Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στον «αέρα» 40.000 δανειολήπτες με χρέη στον πρώην ΟΕΚ κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Στον «αέρα» 40.000 δανειολήπτες με χρέη στον πρώην ΟΕΚ κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους
Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά με την συνεννόηση μεταξύ του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας για τα αντικείμενα του ΟΕΚ

Στον «αέρα» βρίσκονται πάνω από 40.000 από τους 67.000 δανειολήπτες των τελευταίων ετών του πρώην ΟΕΚ, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, από την μη ενεργοποίηση της πλατφόρμας –είχαν πει για 15 Μαρτίου- προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά αδυναμίας πληρωμής.
Το θέμα με τις πληρωμές των δόσεων κατοικιών είχε λυθεί με νόμο από τον Γ. Βρούτση και όσοι είχαν οφειλές ως 6.000 ευρώ θα απαλλάσσονταν της υποχρέωσης καταβολής τους.
Βάσει σχετικής Υπουργικής του 2018 περί δανείων από ίδια κεφάλαια ΟΕΚ, οι οφειλέτες έπρεπε να κοινοποιήσουν την οφειλή στην αρμόδια ΔΟΥ για όσους ενταχθούν και δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή της οφειλή τους.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν τρία στελέχη του ΟΑΕΔ στο « Κεφάλαιο Έκτο, 3: Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης αδιαφορήσει, δεν προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά, δεν αποδείξει την αδυναμία πληρωμής ή δεν καταβάλλει τις εκπρόθεσμες δόσεις του, θεωρείται ότι από τον Οργανισμό έχει εξαντληθεί κάθε δυνατό όριο διευκόλυνσης (Τέταρτο Κεφάλαιο παρ 1,2,3 ) και ο ΟΑΕΔ υποχρεούται, μετά από νέα ειδοποίηση, να βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός των επόμενων έξι μηνών. »
Εκτοτε ο ΟΑΕΔ ενέκρινε την τροποποίηση της σχετικής διάταξης προς όφελος των δανειοληπτών ΟΕΚ. Από τότε πέρασαν 28 ολόκληροι μήνες και καμία απολύτως τροποποίηση της Υ.Α δεν υπογράφτηκε από το Υπουργείο αντιθέτως το θέμα κάπου «ξεχάστηκε».
Όμως δεν έχει γίνει μόνο μια φορά να έχει αποφασίσει δηλαδή το Δ.Σ ΟΑΕΔ αλλά το Υπουργείο να μην προχωράει στην νομοθέτηση όσων αποφασίστηκαν.
Πριν λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι θα επαναλειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα από 15 Μαρτίου για να μπορέσουν να κάνουν αίτηση όσοι δανειολήπτες και οικιστές δεν πρόλαβαν βάσει σχετικής απόφασης του Δ.Σ ΟΑΕΔ. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε και πάνω από 30.000 δανειοληπτών αλλά και οικιστών εργατικών κατοικιών δεν έχουν ενταχθεί παρότι πολλοί εξ αυτών έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά με την συνεννόηση μεταξύ του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας για τα αντικείμενα του ΟΕΚ. Δεν είναι δυνατόν με την ακρίβεια που επικρατεί, το κόστος στέγασης να πνίγει τα νοικοκυριά, την ανεργία στα ύψη και τις υποαμειβόμενες τετράωρες δουλειές σε χιλιάδες εργαζομένων, να επικρατεί πλήρης αδιαφορία για να προστατέψουν τους δικαιούχους του ΟΕΚ.
Οι ρυθμίσεις των δανείων της Υ.Α του 2018 και των κατοικιών του 2017 πρέπει να ισχύουν χωρίς ημερομηνία λήξης. Ο κάθε δανειολήπτης και οικιστής είναι εν δυνάμει «ασυνεπής».
Όπως επισημαίνουν οι κκ Κ. Λιβέρης, Ασημακόπουλος και Κ. Σκοιύρτα για όσους δεν έχουν υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τότε δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης