Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ψύχωση της επενδυτικής βαθμίδας

Η ψύχωση της επενδυτικής βαθμίδας
Σε τί μας χρησιμεύει τέλος πάντων η «επενδυτική βαθμίδα»
Ο όρος «επενδυτική βαθμίδα» έχει αρχίζει να ακούγεται στη ζωή μας περισσότερο και από τη λέξη «μνημόνιο».
Τί σημαίνει στην θεωρία «επενδυτική βαθμίδα»;
Η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας που, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης, καθιστά τη χώρα αξιόπιστη να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή των ομολόγων που έχει εκδώσει.
Σύμφωνα με ποιους οίκους; Αυτούς που μοίραζαν τα «Άλφα» σαν ζεστά καρβέλια από το 2000 και μετά για κάθε είδους παράλογο χρηματοπιστωτικό παράγωγο που σκεφτόταν ο κάθε γιάπης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κρίση του 2008 που κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία και στέρησε σε εκατομμύρια ανθρώπους τα σπίτια και τις δουλειές τους.

Τί σημαίνει λοιπόν στην πραγματικότητα, για εμάς τους πολίτες, «επενδυτική βαθμίδα»;
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.
Ένας χαρτογιακάς σε ένα γραφείο της Νέας Υόρκης (ή στο Τορόντο, στη συγκεκριμένη περίπτωση), ο οποίος σε αυτό το τρελό οικονομικό σύστημα που ζούμε, έχει την εξουσία να ανεβοκατεβάζει έμμεσα το κόστος δανεισμού για ολόκληρα κράτη.
Ωστόσο σε αυτή τη φάση θα πεταχτεί κάποιος φίλος της κυβέρνησης και θα πει «τουλάχιστον τώρα δανειζόμαστε φθηνότερα». Καταρχάς, το ζήτημα είναι να μη δανείζεσαι καν ως χώρα. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να καυχιόμαστε. Αν όμως πρέπει να δανειστείς οπωσδήποτε, έχε στο νου σου ότι με 4% απόδοση δεν δανείζεσαι φθηνά. Φθηνά δανειζόμασταν με απόδοση σχεδόν 0,6% στο 10ετές, στα τέλη του 2020.

Για ποιον λόγο ακούγεται τότε τόσο συχνά η επενδυτική βαθμίδα τους τελευταίους μήνες;
Για να νομίζουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι, οι «αμόρφωτοι», ότι αυτό το σάπιο καράβι γεμάτο χρέη, αποδιοργάνωση, αδικία, διαφθορά, δεν βουλιάζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σεβάστηκε τον πόνο των ανθρώπων που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται από έναν «Daniel».
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μετά το «ανθρώπινο λάθος» που είχε δηλώσει για τα Τέμπη, η επίκληση της φούσκας που λέγεται «επενδυτική βαθμίδα» (πριν φύγει για νέα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ), ήταν η δεύτερη χειρότερη δήλωση του πρωθυπουργού από τη στιγμή που έκατσε στην καρέκλα της εξουσίας.

B.M.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης