Ολοκληρωμένο πλέγμα ασφαλείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών –ταυτόχρονα με τη δημιουργία υπουργείου Πολιτικής Προστασίας- αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ενώ είναι έτοιμη και η σχετική τροπολογία για φορολογικές ελαφρύνσεις για ασφαλίσεις κτιρίων και επιχειρήσεων η οποία τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή.
Η ρύθμιση, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, την απαλλαγή από την φορολογία φυσικών προσώπων των δαπανών για ασφαλίσεις κατοικιών και επιχειρήσεων με κινδύνους όπως η πυρκαγιά, ο σεισμός και άλλα φυσικά φαινόμενα.
Η ρύθμιση αυτή θα εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και έρχεται κατόπιν σχετικής δέσμευσης της κυβέρνησης προς τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αλλά και την αναφορά του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προ ημερών στην Βουλή.
Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με κατά καιρούς αναφορές αρμόδιων υπουργών η ρύθμιση καθυστερούσε επειδή αφορά την φορολογία και υπήρχαν σχετικές δεσμεύσεις στις ρυθμίσεις αυτές έναντι των θεσμών λόγω των μνημονίων.
Κατά πληροφορίες η ρύθμιση αυτή θα έρθει με μορφή τροπολογίας σε κάποιο προσεχές νομοσχέδιο και θα προβλέπει ότι τα ποσά που καταβάλλονται για τα ασφαλιστήρια ( πυρός, σεισμού ) κατοικίας θα αναγνωρίζονται ως έξοδα και θα αφαιρούνται από το εισόδημα , όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις.
Οι ασφάλειες «τρέχουν» με ρυθμό 9,2%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας το πρώτο 6μηνο του έτους ο ρυθμός αύξησης των ασφαλειών κινήθηκε στο 9,2% με τον κλάδο ζωής να έχει τα πρωτεία με αύξηση παραγωγής 16,5% και τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων αύξηση 3,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Αναλυτικά στις ασφάλειες ζωής ανοδικά κινήθηκε η παραγωγή στις κλασικές ασφάλειες ζωής με +6,4%, στις “Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις” με +56,2% και στη “Διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων” με +5,5%.
Στις γενικές ασφαλίσεις την μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής καταγράφουν οι “Ασθένειες” με +11,7%, τα Χερσαία οχήματα (εκτός αστικής ευθύνης οχημάτων) με +3,4% , η Γενική αστική ευθύνη με +6,3%, οι Διάφορες χρηματικές απώλειες με +18,7% και η Βοήθεια (οδική και ιατρική) με +13,9%. Αντίθετα, η Αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων” είχε μείωση κατά 1,6%.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Πλέγμα ασφαλείας σε φυσικές καταστροφές θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Στη Βουλή τις επόμενες μέρες τροπολογία με φορολοελαφρύνσεις
Σχόλια αναγνωστών