Τις εκκρεμότητες σε επίπεδο συντάξεων αλλά και το μέγα θέμα των εργασιακών σχέσεων πρέπει να διαχειριστεί ο Άδωνις Γεωργιάδης
Τα καυτά θέματα που εντοπίζονται αφορούν:
Εκκρεμείς συντάξεις: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ περίπου 23.000 είναι οι απορριπτικές αποφάσεις συνταξιοδότησης που έχουν εκδοθεί φέτος λόγω οφειλών πάνω από 20.000 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο ο ΕΦΚΑ δεν έχει κάνει εκκαθάριση και δεν έχει στείλει ειδοποίηση με την οφειλή. Έτσι, μπορεί ο ασφαλισμένος να οφείλει μόνο 2.000 τα οποία έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ ή να έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και η αίτησή του να προσχωρήσει κανονικά. Αντ΄αυτού πρέπει να υποβάλλει εκ νέου αίτηση συνταξιοδότησης όταν τακτοποιήσει τις οφειλές του.
Παράλληλη ασφάλιση: Πάνω από 22.000 είναι οι εμφανείς περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης που εκκρεμούν περισσότερο από 6 χρόνια. Οι προσαυξήσεις βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Το σχετικό λογισμικό έχει ήδη παραληφθεί από τον ΕΦΚΑ και έχουν απονεμηθεί οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά που απορρέουν, σε περίπου 2.000 δικαιούχους. Οι εκκρεμότητες αφορούν σε συνταξιούχους οι οποίοι έχουν λάβει την πρώτη τους σύνταξη (πχ από το Δημόσιο η το ΙΚΑ) και περιμένουν έως και 6-7 χρόνια την προσαύξηση και τα αναδρομικά από το δεύτερο ταμείο στο οποίο κατέβαλλαν εισφορές. Το πρόβλημα εστιάζεται σε αρκετά ταμεία, όπου δεν υπάρχουν μηχανογραφημένες οι ημέρες ασφάλισης και η καταμέτρηση γίνεται με τον αραμπά.
Επικουρική Ασφάλιση: Ο στόχος που έχει τεθεί είναι έως το τέλος του καλοκαιριού να υπάρξει εξομάλυνση, έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία για χιλιάδες συνταξιούχους. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται η έκδοση 40.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.
Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ): Στα σκαριά είναι νομοσχέδιο με ελαστικοποίηση και μείωση της φορολογίας για όσους επιλέγουν ασφάλιση και σε επαγγελματικά ταμεία. Επίσης προβλέπεται διεύρυνση του θεσμού, αλλά και αυστηροποίηση των ελέγχων με ενδεχόμενη μεταφορά της αρμοδιότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ουσιαστικά η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια προσπάθεια εύρεσης της «χρυσής τομής». Από τη μία να στηριχθεί ο 2ος πυλώνας ασφάλισης και από την άλλη να υπάρξει ισορροπία σε σχέση με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα προϊόντα που προσφέρουν στην αγορά.
Μεταρρύθμιση ΕΦΚΑ: Αναμένεται συνέχιση της μεταρρύθμισης στον ΕΦΚΑ με την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων, δηλαδή των ταμείων που λειτουργούν ως λογαριασμοί, ταυτόχρονα με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των πολιτών και τη διασύνδεση του ΕΦΚΑ με την ΕΡΓΑΝΗ.
Αναδρομικά επικουρικών και δώρων: Σε εκκρεμότητα βρίσκεται με το οικονομικό επιτελείο το θέμα της αναδρομικότητας στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα, υποθέσεις που έχουν κερδηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κομβικό θα είναι το ζήτημα του χρόνου της επέκτασης των αναδρομικών, αν θα είναι το 11μηνο ή επίσης αν θα χορηγηθεί όλη η πενταετία σε όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
Εργασιακά θέματα
Σημαντικές προκλήσεις και ανοικτά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και στο εργασιακό κομμάτι όπως είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% με παρεμβάσεις με την υλοποίηση δράσεων μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, αλλά και η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
Στις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί είναι το «ξεπάγωμα» των τριετιών για την πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση των μισθών κατά 25% εντός της επόμενης τετραετίας, προκειμένου ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και στα 950 ευρώ τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός.
Στα εργασιακά εντοπίζονται τα εξής θέματα:
Προγράμματα Κατάρτισης: Στόχος είναι να καλυφθούν έως 120.000 καταρτιζόμενοι για φέτος, με περαιτέρω αύξησή τους κατά τα επόμενα έτη. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει στο κομμάτι της ανεργίας και το Ταμείο Ανάκαμψης, με περισσότερα κονδύλια.
Στο «ξεπάγωμα» των τριετιών θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση εφαρμόζοντας τον νόμο που ορίζει εφαρμογή τους εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.
Συλλογικές Συμβάσεις και Τριετίες: Αγκάθι για το ξεπάγωμα των τριετιών αποτελεί η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%. Στο τρίτο τρίμηνο θα φανεί αν τελικά επιτευχθεί ο στόχος, που θα ανοίξει το δρόμο για επιπλέον αυξήσεις μέχρι και 30% σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν κλείσει πάνω από 2 τριετίες στον ίδιο εργοδότη από το 2012. Σύμφωνα με τους ειδικούς για να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 10% θα πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον 400.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών