Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Από 16 Φεβρουαρίου η Κάρτα Εργασίας σε Ασφαλιστικές εταιρίες (με … εξαιρέσεις) και security

Από 16 Φεβρουαρίου η Κάρτα Εργασίας σε Ασφαλιστικές εταιρίες (με … εξαιρέσεις) και security
Εξαιρέθηκαν 80.000 ασφαλιστικοί μεσολαβητές - Ποια προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή
Σχετικά Άρθρα
Επεκτείνεται από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου η υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, οι επιχειρήσεις με κύρια ή κατεξοχήν δραστηριότητα τις ιδιωτικές ασφαλίσεις και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το μέτρο της πρώτης φάσης εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας εξαιρέθηκαν τα ασφαλιστικά γραφεία και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι οποίοι απασχολούν σε όλη τη χώρα πάνω από 80.000 εργαζόμενους, λόγω διαφόρων προβλημάτων που εντοπίστηκαν στην εφαρμογή της.
Ήδη, πλήρως στην Α’ φάση έχουν ενταχθεί οι τράπεζες και τα Σούπερ-Μάρκετ και ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι ΔΕΚΟ και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η πλήρης εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας, θα αποτελέσει το κίνητρο για την περαιτέρω μείωση -μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας- των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη.
Πάντως, παρεμβάσεις από επιχειρήσεις και επαγγελματικούς φορείς δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να άρει τον ασφυκτικό χρονικό περιορισμό της εφαρμογής του ψηφιακού ωραρίου μέσω της εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας, με τον Κωστή Χατζηδάκη να παραμένει προς το παρόν αμετακίνητος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πλατφόρμα καταγραφής έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα που σχετίζονται με ιδιαιτερότητες στα ωράρια διαφόρων κλάδων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση, όπως είναι:
1. Η δυνατότητα καταχώρησης της 4ης βάρδιας
2. Η δυνατότητα καταχώρησης βαρδιών σε οπτικοακουστικά μέσα
3. Η δυνατότητα απολογιστικής δήλωσης ωραρίου για οδηγούς
4. Η δυνατότητα διαχείρισης των διαλειμμάτων σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες
5. Η δυνατότητα καταχώρησης σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, οικοδομές κ.α
6. Η δυνατότητα καταχώρησης σε επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα

Προσαρμογή και ενημέρωση

Η ηγεσία του υπουργείου διευκρινίζει ότι «η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες λειτουργίας του κάθε κλάδου και υπάρξουν οι επιχειρησιακές εκείνες πρόνοιες που απαιτούνται κάθε φορά για την απρόσκοπτη λειτουργία της».
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου 2022 στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δηλαδή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.
Ο μηχανισμός οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη παρακολουθεί τον προγραμματισμό του ωραρίου, τις δηλωθείσες υπερωρίες και τη χορήγηση αδειών, σε ενιαία, δομημένη μορφή με δυνατότητα επεξεργασίας και προβολής του προγραμματισμένου ωραρίου απασχόλησης ανά ημέρα, σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Το ψηφιακό ημερολόγιο είναι διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErganimobileapp, καθώς και μέσα από το myErganiwebportal για την ενημέρωση των εργαζόμενων (https://myErgani.gov.gr).
Ειδικότερα, την Ψηφιακή Κάρτα χρησιμοποιούν πάνω από 150.000 εργαζόμενοι.
Αναλυτικά, το ποσοστό εφαρμογής στα σούπερ – μάρκετ είναι 95,93%, καθώς την Κάρτα χρησιμοποιούν 84.622 εργαζόμενοι σε σύνολο 88.209 (89.107 μείον 898 εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης), ενώ σε πέντε αλυσίδες το ποσοστό φθάνει στο 100%.
Στις τράπεζες την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν 26.598 εργαζόμενοι σε σύνολο 29.181 (32.206 μείον 3.025 που κατέχουν θέσεις ευθύνης), δηλαδή ποσοστό 91,15 %. Σε 14 πιστωτικά ιδρύματα το ποσοστό εφαρμογής είναι 100%.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης