Τα επενδυτικά ζωής έδωσαν ανάσα στις ασφαλιστικές ζωής
Τα στοιχεία από την Insurance Europe
Σύμφωνα με την Insurance Europe στη μεγαλύτερη αγορά ασφάλισης υγείας της Ευρώπης, την Ολλανδία, η αύξηση των ασφαλίστρων ήταν μάλλον χαμηλή, σύμφωνα με εκτιμήσεις: 1,2% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο.
Η Γερμανία και η Γαλλία, η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη αγορά, κατέγραψαν ισχυρότερη ανάπτυξη 5,6% και 5% αντίστοιχα. Στη Γερμανία κατεγράφη το υψηλότερο ποσοστό από το 2010. Οι πολιτικές ασφάλισης για τη δημόσια βοήθεια (προστασία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως ασθένεια, ανεργία, νοσηλευτική περίθαλψη κ.λπ.) ήταν οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες . Στη Γαλλία, μετά την επιβράδυνση το 2020 (+0,3%) λόγω της υπογραφής λιγότερων συμβάσεων κατά τη διάρκεια περιόδων καραντίνας, η αγορά κατέγραψε ανάπτυξη σύμφωνα με την προ-COVID εποχή.
Στη Νορβηγία, τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην ασφάλιση υγείας των παιδιών (34%) και στην ασφάλιση ατυχημάτων (41,6%).
Στην Ισπανία, τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 5% το 2021 με τα αυξανόμενα ιατρικά έξοδα να είναι η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης. Στην Ιταλία, τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5%, καθώς η ζήτηση για ιδιωτική ασφάλιση υγείας παρέμεινε υψηλή.
Στην Πορτογαλία, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 12,2%. Ωστόσο, η αναλογία απαιτήσεων για αποζημίωση εργαζομένων (πολιτικές που καλύπτουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και την πληρωμή επιδομάτων ασθένειας ή αναπηρίας) μειώθηκε.
Απώλειες στην ζωή λόγω των lockdown
Σε αντίθετη κατεύθυνση ο κλάδος ζωής όπου τα ασφάλιστρα σημείωσαν μείωση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθώς επηρεάστηκαν σημαντικά από το ξέσπασμα της πανδημίας και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.
Η πανδημία και τα μέτρα lockdown διέκοψαν την ικανότητα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να προσεγγίζουν νέους και υπάρχοντες πελάτες. Παρόλο που υπήρχαν διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία, δεν μπορούσαν να αντικαταστήσουν πλήρως την προσωπική επαφή με επαγγελματίες
Τα προκαταρκτικά στοιχεία του 2021 αποκαλύπτουν ότι τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν σε ορισμένες αγορές. Ο κύριος λόγος ήταν ότι ορισμένες από τις οικονομίες των νοικοκυριών που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας επενδύθηκαν σε προϊόντα ζωής. Οι επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών απέφεραν καλές αποδόσεις, ωστόσο τα εγγυημένα προϊόντα που έχουν τον ουσιαστικό ρόλο στις ασφαλίσεις ζωής έχουν μείνει πίσω λόγω των χαμηλών επιτοκίων σημειώνοντας σε ορισμένες αγορές ακόμα και πτώση.
Ελ.Ερμ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών