Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Υπουργείο Εργασίας: Πράσινο φως για 67.700 εργασιακούς ελέγχους το 2024

Υπουργείο Εργασίας: Πράσινο φως για 67.700 εργασιακούς ελέγχους το 2024
Εντός του έτους θα διενεργηθούν από την Ανεξάρτητη αρχή επιθεωρητών 39.933 έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας
Το πράσινο φως για 67.700 ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις άναψε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου αφήνει ανοιχτό το θέμα της παράτασης για την εφαρμογή της κάρτας εργασίας στη Βιομηχανία και το λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα, εντός του έτους θα διενεργηθούν από την Ανεξάρτητη αρχή επιθεωρητών 39.933 έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (ωράρια, υπερωρίες, ασφάλιση κ.α) και 27.707 έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Οι ανωτέρω έλεγχοι αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με κύρια προτεραιότητα σε:

- Επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας,
- Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία
- Επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και βρέθηκαν παραβατικές με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης
- Επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση
- Κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών
- Επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας
- Επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλή συγκέντρωση ανήλικης εργασίας η) κατασκευές-τεχνικά έργα.

Ειδικά σε ότι φορά τους ελέγχους για την υγιεινή και ασφάλεια, προβλέπονται έλεγχοι σε επιχειρήσεις που ανήκουν στις κατηγορίες επικινδυνότητας Α και Β, στις κατασκευές-Τεχνικά Έργα, με στόχο την αύξηση κατά 10% από το 2023. Και τη Βιομηχανία Τροφίμων όπου παραμένει ο στόχος της αύξησης κατά 10%.
Ο σχεδιασμός των ελέγχων, στη βάση της αξιολόγησης κινδύνου (risk analysis), δηλαδή με on line σύνδεση με την ΕΡΓΑΝΗ αποσκοπεί στην αποτελεσματική εποπτεία των επιχειρήσεων/οικονομικών δραστηριοτήτων, ως προς τη συνεπή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, την καταπολέμηση κάθε παραβατικότητας, την προστασία των εργαζομένων, τη δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Σχέδιο για παράταση στην Κάρτα Εργασίας

Εν τω μεταξύ ανοιχτό είναι το θέμα μερικής παράτασης της εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας από 1η Απριλίου στη βιομηχανία και 1η Μαϊου στο λιανεμπόριο, στην περίπτωση που πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τακτοποιήσει τα συστήματα που χρειάζονται.
Επίσης, όπως ανέφερε η γεν. γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, σε εκδήλωση για την ψηφιακή κάρτα σε προσεχή εγκύκλιο, θα διευκρινιστεί ότι το σύστημα θα δείχνει ανοχή για αποκλείσεις έως και 30 λεπτά μεταξύ των καταχωρήσεων της κάρτας και του ωραρίου που δηλώθηκε.
Κάθε μήνα, διευκρίνισε, οι εργοδότες θα κληθούν επιλέγουν αν θα δηλώσουν προκαταβολικά το ωράριο ή θα κάνουν χρήση της απολογιστικής διαδικασίας και στην περίπτωση παραβάσεων τα πρόστιμα ανέχονται ως 10.500 ευρώ για κάθε παράβαση.

α_2.JPG
β_4.JPG


γ_2.JPG

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης