Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης από την Eurolife - Ποιος ο στόχος της κίνησης αυτής

Νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης από την Eurolife - Ποιος ο στόχος της κίνησης αυτής
Τις έντονες δημοσιονομικές πιέσεις που δέχονται τα συνταξιοδοτικά συστήματα επιχειρούν να απορροφήσουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τις έντονες δημοσιονομικές πιέσεις που δέχονται τα συνταξιοδοτικά συστήματα επιχειρούν να απορροφήσουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Σήμερα σύμφωνα με τις καταστάσεις της ΤτΕ με τελευταία ενημέρωση 23/12/2021 στην Ελλάδα λειτουργούν 27 Ταμεία Επαγγελματική Ασφάλισης και με την έλευση του νέου έτους προστίθεται και Ταμείο: «Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Εταιρειών Ομίλου Eurolife FFH και Συνεργατών Ν.Π.Ι.Δ.» .
Η σταδιακή μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα από διανεμητικό σε ανταποδοτικό εξασφάλισε μεσοπρόθεσμα την βιωσιμότητα τους από την άλλη όμως απογοήτευσε σε ό,τι αφορά τις παροχές των συντάξεων.
Το ύψος δε, των ασφαλιστικών εισφορών και οι επιπτώσεις που δημιουργεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα και, στην διατήρηση των εργαζομένων και στις νέες προσλήψεις αποτελεί μόνιμο πεδίο μαχών ανάμεσα σε εργαζομένους, εργοδότες και κυβερνήσεις.

Δύο βασικές κατηγορίες

Τα συστήματα ασφάλισης χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: στην κεφαλαιοποίηση και την διανομή από συσσώρευση ποσού.
Τα σύστημα κεφαλαιοποίησης λειτουργεί με βάση την δημιουργία ατομικού λογαριασμού στον οποίον κατατίθενται τα ποσά που προέρχονται από την επένδυση των εισφορών.
Το αποτέλεσμα αυτού αποτελεί το σύνολο των εισφορών και αποδόσεων των εισφορών στην διάρκεια του εργασιακού βίου.
Το διανεμητικό σύστημα έρχεται σε αντιδιαστολή με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα αφού τα χρήματα που θα λάβει ο ασφαλισμένος κατά την συνταξιοδότηση δεν προέρχονται από δικές τους εισφορές.
Παράλληλα με τα προβλήματα που δημιούργησε το διανεμητικό σύστημα στην Ελλάδα που οδήγησε στο μαχαίρωμα των συντάξεων, εμφανίστηκε και πρόβλημα με το δημογραφικό.

Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, ενώ μειώνονται τα ποσοστά των γεννήσεων.

Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα καθώς αυξάνονται οι δαπάνες στην υγείας και στις συντάξεις επιδεινώνοντας την κατάσταση στα οικονομικά.
Ωστόσο, τα ΤΕΑ λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους τους υπόκεινται στον κίνδυνο των αγορών.
Ανάλογα με τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων ενδεχομένως η τελική συνταξιοδοτική παροχή να χάσει και κομμάτι του συσσωρευμένου κεφαλαίου.
Σε ό,τι αφορά την άποψη διαχείρισης τα ΤΕΑ έχουν αυστηρή πολυμερή εποπτεία και δικλείδες ασφαλείας που περιορίζουν τον κίνδυνο της κακής διαχείρισης.
Η άνοδος των αγορών ανέβασαν την αξία των ΤΕΑ
Η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ-ΙΕΣΠ έφτασε στα 1.777 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021 έναντι , έναντι 1.752 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1.591 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020, Η άνοδος στο ενεργητικό οφείλεται στην διαχείριση των κεφαλαίων και στην άνοδο των αγορών.
Οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων αυξήθηκαν σε 278 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021, έναντι 236 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 242 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 15,6% έναντι 13,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,2% το γ’ τρίμηνο του 2020.

Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων

Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους μειώθηκε σε 716 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021, έναντι 730 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 737 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου μειώθηκε σε 40,3%, έναντι 41,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 46,3% το γ’ τρίμηνο του 2020.
Η αξία των τοποθετήσεων σε μερίδια επενδυτικών οργανισμών αυξήθηκε σε 453 εκατ. ευρώ από 435 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 354 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου αυξήθηκε σε 25,5% από 24,8% το προηγούμενο τρίμηνο και 22,3% το γ’ τρίμηνο του 2020.
Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε μετοχές και άλλα μέσα κυριότητας μειώθηκε σε 285 εκατ. ευρώ από 302 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 214 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2020 και το ποσοστό τους επί του συνόλου μειώθηκε σε 16% από 17,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 13,5% το γ’ τρίμηνο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης