Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το παρασκήνιο της μεγάλης συντριβής ΔΑΚΕ (ΝΔ) - ΣΥΡΙΖΑ μετά από ολονύχτιες δικαστικές διενέξεις και περίεργες διεργασίες στη ΓΣΕΕ

Το παρασκήνιο της μεγάλης συντριβής ΔΑΚΕ (ΝΔ) - ΣΥΡΙΖΑ μετά από ολονύχτιες δικαστικές διενέξεις και περίεργες διεργασίες στη ΓΣΕΕ
Στις εργασίες του συνεδρίου το οποίος είχε τεράστιο παρασκήνιο και ολονύχτιες δικαστικές διενέξεις με ασφαλιστικά μέτρα, συμμετείχαν περίπου 400 σύνεδροι από 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις
Σχετικά Άρθρα
Διασπασμένες κατήλθαν στις εκλογές της ΓΣΕΕ οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ενώ ενισχυμένες στην ανάδειξη του νέου ΔΣ, βγήκαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και ΔΑΣ (ΚΚΕ) που εξέλεξαν από δύο επιπλέον έδρες, τις οποίες έχασε η ΔΑΚΕ (ΝΔ) και η ΕΝΟΤΗΤΑ (διάσπαση της ΔΑΚΕ).
Στις εργασίες του συνεδρίου το οποίος είχε τεράστιο παρασκήνιο και ολονύχτιες δικαστικές διενέξεις με ασφαλιστικά μέτρα, συμμετείχαν περίπου 400 σύνεδροι από 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1000 συνδικαλισμένους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Συντριβή υπέστη η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΓΣΕΕ, αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να αυξήσει την δύναμή της στις εκλογές για τη νέα διοίκηση της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης, αλλά κατήλθε διασπασμένη, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για ενότητα.
Έτσι, πέφτει για μία ακόμη φορά στο κενό η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα «να προσεγγίσει» και να «αυξήσει» τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και ιδίως στη ΓΣΕΕ την οποία ως κυβέρνηση πολέμησε με νύχια και δόντια, αποτρέποντας επί τρία συνεχή χρόνια τη συγκρότηση προεδρείου, και παρά την πρόσφατη συγνώμη, για τα τότε τεκταινόμενα.
Η προσπάθεια που έγινε από την επικεφαλής του συνδικαλιστικού Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ήταν να αποσυρθούν οι «αιώνιοι αντίπαλοι» Θάνος Βασιλόπουλος (επικεφαλής της ΕΑΚ) και Νίκος Φωτόπουλος (ΕΜΕΙΣ ΑΡΚΙ) και στη θέση τους να εκλεγούν νέοι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Τελικά ο Φωτόπουλος δεν «έκανε πίσω», ενώ ο Θάνος Βασιλόπουλος ο οποίος εξέφραζε παραδοσιακά κομμάτι της Αριστεράς, μιλούσε για «ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις».

Τελικά ή έκανε ηρωική έξοδο, είτε η «γραμμή» ήταν να αποκλειστεί, πράγμα που έγινε. Στο ψηφοδέλτιο Βασιλόπουλου εξελέγησαν δυο νέα πρόσωπα οι κ.κ Γ Πετσαλάκης (Εθνική Ασφαλιστική) και Π. Γκιουλάκης (λεωφορεία).
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πάει η παράταξη σε ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο θα «τραβούσε» και στελέχη από το χώρο της ΠΑΣΚΕ, που αντιτίθενται στην επανεκλογή του Γιάννη Παναγόπουλου, τον οποίο ο Ν. Ανδρουλάκης «δεν θέλει να βλέπει».
Η ΠΑΣΚΕ βγήκε ενισχυμένη κεδρίζοντας δύο επιπλέον έδρες (είχε 17 και πήρε 19) και η ΔΑΣ (ΚΚΕ) η οποία για πρώτη φορά εκλέγεται δεύτερη δύναμη στη ΓΣΕΕ, με δύο επιπλέον έδρες.
Επίσης μεγάλη χαμένη είναι η ΔΑΚΕ η οποία κατήλθε διασπασμένη, όπως και στο προηγούμενο συνέδριο. Με την επίσημη παράταξη του απερχόμενου γεν. γραμματέα Νίκου Κιουτσούκη να χάνει δύο έδρες. Και άλλη μία να χάνει η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ του Τάσου Γκιάτη. Ο κ. Κιουτσούκης αποδίδει την απώλεια εδρών σε 8 συνέδρους και στην νομιμοποίηση που «παραδόξως συνεχίζονταν επί τρεις μέρες , αντί της πρώτης». Κατά της νομιμοποίησης αυτών, προσέφυγε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία έχασε.
Τα αποτελέσματα για τη νέα 45μελή διοίκηση είναι τα εξής: ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) ποσοστό 40,73% (38,57%) και 19 έδρες, ΔΑΣ (ΚΚΕ) 22,98% (19,58), 11 έδρες ΔΑΚΕ 11,5% 9 έδρες, ΕΜΕΙΣ ΑΡΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ) 6,53% (6,58%) 3 έδρες, ΕΑΚ 6,01%, (5,04%) 2 έδρες και Ενότητα 3,66% (4,55%) και 1 έδρα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης