Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Allianz Trade και Atradius βλέπουν ύφεση στην Ευρώπη αλλά και κλάδους που θα ξεχωρίσουν

Allianz Trade και Atradius βλέπουν ύφεση στην Ευρώπη αλλά και κλάδους που θα ξεχωρίσουν
Μεγάλο πλήγμα σε εμπόριο, επιχειρήσεις. Ο αντίκτυπος των μέτρων κατά του πολέμου θα φανεί το 2023
Σχετικά Άρθρα
Μέσα στα αποκαϊδια του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας βρίσκεται η Ευρώπη.
Νικητής από έναν παράλογο πόλεμο που ενδυνάμωσε η Ευρώπη μαζί με τις ΗΠΑ δεν θα βγει η Ευρώπη.
Ο αντίκτυπος των αποφάσεων και των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιγαντώνεται το 2023.
Βαριές οι προβλέψεις για την οικονομία που κάνουν οι δύο μεγαλύτερες ασφαλιστικές πιστώσεων στον κόσμο, Allianz Trade και Atradius.
Αρνητικά προγνωστικά δίνουν για την Ευρώπη τόσο η Allianz Trade όσο και η Atradius.
Europe. «Βυθίζει τις προοπτικές της ανάκαμψης στην Ευρώπη» γράφει στην πρόσφατη ανάλυσης της η Atradius λόγω ενός πολέμου που έχει χρονίσει και που έχει έλθει στην Ευρώπη. Ζοφερές βρίσκει τις προοπτικές της Ευρώπη και η Allianz Trade η οποία Ευρώπη δεν έχει λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης. Σημάδια αισιοδοξίας για την Atradius δείχνει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, ο κλάδος πληροφορικής και τεχνολογίας και τα φαρμακευτικά τα οποία αναζητούσαν δρόμους ανάπτυξης πριν την πανδημία.

Στο μέτωπο του πολέμου και η Ελλάδα.

Ο πόλεμο και τα μέτρα αντέστρεψαν τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας από θετικούς σε αρνητικούς.
Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη ανεκόπη μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022, συμφώνα με την Allianz και σήμερα η ανάπτυξη αυτή μπορεί μόνο να προσφέρει ένα μαξιλάρι για τα επόμενα δύσκολα τρίμηνα.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε σταθερά μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, με την Ελλάδα να βιώνει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανάκαμψης που καταγράφηκαν στην Ευρωζώνη μετά την πανδημία.
Ωστόσο, καθώς οι προοπτικές επιδεινώθηκαν, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 3ο τρίμηνο (-0,5% από τρίμηνο σε τρίμηνο). Η ζήτηση για ιδιωτική κατανάλωση υποχωρεί σημαντικά λόγω της έντονης αβεβαιότητα και του υψηλού πληθωρισμού.
Κατά τις προβλέψεις της Allianz, η ύφεση θα επιμείνει τα επόμενα τρίμηνα, με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται ελαφρά το 2023 (-0,4%) και η ανάκαμψη θα συνεχιστεί από το 3ο τρίμηνο του 2023 και κατά τη διάρκεια όλου του 2024. Ζοφερά τα μηνύματα της Allianz για την ιδιωτική κατανάλωση για τους επόμενους μήνες. Το εμπόριο θα παραμείνει ο μεγάλος ασθενής στην Ελλάδα. Τα μέτρα και ο πόλεμος δείχνουν τέλος σημάδια οπισθοχώρησης στους επιχειρηματικούς τομείς στην Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την κρίση στην ενέργεια και την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα.

Allianz: Παγκόσμιο εμπόριο, πληθωρισμός, επιχειρήσεις

Το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να επιβραδύνεται καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα υποχωρεί παρά τη χαλάρωση των περιορισμών από την πλευρά του ανεφοδιασμού.
Η υπερπροσφορά στον μεταποιητικό τομέα έχει επιδεινωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2022, ιδίως στην Ευρώπη. Οι νέες και οι εκκρεμείς παραγγελίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την πανδημία το 2020. Μεγαλύτερη πτώση αναμένεται σε κυκλικούς τομείς όπως οι κατασκευές, τα καταναλωτικά αγαθά και το λιανικό εμπόριο. Οι αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίζουν να ομαλοποιούνται, υποστηριζόμενες από την επιβράδυνση της ζήτησης και το σταδιακό άνοιγμα της Κίνας.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο, με μέσο όρο 6,4% το 2023 πριν υποχωρήσει στο 3,9% το 2024.
Τα επόμενα τρίμηνα ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παραμένει ισχυρός (παρά τις ισχυρές αποπληθωριστικές επιδράσεις βάσης το 2023), με τον πυρήνα του να παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Για παράδειγμα, στην Ευρωζώνη, οι τιμές της ενέργειας εξηγούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθωρισμού σε σύγκριση με σχεδόν το 50% το 2022. Στις προηγμένες οικονομίες, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 4,7% το 2023 (από 7,4% το 2022).
Οι συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις σε συνδυασμό με τις επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό στο 2,4% μέχρι τα τέλη του 2024, ειδικά στην Ευρώπη.
Ο πληθωρισμός στις αναδυόμενες αγορές θα μειωθεί μόνο στο 8,5% (από 10,4% το 2022) και θα παραμείνει υψηλός στο 5,9% το 2024.

Επιχειρήσεις

Ο συνδυασμός βραδύτερης ανάπτυξης, υψηλότερου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων έχει αυξήσει τους εταιρικούς κινδύνους, κυρίως στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, των μηχανημάτων και εξοπλισμού, του λιανικού εμπορίου, του οικιακού εξοπλισμού, των ηλεκτρονικών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας.
Η ενεργειακή κρίση σημαίνει τεράστιο σοκ κερδοφορίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να αντισταθμίσουν μόνο εν μέρει.
Τα δημοσιονομικά πακέτα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των επιχειρήσεων μπορούν να βοηθήσουν στο να αποφευχθεί ένα ισχυρό κύμα αφερεγγυότητας λόγω απωλειών κερδοφορίας στους περισσότερους επηρεαζόμενους κλάδους (μέταλλα, χαρτί, μηχανήματα και εξοπλισμός, ξύλο, ορυχεία) αλλά δεν θα αντισταθμίσουν πλήρως τον πρόσθετο λογαριασμό ενέργειας.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης