Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Άγγελος Τσαβδάρης - Πρόεδρος Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου στο ΒΝ: Η Ελλάδα θα είναι η πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη

Άγγελος Τσαβδάρης - Πρόεδρος Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου στο ΒΝ: Η Ελλάδα θα είναι η πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη
Για το ενδεχόμενο να βρεθούν εργατικά χέρια από αυτή την Ινδία, τοποθετείται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου στο ΒΝ
Με αφορμή τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις διμερείς πολυεπίπεδες σχέσεις Ελλάδας και Ινδίας, ο πρόεδρος του σχετικά νεοσύστατου Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου κ. Άγγελος Τσαβδάρης μιλάει στην Οικονομική ιστοσελίδα Banking News.
Αναφέρεται στην καθοριστική παρέμβαση του Επιμελητηρίου για συνεργασία φορέων και εταιρειών με την μεγάλη αγορά της Ινδίας, που είναι προφανές ότι θ αλλάξει το στάτους σε πολλούς τομείς στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου αν δεν υπάρξουν προσκόμματα, όπως ήδη έχουν συμβεί.
Παράλληλα μιλάει και για το ενδεχόμενο να βρεθούν εργατικά χέρια και από αυτή την χώρα, δίνοντας λύσεις (και με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα).

Τι πρεσβεύει το νεοσύστατο Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο κατ´ αρχήν;

Ως «Ελληνo – Ινδικό Επιμελητήριο» ξεκινάμε από την επιχειρηματικότητα σε όλο της το εύρος. Και αυτό διότι αποτελεί μια δυναμική διαδικασία οράματος και δημιουργίας κάθε επιχειρηματία, που απαιτεί την εφαρμογή πολυδιάστατων ενεργειών για την υλοποίηση νέων ιδεών και δημιουργικών λύσεων, ακριβώς δηλαδή αυτών που ευαγγελίζεται το «Ελληνo-Ινδικό Επιμελητήριο».
Και φυσικά δεν μένουμε σε μια απλή διαδικασία, αλλά σε μια παλέτα επιλογών καινοτομίας και δημιουργίας νέων επιχειρηματικών οριζόντων που επιτυγχάνονται μέσω των αποτελεσματικών συντελεστών κάθε επιχείρησης.

Είχατε πρόσφατα μια συνάντηση οικονομικών παραγόντων από την Ινδία στην Ελλάδα. Τι διημείφθη και ποια τα συμπεράσματα;

Έγιναν συζητήσεις των οικονομικών παραγόντων των δύο πλευρών που έλαβαν μέρος σε διαφορετικά θεματικά πεδία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στη δημιουργία επιχειρηματικών σχέσεων με την Ινδική Οικονομία, καθώς και τις δυνατότητες και προοπτικές που διανοίγονται. Μέσα από τις συζητήσεις και επαφές, χαρτογραφήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας όπως και η σύνδεση των επιχειρήσεων Ινδίας με την Ευρώπη μέσω του «Ελληνo-Ινδικού Επιμελητηρίου» με απώτερο σκοπό τη βιωσιμότητα των εμπορικών σχέσεων.
Να αναφέρω κάποια παραδείγματα:
1)Ποιότητα και Πιστοποίηση Αγροτικών Προϊόντων ως συνδετικός κρίκος Ευρώπης – Ινδίας.
2)Οι Προοπτικές συνεργασίας στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση.
3)Οι Εξαγωγικές προοπτικές προϊόντων Αγροδιατροφής
4) Μετάκληση εργατών γης
5)Ο Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής και Βιώσιμης Περιφερειακής Ανάπτυξη και τέλος,
6)Οι Διεθνείς Σχέσεις: Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Προσανατολισμοί, με τη Συμβολή και του Πανεπιστημίου.

Υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά της Ινδίας για την Ελλάδα;

Κατ´ αρχήν το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο, έχει λάβει υπόψη όλες τις πτυχές μια επικείμενης συνεργασίας με την Αγορά της Ινδίας.
Μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Ινδία με αρκετούς φορείς και οικονομικούς παράγοντες, έλαβε πολύ θετικά σχόλια στην έκθεση SATTE στο Νέο Δελχί, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στις αναμενόμενες αφίξεις Ινδών στη χώρα μας.

Υπάρχουν προβλήματα, εμπόδια στην εξέλιξη των σχέσεων των δύο πλευρών;

Να σας πω. Σε τυχόν δυσκολίες που ίσως προκύψουν -καθώς θα αναπτύσσονται συνεργασίες και συνέργειες – το «Ελληνo-Ινδικό Επιμελητήριο» έχει ήδη καλλιεργήσει άριστες σχέσεις με τις Διπλωματικές Αρχές μας στην Ινδία, με τα μέλη του αρχαιότερου Ινδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου PHIDCCI, (έτος Ίδρυσης 1905) αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού της Ινδίας, ώστε να αξιοποιηθεί η πολύτιμη συμβολή τους στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των όποιων θεμάτων τυχόν προκύψουν.

Αναφέρθηκε ότι το Ελληνο – Ινδικό Επιμελητήριο έχει την πρόθεση να φανεί αρωγός σε πολλά θέματα. Πως θα το πράξετε; Θα δημιουργήσετε γραφεία ανά την Ελλάδα;

Είναι σαφής και δεδομένη η πρόθεση δημιουργίας τοπικών γραφείων του «Ελληνo-Ινδικού Επιμελητηρίου», στο πλαίσιο της σοβαρής προσπάθειας που απαιτείται για τη δημιουργία και υλοποίηση των νέων δραστηριοτήτων και στρατηγικών του. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, «Ψηφίστηκε από τη Βουλή η ρύθμιση για την Απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία», την οποία κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μετά από συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κωρονοϊού covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».
Με την εν λόγω ρύθμιση: Δίνεται η δυνατότητα παραμονής και εργασίας στην αγροτική οικονομία πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους. Στόχος της διάταξης είναι:
-Η άμεση αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης εργατών γης στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας.
-Η διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και η ενίσχυση των αγροκαλλιεργειών.
-Η απρόσκοπτη τροφοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αποτροπή του κινδύνου έλλειψης εποχικών αγροτικών προϊόντων.
Επίσης, αντιμετωπίζεται και το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.

Επιτρέψτε μου να ρωτήσω σχετικά με την “Ευτοπία”. Τι σημαίνει;

Αρχικά πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, θεσμικού χαρακτήρα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατών στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα με νομοθετικές ρυθμίσεις των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, παραμένει κομβικής σημασίας η διαμόρφωση μιας εστιασμένης στρατηγικής μέσω μιας ολιστικής και συγκροτημένης προσέγγισης με χαρακτηριστικά διαφάνειας, αξιοπιστίας, προσήλωσης στις απαιτήσεις του Εθνικού και Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου και ταυτόχρονα ευελιξίας και υψηλής αποτελεσματικότητας. Αυτό προβλέπει το Πρόγραμμα «Ευτοπία» που κατατέθηκε στην κυβέρνηση από το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο, με στόχο την ελαχιστοποίηση ή και την εξάλειψη του μείζονος προβλήματος.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, που αναφέρονται στο Καταστατικό του Επιμελητηρίου, εντάσσεται ο σχεδιασμός και οργάνωση του προγράμματος-πρότυπο «Ευτοπία», ενός προγράμματος υψίστης σημασίας, που έρχεται να αντιμετωπίσει και να παρέχει συνεχή, και όχι εμβαλωματική, αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα της χώρας μας.
Το πρόγραμμα «Ευτοπία» που έχει εκπονήσει το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο διασφαλίζει την άμεση αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης εργατών στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, τροφοδοτώντας απρόσκοπτα την εφοδιαστική αλυσίδα και αποτρέποντας τον κίνδυνο έλλειψης αγροτικών προϊόντων καθώς και ενισχύοντας την βιομηχανική παραγωγή επιτυγχάνοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το πρόγραμμα διασφαλίζει με συνθήκες διαφάνειας, αξιοπρεπή διαβίωση με αξιοπρεπή αμοιβή, υγειονομική περίθαλψη, προστασία εργασιακών δικαιωμάτων με σωστή αντιμετώπιση από τους εργοδότες, προκειμένου να εκλείψει η παράνομη και μη αμειβόμενη εργασία και οι άθλιες συνθήκες. διαβίωσης, που έχουν παρατηρηθεί και παρατηρούνται σε πολλές περιπτώσεις. Το Επιμελητήριο έχει προβλέψει δια του προγράμματος την δημιουργία ενός ευρέως δικτύου «γραφείων-σημείων υποδοχής», τα οποία σε συνεργασία με το Επιμελητήριο θα συλλέγουν τα στοιχεία των εργατών, θα διεξάγουν συνεντεύξεις, θα λαμβάνουν αιτήματα εργοδοτών, θα μεσολαβούν και θα υλοποιούν το φάσμα όλων των νομικών υπηρεσιών που απαιτούνται, θα ελέγχουν το φάσμα των συμβάσεων εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, την ασφαλιστικές και υγειονομικές παροχές προς τους εργαζομένους.
Οι πληροφορίες θα συλλέγονται σε κεντρική βάση που θα δημιουργηθεί και θα διαχειρίζεται το Επιμελητήριο το οποίο θα υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία συγκεντρωτικά στα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τους καθ’ ύλην αρμοδίους φορείς.
Σε περίπτωση τυχόν παραβίασης των κεντρικών όρων φιλοξενίας που παρέχει η Ελλάδα οι εν λόγω εργαζόμενοι που προέρχονται από την Δημοκρατία της Ινδίας θα επιστρέφουν πίσω στην χώρα τους με γρήγορες διαδικασίες.


Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία είναι πολύ καλές. Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και σε άλλα επίπεδα πέραν του τουρισμού (επενδύσεις, εμπόριο κ.λπ.);

Ως πρόεδρος του «Ελληνo-Ινδικού Επιμελητηρίου», μπορώ να διαβεβαιώσω ότι: οι δύο χώρες, δομούν εξαιρετικές σχέσεις και θα ενδυναμωθούν περαιτέρω με την προσπάθεια συνεργασίας για την ανάδειξη των τουριστικών προορισμών και των δύο χωρών και όχι μόνο π. Η αγαστή συνεργασία του Επιμελητηρίου μας με την Ινδία, θα διασυνδέσει την παροχή της τεχνογνωσίας της Ινδίας στη χώρα μας αλλά και σε εργατικό δυναμικό. Το ίδιο θα φροντίσουμε και για ελληνικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας, για προσωποπαγείς θέσεις αλλά και για πρακτική άσκηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης