Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι μεγάλες ασφαλιστικές απάτες του 2022 - Οι πρακτικές της εξαπάτησης

Οι μεγάλες ασφαλιστικές απάτες του 2022 - Οι πρακτικές της εξαπάτησης
Ο κλάδος Περιουσίας και Ατυχημάτων τείνει να εκτοπίσει τις απάτες στο Αυτοκίνητο
Μεγάλη αύξηση καταγράφει η ασφαλιστική απάτη το 2022 στις χώρες της Ευρώπης σε σχέση με το 2021.
Η ανιστόρητη εκτίναξη του κόστους ζωής στην γηραιά Ηπειρο, η βιαιότητα των μέτρων κατά της πανδημίας, οι συμφωνίες που είχαν κλειστεί για την παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση της ενέργειας και εν συνεχεία η έλευση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας στην Ευρώπη εκτροχιάζει τις ισορροπίες, διαλύει τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχων, ευνοώντας την απάτη, το λαθρεμπόριο και τις κλοπές, τις υπεξαιρέσεις, απειλώντας ευθέως τα άλλοτε ισχυρά θεμέλια της δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Διψήφια αύξηση 11,2% σημείωσε η αξία της ασφαλιστικής απάτης το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, 2021 στα περίπου 66 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την Allianz του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία επισημαίνει ό,τι αν και ο αριθμός των υποθέσεων μειώθηκε, το κόστος για κάθε υπόθεση (περιστατικό) αυξήθηκε και μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο κλάδος Περιουσίας και Ατυχημάτων τείνει να εκτοπίσει τις απάτες στο Αυτοκίνητο

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η πρωτιά στην απάτη το 2022 εντοπίζεται στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων ο οποίος περιλαμβάνει πλειάδα υπό-κλάδων, όπως ασθένειες, ευθύνες, εγγυήσεις, πιστώσεις, ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων κ.α. Ετσι, σχεδόν για πρώτη φορά στα χρονικά εκτοπίζεται στην θέση νούμερο δύο οι ψευδείς δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν τον κλάδο αυτοκινήτου όπως στημένες συγκρούσεις αυτοκινήτων, ζημιές σε κινητήρες αυτοκινήτου, κ.α.
Παρά τα στοιχεία αυτά, οι απάτες στο αυτοκίνητο διατηρούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Μειώθηκαν οι υποθέσεις, αυξήθηκε το κόστος της υπόθεσης

Αυξήθηκαν επίσης και οι ψευδείς δηλώσεις που υποβάλλει ο ασφαλισμένος προς την ασφαλιστική για να αγοράσει ασφαλιστικές καλύψεις με τις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης να μπορούν να εντοπίσουν ολοένα περισσότερα κρούσματα, ανάλογα με το λογισμικό που ενσωματώνουν και την εκπαίδευση που δέχονται.
Σύμφωνα με την Allianz σε κάθε μορφή οικονομικής ύφεσης, η ασφαλιστική απάτη κλιμακώνεται.
Σε αυτή την περίπτωση, όπου αυξάνεται ο δείκτης ζημιών, οι ασφαλιστικές για να διασφαλίσουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια, προβαίνουν σε αυξήσεις ασφαλίστρων, ωστόσο καμία ασφαλιστική δεν επιθυμεί να ανεβάζει το ασφάλιστρο, λόγω της επιβάρυνσης τους κόστους λειτουργίας της από την ασφαλιστική απάτη

Διπλές και τριπλές αξιώσεις για το ίδιο περιστατικό

To «double dipping» είναι η κατηγορία ασφαλιστικής απάτης, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ όπου υποβάλλεται η αξίωση σε δύο ή και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες για το ίδιο συμβάν από όλες.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι εταιρείες αποζημιώνουν η κάθε μία ξεχωριστά τον ασφαλισμένο ή τους άλλους δικαιούχους για την ίδια περίπτωση ζημιάς.
Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι, αν κάποιος εμπλεκόμενος σε ατύχημα αυτοκινήτου υποβάλει αξιώσεις σε δύο διαφορετικές ασφαλιστικές, ήτοι: αυτή που καλύπτει προσωπικό ατύχημα στο αυτοκίνητο και αυτή που καλύπτει ασφαλιστήριο υγείας με σκοπό το κέρδος όπου στην περίπτωση αυτή αποτελεί αδίκημα.
Ελ. Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης