Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πάρουν πίσω για φέτος τις αυξήσεις
Με αυτό το σκεπτικό αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης τις υπέρογκες ανατιμήσεις στα συμβόλαια υγείας που ανακοίνωσαν στις αρχές του έτους οι ασφαλιστικές εταιρίες και τώρα τρέχουν να τις μαζέψουν στο μισό, αλλά και η όποια κυβερνητική πρωτοβουλία στο θέμα θα αφορά το 2026 και μετά.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται η κατάθεση στην Βουλή ρύθμισης από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο που θα τροποποιεί τον τρόπο προσδιορισμού των αυξήσεων στα συμβόλαια υγείας, με βάση τον δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ και όχι την πρόταση ΙΟΒΕ που ίσχυε από το 2020.
Ο υπουργός ανέφερε ότι “η παρέμβαση της Κυβέρνησης έχει άμεσα αποτελέσματα. Το θέμα αφορά 255.000 ισόβια συμβόλαια, είναι μια κλειστή αγορά, γι' αυτό δημιουργήθηκε πρόβλημα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ακόμα ότι κάλεσε τις ασφαλιστικές να μην εφαρμόσουν φέτος τον δείκτη του ΙΟΒΕ και να ανακόψουν τις αυξήσεις και ήδη ανακοινώθηκαν μειώσεις που φτάνουν το 50% ώστε να ανταποκριθούν οι πελάτες τους.
Πρόσθεσε ακόμα πως ο ανταγωνισμός βοηθάει και στην καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και στις καλύτερες τιμές. Όταν υπάρχουν στρεβλώσεις, η Κυβέρνηση παρεμβαίνει, τόνισε.
Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις αναμένονται ακόμα:
- Η δημιουργία τιμολόγησης των συνθηκών περίθαλψης κατά τα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ, με λογικές τιμές και ξεκάθαρο τρόπο συνεργασίας. Σήμερα ισχύει κατά το δοκούν τιμολόγηση από τις ιδιωτικές κλινικές, με βάση το εύρος του συμβολαίου, κάθε ασφαλισμένου.
- Η δημιουργία πρωτοκόλλου νοσηλειών στην βάση της οποίας θα κινούνται όλες οι ιδιωτικές κλινικές.
Το θέμα ξέσπασε με αφορμή επιστολή της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δια του προέδρου της κ. Θανόπουλου που βάζει βόμβα στο ν. 4738/2020 που επιτρέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια υγείας, με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ.
Στόχος των ασφαλιστικών εταιριών ήταν να «βγάλουν» από τη μέση τα παλιά ΙΣΟΒΙΑ ασφαλιστήρια συμβόλαια, από τα οποία έχαναν πολλά λεφτά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΠΟΙΖΩ: Τα μακροχρόνια συμβόλαια από 711.000 το 2011 και 424.000 το 2017, περιορίστηκαν σε 278.000 το 2023.
Οι εταιρείες κατευθύνουν τους ασφαλισμένους στα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια, στα οποία και θεωρούν ότι είναι ελεύθερες να διαμορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισμούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές των συμβολαίων.
Έτσι, οι αυξήσεις φέρεται να φτάνουν έως και 18% στα ισόβια συμβόλαια, ενώ στα ετήσια ανέρχονται έως 12% ή και 15%.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ μάλιστα καταγγέλλει παράλληλα ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση κατάργησης των ισόβιων συμβολαίων εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς αυτά θεωρούνται πιο ευνοϊκά για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, θα ενταθούν αυτό το χρονικό διάστημα οι συναντήσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, με τη γενικότερη εκτίμηση να είναι πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πάρουν πίσω για φέτος τις αυξήσεις που αρχικά σχεδίαζαν να επιβάλουν στα ισόβια διάρκειας συμβόλαια υγείας και θα καταλήξουν σε μια ανατιμολόγηση της τάξεως του 6% με 7%. Ήδη, σχετικές ανακοινώσεις έχουν κάνει η Εθνική Ασφαλιστική, Eurolife, Allianz, Generali, Syndea κ.α.
Από την πλευρά τους ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα θέσουν επιτακτικά στον διάλογο το θέμα του ελέγχου του δικού τους κόστους από τις ιδιωτικές κλινικές, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, καθώς και το θέμα της πάγιας αλλαγής του τρόπου τιμολόγησής τους από τις ιδιωτικές κλινικές μέσα από μια συμφωνημένη διαδικασία (π.χ. DRGs).
Ζητούμενο επίσης είναι το αν το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων θα οδηγήσει σε αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα που θα λάβει η κυβέρνηση και το περιεχόμενο των ενδεχόμενων αυτών αλλαγών.
Το μόνο βέβαιο είναι πως από το 2026 οι όποιες αυξήσεις στα ισόβια προγράμματα θα προκύπτουν από μια φόρμουλα που θα έχει ως κεντρικό συντελεστή ένα νέο δείκτη που θα εκπονήσει και θα παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να εστιάζουν στην επέκταση των προτύπων τιμολόγησης DGRs, καθώς και στην απαγόρευση στις κλινικές να ακολουθούν πολιτικές διπλής τιμολόγησης (άλλη σε ιδιώτες που πληρώνουν οι ίδιοι και αυξημένη σε όσους προσέρχονται με ασφαλιστικά συμβόλαια).
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών