Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κονταξής - Τζωάννου ανέλαβαν τη διαχείριση 400 ακινήτων των ασφαλιστικών Ταμείων

Κονταξής - Τζωάννου ανέλαβαν τη διαχείριση 400 ακινήτων των ασφαλιστικών Ταμείων
Τα δυο στελέχη που θεωρούνται έμπειρα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
Σχετικά Άρθρα
Σε λειτουργία τίθεται η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του e-ΕΦΚΑ με την στελέχωση στη θέση του Προέδρου του Φίλιππου Κονταξή και του Διευθύνοντος Συμβούλου Κατερίνας Τζωάννου.

Τα δυο στελέχη που θεωρούνται έμπειρα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς ο πρόεδρος έχει πολυετή καριέρα στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων και πιο πρόσφατα έχει διατελέσει σύμβουλος διοίκησης στη ROLCO BΙΑΝΙΛ και διευθύνων σύμβουλος στην ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΑΞΗ ΑΕΒΕ (παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υπηρεσιών ήταν Project Manager για θέματα ακινήτων στην εταιρία TEMES Α.Ε. (Costa Navarino).

Η διοίκηση της Εταιρίας καλείται να αξιοποιήσει τουλάχιστον 400 ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα» με αντικειμενική αξία άνω των 2 δισ. Ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- αξιοποιείται με μεγάλη δυσκολία. Συγκεκριμένα, ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).
ΕΦΚΑ
Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ, με το 20% αυτής να παραμένει πλήρως αναξιοποίητο.
Στόχος της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού είναι η άμεση αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, με διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Όπως προβλέπεται στο καταστατικό της, θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και στον ιδρυτικό της νόμο, καθώς ορίζεται ρητά ότι η νέα εταιρεία αναλαμβάνει τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεση της ακίνητης περιουσίας των πρώην ασφαλιστικών ταμείων και θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με πλήρη διαφάνεια.

Στην πράξη, με τη λειτουργία της η νέα εταιρεία θα κληθεί να προχωρήσει στον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα (ώστε να μισθωθούν) και σε κατάλληλα για ιδιόχρηση (που θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες του ταμείου). Να σημειωθεί ότι από τη συνολική «προίκα» της νέας εταιρείας, περίπου 40 είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Άλλωστε μόλις το 19% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Φορέα είναι μισθωμένα, ενώ το 20% είναι τελείως αναξιοποίητο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης