Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Δεν περπατάει η 4ημερη εργασία την Ελλάδα - Τι συμβαίνει στη χώρα μας

Δεν περπατάει η 4ημερη εργασία την Ελλάδα - Τι συμβαίνει στη χώρα μας
Ο έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι προτιμούν το 8ωρο και το 40ωρο
Σχετικά Άρθρα
Δεν φαίνεται να προχωρά στη χώρα μας το μοντέλο της «τετραήμερης εργασίας», για την οποία έχει ανοίξει ευρύτερη συζήτηση σε όλη την Ευρώπη, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά και δείχνει αύξηση της παραγωγής.
Πρόκειται για εργασία τεσσάρων ημερών με τις αποδοχές μειωμένες, αλλά με μεγαλύτερο χρόνο ανάπαυσης του εργαζόμενου.
Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι το μοντέλο τετραήμερης εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα, ο εργαζόμενος να απασχολείται 4 μέρες την εβδομάδα και να λαμβάνει το 80% του μισθού του ή να εργάζεται παραπάνω τις 4 μέρες για να καλύψει τις ώρες από την ημέρα που δεν θα εργάζεται.
Η Microsoft είναι μια από τις εταιρείες με τετραήμερη εργασία από το 2019.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση 40% στην παραγωγικότητα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που δεν εφαρμόστηκε η τετραήμερη εργασία.

Το μοντέλο στη χώρα μας

Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει μοντέλο με ευρεία ευελιξία οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι προτιμούν το 8ωρο και το 40ωρο.
Στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας παρέχεται η δυνατότητα 4ημερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου.
Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης ατομικής συμφωνίας εργαζόμενου - εργοδότη προκειμένου ο εργαζόμενος να απασχοληθεί με ελαστικό ωράριο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η επιπλέον εργασία «επιστρέφεται» στον εργαζόμενο - εντός έξι μηνών - με τους εξής τρόπους: μειωμένο ωράριο, ρεπό, επιπλέον ημέρες αδείας, ή τετραήμερη εργασία. Σε ορισμένες περιόδους του έτους – όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε μια επιχείρηση - επιτρέπεται η αύξηση των ωρών ημερήσιας εργασίας κατά δυο, ώστε να φτάσουν συνολικά τις 10 ώρες ημερησίως.
Σε άλλη χρονική περίοδο, οι επιπλέον ώρες απασχόλησης «επιστρέφονται» με την μορφή μειωμένου ωραρίου ή επιπλέον ημερών αδείας.
Για πρώτη φορά ο νέος νόμος (4808/21) έδωσε μια επιπλέον επιλογή σε ο, τι αφορά την επιστροφή του επιπλέον χρόνου που εργάσθηκε μια χρονική περίοδο ο εργαζόμενος.

Αντώνης Βασιλοπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης