Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χαράτσι για φυσικές καταστροφές αντί για ασφάλιση - Τα μοιραία λάθη

Χαράτσι για φυσικές καταστροφές αντί για ασφάλιση - Τα μοιραία λάθη
Η κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε τις αλλαγές που όφειλε μέχρι τώρα
Στην ατζέντα της 87ης ΔΕΘ φέρεται να βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το θέμα της Υποχρεωτικής Ασφάλισης των Κτιρίων για φυσικές καταστροφές, μετά τις βιβλικές καταστροφές που «έπνιξαν» την Ελλάδα.
H κυβέρνηση φέρεται, επίσης ότι ετοιμάζεται να βάλει νέο χαράτσι για τις φυσικές καταστροφές, όταν τρία χρόνια είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών στην ιδιωτική ασφάλιση αντί να στεγνώνει τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να επαπειλείται σήμερα σοβαρά η οικονομία της χώρας.

Οι σειρήνες συναγερμού χτυπούσαν αδιάκοπα

Οι σειρήνες συναγερμού για τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών ηχούσαν αδιάκοπα για την Ελλάδα επί χρόνια.
Τα σχέδια για την ασφάλιση των κτιρίων και την προστασία της οικονομίας και κοινωνίας απορρίφθηκαν.
Άλλοτε απορρίφθηκαν με γνώμονα το πολιτικό κόστος, άλλοτε ήταν ανεφάρμοστα κατά τις αρχές της ασφάλισης, όπως το τελευταίο που είχε εκδοθεί από το υπουργείο Ενέργειας περί υποχρεωτικής ασφάλισης κτιρίων σε περιοχές βεβαιωμένου κινδύνου.
Έκτοτε το σχέδιο ασφάλισης των κτιρίων και διασφάλισης της οικονομίας εγκαταλείφθηκαν, αν και τυπικά είχε αναγνωριστεί ο κίνδυνος των φυσικών καταστροφών, υπό την πρόφαση ότι η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία έσπευσε να υλοποιήσει νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις υψηλής προτεραιότητας.

Στρεβλότητα και υπερφορολόγηση

Η κυβέρνηση, η Πολιτεία δεν πραγματοποίησε τις αλλαγές που όφειλε μέχρι τώρα, ήτοι να μεταφέρει τον κίνδυνο των καταστροφών στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης όπου οι πληγέντες θα αποζημιώνονταν από το Ταμείο των Ασφαλιστών ή των Αντασφαλιστών σε συνεργασία με το Κράτος.
Οι αποζημιώσεις δίδονταν στρεβλά, φορολογώντας τους πολίτες και σε βάρος της ανάπτυξης για χρόνια.

Κραχ στον προϋπολογισμό από τις αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών

Στο διάστημα αυτό οι προειδοποιήσεις για το τέρμα των κονδυλίων από την Ευρώπη ήταν πυκνές.
Η ΕΑΕΕ επίσης έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα αντέξει άλλη επιβάρυνση.
Αναμενόμενο ήταν και από την πλευρά της Ευρώπης να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ελλάδας για κονδύλι 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χαράτσια και ανατιμήσεις

Και φτάνουμε στο σήμερα όπου τα νέα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν , ναι μεν την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά και παράλογα φοροεισπρακτικά μέτρα για τις καταστροφές, που μπορεί να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα όπως ο ΕΝΦΙΑ με την ταμπέλα «προς τους κατέχοντες», αναβάλλοντας τα κονδύλια για τις συντάξεις ή άλλες μορφές επιδομάτων αλλά επιβάλλοντας και παράλογες ανατιμήσεις προϊόντων.

Eλ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης