Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι ασφαλιστές καρφώνουν την κυβέρνηση - Προετοιμασία μηδέν για την ιδιωτική ασφάλιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Οι ασφαλιστές καρφώνουν την κυβέρνηση - Προετοιμασία μηδέν για την ιδιωτική ασφάλιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Τα καυτά ζητήματα
Σχετικά Άρθρα
Ρεπορτάζ που έκανε σήμερα το BN σχετικά με την υποχρέωση των μικρομεσαίων να ασφαλίζονται ιδιωτικά αποδεικνύει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά από το κράτος για να δώσουν καλύψεις οι ασφαλιστικές. Το σχέδιο του υπουργείου οικονομικών βρίσκεται στο μηδέν ενώ αμφισβητείται η εύρυθμη λειτουργία του υπό την αίρεση των βελτιώσεων.
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για ορισμένες μορφές επιχειρήσεων, λόγω του ιδιότυπου νομικού καθεστώς που διέπονται. Αλλά, και αν το κράτος οριστεί ως αντασφαλιστής. Ακόμα, και πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά αν το κράτος δεν συνάψει συμφωνία με μία τουλάχιστον ασφαλιστική που θα καλύπτει κινδύνους που μέχρι σήμερα πολύ δύσκολα ασφαλίζονται ή ασφαλίζονται με πολύ υψηλό ασφάλιστρο.
Πηγές του ΒΝ από την ασφαλιστική αγορά που εξειδικεύονται στην ανάληψη κινδύνων περιουσίας και ατυχημάτων απαντούν διατυπώνοντας στο ΒΝ τις πρώτες τους σκέψεις.

1..Επιχειρηματικοί κλάδοι, όπως ο κλάδος των πλαστικών δεν ασφαλίζεται εύκολα.

2..Οι επιχειρηματικές παραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες,  των οποίων οι υποδομές είναι πλημμελείς δεν μπορούν  εύκολα να ασφαλιστούν.  Συνεπώς, και δεν μπορεί να δοθούν αποζημιώσεις, όταν δεν έχει εφαρμοστεί  κατά γράμμα η νομοθεσία που διέπει τον κλάδο. Τι θα  ασφαλίσουν έναντι πλημμύρας ή φωτιάς διερωτώνται τα κέρδη, τα έσοδα, τα αποθέματα.;

3.Οι εταιρείες αγροτικής παραγωγής ομοίως. Οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να λάβουν καλύψεις, χωρίς να οριστούν  εξαιρέσεις., και ότι το κενό αυτό πρέπει να πιθανά να αποζημιωθεί από την κρατική αρωγή.

4.Το κράτος επίσης πριν καθορίσει τα όρια της υποχρεωτικότητας, πρέπει να αποφασίσει, αν θα μπει ο αντασφαλιστής, καλύπτοντας τους κινδύνους που θα εκχωρηθούν από τις ασφαλιστικές . Επίσης, θα πρέπει να αποφασίσει πριν οριστεί η υποχρεωτικότητα και γίνει η τιμολόγηση, αν θα επιδοτεί το ασφάλιστρο ή όχι, αλλά και να έχει συνάψει συμφωνία τουλάχιστον με μία ασφαλιστική επιχείρηση.
Οι ασφαλιστικές από την άλλη πλευρά που θα αποφασίσουν να συμμετέχουν στο σχήμα αυτό θα πρέπει να ανοίξουν το capacity των κινδύνων.

Αν δεν ανοίξουν το capacity των κινδύνων δεν μπορούν να ασφαλίσουν


Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει σχέδιο μηχανισμού ελέγχων των επιχειρήσεων, ως προς το, αν συνεχίζουν να είναι ασφαλισμένες ή όχι.
Αν  οι έλεγχοι διεξάγονται από το κράτος ή αν και από τις ασφαλιστικές μέσω μητρώου.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης