Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το δικαίωμα στη λήθη για τους καρκινοπαθείς τινάζει στον αέρα το κόστος ιδιωτικής ασφάλισης

Το δικαίωμα στη λήθη για τους καρκινοπαθείς τινάζει στον αέρα το κόστος ιδιωτικής ασφάλισης
Το κόστος περίθαλψης για τον καρκίνο έχει τεράστιο αντίκτυπο στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης υγείας των κρατών και την οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Κόντρα στα συμφέροντα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αλλά και των ασφαλισμένων πάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο που προετοιμάζει για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το σχέδιο φέρει τον τίτλο «Δικαίωμα στην Λήθη» όπως είχε γράψει πρόσφατα το ΒΝ. Το σχέδιο εγκυμονεί κινδύνους που έχουν να κάνουν με αύξηση του κόστους της ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μετά το 2024 θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα ασφάλιστρα υγείας, αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή, που μάλλον δύσκολο επειδή δεν είναι συμβατό με το επιχειρηματικό μοντέλο της ασφάλισης,
Το κόστος περίθαλψης για τον καρκίνο έχει τεράστιο αντίκτυπο στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης υγείας των κρατών και την οικονομία για αυτό και μέρος αυτού στοχεύει να το μεταφέρει στην ιδιωτική ασφάλιση με καθιερώνοντας το Δικαίωμα στην Λήθη.
Το δικαίωμα στην λήθη η ΕΕ θέλει να το έχει περάσει έως τα τέλη του 2024.

Το σχέδιο στηρίζεται μόνο στις απαραίτητες πληροφορίες


Πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ βρίσκεται το θέμα της καθιέρωσης του πανευρωπαϊκού δικαιώματος στη λήθη για τους επιζώντες από τον καρκίνο, δηλαδή να μην λαμβάνεται υπ’ όψιν το ιστορικό τους κατά την αίτηση για ενυπόθηκο δάνειο ή για ασφάλισης ζωής που συνδέεται με αυτό, 10 χρόνια μετά το πέρας της θεραπείας τους και 5 έτη, αν η διάγνωση έχει γίνει πριν συμπληρωθεί το 18ο έτος ηλικίας.
Η προτεραιότητα που δίνει η ΕΕ στο να περάσει το σχέδιο το συντομότερο δυνατόν εδράζεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος έχει τεράστιο αντίκτυπο στα συστήματα περίθαλψης υγείας, στην οικονομία και την κοινωνία, εκτός των σοβαρών επιπτώσεων στη ζωή των καρκινοπαθών και των οικείων τους.
Κράτη – μέλη της ΕΕ όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία έχουν υιοθετήσει μηχανισμούς υιοθέτησης στη λήθη, ωστόσο στα περισσότερα κράτη της ΕΕ ο μηχανισμός αυτός δεν υφίστανται.
Σύμφωνα με την ΕΕ ο κώδικας δεοντολογίας θα στηρίζεται μόνο στην χρήση των απαραίτητων πληροφοριών κατά την επιλογή των χρηματοοικονομικών προϊόντων και κυρίως των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής μεταξύ αυτών συμβάσεις δανείων, ενυπόθηκα δάνεια .

Ασυμβατότητες και αυξήσεις ασφαλίστρων


Την πρόταση αυτή υποστηρίζει η ασφαλιστική αγορά ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή καθώς στον ασφαλιστικό κλάδο οι παροχές καθορίζονται με βάση τον κίνδυνο και το πλήθος των ασφαλισμένων, αντανακλούν επακριβώς τον κίνδυνο που εκτιμάται και ασφαλίζονται. Επομένως σύμφωνα με την ΕΑΕΕ και τις ασφαλιστικές μέλη που εκπροσωπεί θα πρέπει να γίνει σαφές ότι τα άτομα με διάγνωση καρκίνου δεν αποκλείονται εξ’ ορισμού από την ασφάλιση, καθώς ασφαλίζονται με βάση τον κίνδυνο.
Η υιοθέτηση ωστόσο του δικαιώματος στην λήθη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τους κόστους της ασφάλισης για όλα τα άτομα που ασφαλίζονται λόγω του ότι οι ασφαλιστικές δεν θα γνωρίζουν το μέγεθος των κινδύνων που περικλείουν τα χαρτοφυλάκια τους.
Το ζήτημα δεν είναι εύκολο να επιλυθεί με τον τρόπο που φαίνεται ότι ορίζει η ΕΕ καθώς για μία τέτοια προσέγγιση δεν είναι συμβατή στους κανόνες της ασφάλισης και το επιχειρηματικό μοντέλο της ασφάλισης τονίζουν οι κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης