Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι επτά προκλήσεις στην ασφαλιστική αγορά - Τι ζήτησε από την Ύδρα ο Πρόεδρος των ασφαλιστικών εταιριών Σαρρηγεωργίου

Οι επτά προκλήσεις στην ασφαλιστική αγορά - Τι ζήτησε από την Ύδρα ο Πρόεδρος των ασφαλιστικών εταιριών Σαρρηγεωργίου
Ο κ. Σαρρηγεωρίου τόνισε ότι ο πληθωρισμός είναι σαφώς μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς παρασύρει την αγορά, επηρεάζοντας την οικονομία
Σε εφτά σημεία επικέντρωσε τις προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλεξανδρος Σαρρηγεωργίου κατά τη διάρκεια του 23ου Insurance Meeting στην Ύδρα.
Ο κ. Σαρρηγεωρίου τόνισε ότι ο πληθωρισμός είναι σαφώς μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς παρασύρει την αγορά, επηρεάζοντας την οικονομία.
Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει επηρεαστεί από αυτή τη κατάσταση, ωστόσο εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αντέχει στις προκλήσεις, αποτελώντας τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας, ειπε ο κ. Σαρρηγεωργιου.
Ο κ. Σαρρηγεωργιου μίλησε ξανά για κίνητρα. Κίνητρα στην υγεία, κίνητρα από την πολιτεία για να ανασφάλιστους οι πολίτες. Η Ελλάδα είναι μια υπασφαλισμενη χώρα, με μέσους όρους πολύ χαμηλότερους από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και αυτό δεν βοηθάει ούτε τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι είναι ευάλωτοι αν προκύψει κάτι, αλλά ούτε και τον ασφαλιστικό κλάδο είπε ο κ. Σαρρηγεωργιου.

Στα υπόλοιπα σημεία που επικέντρωσε τις αιτιάσεις του ο πρόεδρος του ασφαλιστικού κλάδου είναι:

- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπου κάθε ασφαλιστική εταιρεία καλείται να αποφασίσει πού θα επενδύσει και σε ποιον χρόνο.
- Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, το οποίο αποτελεί πλέον κομβικό ζήτημα της καθημερινής μας ζωής.
- Η υιοθέτηση των ESG κριτηρίων σε έναν κλάδο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας και έχει άμεση σχέση με την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
- Η προσέλκυση νέων ταλαντούχων εργαζομένων στον κλάδο, ο οποίος σήμερα δεν θεωρείται ελκυστικός, αν και αντίθετα παρουσιάζει μεγάλο και πολύπλευρο ενδιαφέρον
- Το κανονιστικό πλαίσιο (regulation) όπου μπορεί μεν να παράγεται επιθυμητό αποτέλεσμα, πλην όμως είναι ένα τεράστιο σύστημα που θέτει κανονισμούς και τεράστια υποχρεωτική πληροφόρηση, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας τα ασφαλιστικά προϊόντα να γίνονται πιο ακριβά για τους πελάτες και οι επενδύσεις λιγότερο αποδοτικές. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, ίσως με αυτό τον τρόπο κατευθύνουμε ένα μέρος του κόσμου σε άλλους φορείς εκτός κλάδου.
Ο Αλ. Σαρρηγεωργίου αφού εστίασε στο χαμηλό ποσοστό διείσδυσης του κλάδου στην Ελλάδα, θεώρησε ως σημαντικό το ανακοινωθέν κίνητρο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλισης ακινήτου για φυσικές καταστροφές, προσθέτοντας ότι «μας εξέπληξε γιατί τα υπόλοιπα κόμματα δεν υποστήριξαν το μέτρο. Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό».
Επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν και άλλα κίνητρα, συμπληρώνοντας πως πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων παραμένει ανασφάλιστο και ότι επίσης τη μεγαλύτερη ανάγκη για ασφάλιση την έχουν άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης