Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Από την άνοιξη οι αποφάσεις για μισθούς και αναδρομικά στους συνταξιούχους

Από την άνοιξη οι αποφάσεις για μισθούς και αναδρομικά στους συνταξιούχους
Ο διάλογος για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει εκκινήσει εδώ και μία εβδομάδα και ο ΟΜΕΔ αναμένει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων
Σχετικά Άρθρα
Στις αρχές της Άνοιξης θα αποφασίσει κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα καθώς και τη χορήγηση των αναδρομικών στις συντάξεις, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
Στην ουσία πρόκειται για την επιστροφή των αναδρομικών σε 400.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν για τις περικοπές που είχαν γίνει σε Κύριες, Επικουρικές συντάξεις δώρα και επιδόματα.
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα επιστροφής αναδρομικών για επικούρηση και δώρα που αφορούσαν τουλάχιστον 1,3 εκατ. συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και δυνητικά όλους τους συνταξιούχους της χώρας, που ήταν συνταξιούχοι το 2015 - 2016, δηλαδή περί τα 2 εκατομμύρια. Αντίθετα επιδίκασε αναδρομικά ποσά από μειώσεις επικουρικών συντάξεων και από την κατάργηση δώρων στους συνταξιούχους, μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, όταν και ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Τα ποσά τα οποία θα λάβουν είναι από 600 έως και 2.500 ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ με την απόφασή του σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 και δικαιώθηκαν εντόκως, αλλά για να λάβουν τα ποσά οι υποθέσεις πρέπει να καταστούν εκτελεστές.

Μισθοί και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο διάλογος από το υπουργείο έχει εκκινήσει εδώ και μία εβδομάδα και ο ΟΜΕΔ αναμένει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ-ΓΣΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ) και τις εργατικής πλευράς στη βάση των οποίων τη «χρυσή τομή» θα προτείνει στις 10 Μαρίου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Τα σενάρια αφορούν α) σε αύξηση 5,5% ώστε ο κατώτατος να φτάσει τα 751 ευρώ που ήταν το 2010 πριν τα μνημόνια β) Μεγαλύτερη αύξηση με κάλυψη και μέρους της αύξησης του πληθωρισμού που έκλεισε στο 9,6%, ώστε η αύξηση να προσεγγίσει τα 770-780 ευρώ.
Για τις Ελεύθερες Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για καλύτερες αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη σύμβαση που έκλεισε πριν το τέλος του 2022 για τους εργαζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα, όπου η σύμβαση έκλεισε πάνω από 5,5%. Στο ίδιο πλαίσιο η ΓΣΕΕ έχει καλέσει τις εργοδοτικές οργανώσεις σε παράλληλο διάλογο με το υπουργείο για τη σύναψη της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα περιλαμβάνει αυξήσεις και στον κατώτατο μισθό, παρακάμπτοντας έμμεσα τον μνημονιακό νόμο για τον καθορισμό της ΕΓΣΕΕ.
Για το Πριμ Παραγωγικότητας ο πρωθυπουργός προέτρεψε χθες τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν περαιτέρω τα εισοδήματα των εργαζομένων με μπόνους παραγωγικότητας, stock option, κ.α, όπως κουπόνια αγορών τα οποία έχουν φορολογικές εκπτώσεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης