Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το προφίλ των ασφαλιστικών απατεώνων στην Ελλάδα - Τι ζητούν, τι τρικ κάνουν

Το προφίλ των ασφαλιστικών απατεώνων στην Ελλάδα - Τι ζητούν, τι τρικ κάνουν
Και στην Ελλάδα όπως και το εξωτερικό η ασφαλιστική απάτη αφορούν όλους τους τύπους ασφάλισης: Γενικές ζωής και υγείας…
Σχετικά Άρθρα
Διογκώνεται η τάση της ασφαλιστικής απάτης στην Ελλάδα, μειώνοντας την αξιοπιστία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και προσθέτοντας δαπάνες και επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές.
Και στην Ελλάδα όπως και το εξωτερικό η ασφαλιστική απάτη αφορούν όλους τους τύπους ασφάλισης: Γενικές ζωής και υγείας.

Μορφές απάτης στην Ελλάδα, τι λένε τα στοιχεία της Insurance Europe

Με τρεις μορφές διαπράττεται η ασφαλιστική απάτη σύμφωνα με την ΕΑΕΕ: Ευκαιριακά ή οργανωμένα, στο στάδιο ανάληψης κινδύνου ή στο στάδιο καταβολής αποζημίωσης. Εκδηλώνεται συνήθως με την απόκρυψη, παραποίησης στοιχείων, υπερτιμολογώντας την απαίτηση για αποζημίωση, δολοπλοκώντας την πραγμάτωση της ασφαλιστικής περίπτωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Insurance Europe το κόστος από τις ανιχνευμένες και ανεξιχνίαστες περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ για όλη την Ευρώπη.
Καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασφαλιστικοί απατεώνες αυξάνονται λόγω της οικονομικής κρίσης και έλλειψη ρευστότητας, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διεθνώς θεωρούν ότι αποτελεί υποχρέωση τους και κοινωνική ευθύνη να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της.

Ζωή και υγεία, ευνόησε η πανδημία

Σύμφωνα με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία των ασφαλιστικών ζωής και υγείας, οι ασφαλιστικοί απατεώνες στην Ελλάδα επιχειρούν να δοκιμάσουν τα συστήματα αντοχής ασφαλείας των ψηφιακών συστημάτων ελέγχου, ή υποβάλλουν διογκωμένα / πλασματικά περιστατικά ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά ο ηθικός κίνδυνος.
Η κύρια πηγή των κινήτρων των ασφαλιστικών απατεώνων στην Ελλάδα.

Κλάδος αυτοκινήτου, οδική βοήθεια, δεν ευνόησε η πανδημία

Στον κλάδο αυτοκινήτου οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων λόγω του κορονοϊού δεν ευνόησε τους ασφαλιστικούς απατεώνες στην Ελλάδα έτσι δεν εξιχνιάστηκαν πολλές υπερτιμολογήσεις ή πλαστά περιστατικά. Για παράδειγμα το 2020 υπήρξε μείωση της ασφαλιστικής απάτης στις έρευνες που έγιναν κατά -28,5% σε σχέση με το 2029 και κατά -27% σε εξακριβωμένες περιπτώσεις ενώ το όφελος ήταν 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιχειρήσεις που διέθετα μηχανισμό εντοπισμού ασφαλιστικής απάτης εξοικονόμησαν περίπου 3 εκατομμύρια έκαστην το χρόνο
Αντίθετα στις γενικές ασφαλίσεις αυξήθηκαν οι απαιτήσεις αποζημιώσεων για τεχνικές βλάβες οι οποίες όμως οφείλονταν σε πλημμελή συντήρηση όχι σε συμβάντα ατυχήματος, ενώ είχα υπάρξει και περιστατικά απαιτήσεων για απώλεια κερδών.
Πάντως οι ασφαλιστικές ακόμα και αυτές που δεν διαθέτουν οργανωμένα τμήματα εντοπισμού ασφαλιστικής απάτης αναθέτουν την διερεύνηση και τον εντοπισμό της ασφαλιστικής απάτης διαθέτουν εξωτερικούς συνεργάτες για το σύνολο των περιπτώσεων ή για κάποιες περιπτώσεις. Οι εξωτερικοί αυτοί συνεργάτες διερευνούν περιπτώσεις στο αυτοκίνητο, συμπεριλαμβανομένου και της οδικής βοήθειας, περιπτώσεις στην υγεία, την ζωή, την περιουσία, στα σκάφη, στην αστική ευθύνη.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης