Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αντιδράσεις των επαγγελματικών φορέων σε ενδεχόμενη αύξηση 9% των εισφορών

Αντιδράσεις των επαγγελματικών φορέων σε ενδεχόμενη αύξηση 9% των εισφορών
Ήδη, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, έχει γίνει κοινωνός των προτάσεων και των διαμαρτυριών των επαγγελματικών φορέων (ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΒΕΑ)
Σχετικά Άρθρα
Έντονες αντιδράσεις στους επαγγελματικούς φορείς προκαλεί η αναμενόμενη τέλος του μήνα αύξηση στις εισφορές των ελ. επαγγελματιών που φαίνεται να «κλειδώνει» στο 9,6%, δηλαδή όσο και η αύξηση του μέσου πληθωρισμού.
Ήδη, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, έχει γίνει κοινωνός των προτάσεων και των διαμαρτυριών των επαγγελματικών φορέων (ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΒΕΑ) οι οποίοι ζητούν την κατάθεση τροπολογίας, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα αυξάνονται πέραν του 3%, από 1η-1-2023, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν, στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις. Το υπουργείο θα αποφασίσει το ποσοστό της αύξησης μετά το τέλος του μήνα, και αφού έχει κλείσει η πλατφόρμα στην οποία 1,5 εκατ. Ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δηλώσουν το κλιμάκιο ασφάλισης που επιλέγουν για το 2023. Σήμερα, ο ασφαλισμένος στην 1η κατηγορία, καταβάλλει 210€ και 39€ επικουρικής, ενώ με αύξηση 9%, θα πρέπει να καταβάλει 228,90€ συν 42,51€.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, κλικμάκιο του οποίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή σημειώνει ότι «σε περίπτωση μεταβολής, προφανώς η αύξηση θα συμπαρασύρει και τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, για περίπου τον έναν στους επτά μη μισθωτούς, που έχουν αντίστοιχες καλύψεις». Το βέβαιο είναι ότι εξετάζεται η κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ/μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ταυτόχρονα, με νέα εγκύκλιο ο e-ΕΦΚΑ προχωρά αναδρομικά από 1.1.2023, σε ενιαίο ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών των εν λόγω κλάδων ή λογαριασμών της Δ.ΥΠ.Α./τ. Ο.Α.Ε.Δ. - χωρίς να οριστεί νέα μείωση αυτών - για όλους τους απασχολούμενους ιδιωτικού και δημοσίου (Ι.Δ.Α.Χ. - Ι.Δ.Ο.Χ.) τομέα.
Ως γνωστόν, οι απασχολούμενοι πλήρους απασχολήσεως, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα (με σχέση ιδιωτικού δικαίου) καταβάλλουν ήδη, από 1.6.2020, μειωμένες τις ασφαλιστικές εισφορές των αντίστοιχων κλάδων ή λογαριασμών.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις ορίζεται ότι: «Από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι κρατήσεις των μισθωτών εργαζομένων υπέρ των κλάδων ή λογαριασμών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), οι οποίες συνεισπράττονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, καθορίζονται ως ακολούθως:
- Υπέρ ανεργίας σε ποσοστό 2,40% επί των αποδοχών, το οποίο κατανέμεται κατά 1,2% στον εργοδότη και κατά 1,2% στον εργαζόμενο κλπ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης