλαμβάνει ο δείκτης MSCI Standard Greece (με 6 μετοχές τώρα) κατά τις ανακοινώσεις της 12/5/2022, με τη Societe Generale να διατηρεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την έκβαση των παραγόντων που θα διαμορφώσουν τις βραχυχρόνιες κινήσεις των δεικτών στο Χ.Α., τα θεμελιώδη των εταιρειών (10 πλασιασμός κερδών, έκρηξη χρηματικών διανομών για το 2021) τεκμηριώνουν την προοπτική για μεσοπρόθεσμα ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με τους Έλληνες τραπεζίτες να θεωρούν ότι το growth story των συστημικών τραπεζών είναι στην αρχή του κατά το τρέχον έτος.
Ταυτόχρονα, η κύρια αγορά του Χ.Α. σύντομα θα υποδεχθεί την υποψηφιότητα μιας εταιρείας του κατασκευαστικού κλάδου με ελπιδοφόρες προοπτικές: της εταιρείας Dimand που έξι χρόνια μετά την τελευταία εταιρεία που εισήχθη στην κύρια αγορά, μεταδίδει μήνυμα εμπιστοσύνης για τον πολύπαθο θεσμό!
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Διατηρείται η αυτονομία του Χ.Α.
Αν και το σύνολο των διαταρακτικών παραγόντων (πόλεμος, πανδημία, πληθωρισμός κοκ) επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και της ελληνικής οικονομίας, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας
Σχόλια αναγνωστών