Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση από τη ΓΣΕΕ - Καλεί απευθείας σε διαπραγμάτευση τους εργοδότες για τον κατώτατο μισθό

Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση από τη ΓΣΕΕ - Καλεί απευθείας σε διαπραγμάτευση τους εργοδότες για τον κατώτατο μισθό
Η ΓΣΕΕ επιδιώκει τη σύναψη συμφωνίας για αύξηση του κατώτατο μισθού που θα εγγυάται την αξιοπρεπή διαβίωσης και με κριτήριο το 60% του διάμεσου μισθού
Σχετικά Άρθρα
Υπέρβαση στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης επιχειρεί η ΓΣΕΕ με την αποστολή πρόσκλησης προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για παράλληλη διαπραγμάτευση, όχι μόνο για την προστασία των θεσμικών αιτημάτων, αλλά για ταυτόχρονη και δια ζώσης διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό.
Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται μία ημέρα μετά την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας για τον προσδιορισμό και την συντόμευση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αναμένεται μετά τις προτάσεις που θα αποσταλούν προς τον υπουργό Εργασίας, αυτός (ο κ. Χατζηδάκης δηλαδή) να καθορίσει το ποσοστό αύξησης.
Όπως έγραψε το ΒΝ την Δευτέρα το πιθανότερο σενάριο αφορά σε αυξήσεις που θα προσεγγίσουν τα 770-780 ευρώ (δηλαδή μία αύξηση κοντά στο 10%). Ωστόσο, η κίνηση αυτή αιφνιδίασε την κυβέρνηση η οποία επιχειρούσε με τα σενάρια που διακινεί να «φανεί γενναιόδωρη», καθώς μία διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εργοδότες επανεργοποιεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αψηφώντας τον μνημονιακό νόμο για το καθορισμό των αυξήσεων από την κυβέρνηση.
Η ΓΣΕΕ επιδιώκει τη σύναψη συμφωνίας για νέο συμβατικό κατώτατο μισθό, με στόχο την προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης και κριτήριο το 60% του διάμεσου μισθού με συνεκτίμηση του πληθωρισμού στην πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθωτών, καθώς στη χώρα μας οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 26% των εργαζομένων, όταν σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης ξεπερνούν το 70%.
Επισημαίνει δε ότι η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού εξαιτίας της ακρίβειας στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 19% τον Σεπτέμβριο του 2022.
Επίσης, το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο εκείνου, που θα μπορούσε να διασφαλίσει για τους εργαζόμενους ένα εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης