Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έντονες αντιδράσεις για τη φορολόγηση στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης από εργαζόμενους Alpha Βank και Eurobank

Έντονες αντιδράσεις για τη φορολόγηση στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης από εργαζόμενους Alpha Βank και Eurobank
Θα υπάρχουν ξεχωριστοί συντελεστές φορολόγησης, ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στο ΤΕΑ
Έντονες αντιδράσεις στη φορολόγηση των εφάπαξ και των συντάξεων που χορηγούν τα Ταμεία Επαγγελματική Ασφάλισης, προκλήθηκαν ήδη από οργανώσεις που έχουν ή διαχειρίζονται ΤΕΑ, τα οποία τη θεωρούν ως πρόσκομμα στη διάδοση του 2ου πυλώνα ασφάλισης.
Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά θα υπάρχουν ξεχωριστοί συντελεστές φορολόγησης, ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στο ΤΕΑ, ενώ θα δίνονται για τη λήψη σύνταξης αντί εφάπαξ, καθώς η φορολόγηση των εφάπαξ θα είναι διπλάσια.

-Για παραμονή έως 5 έτη στην ασφάλιση των ΤΕΑ, η φορολόγηση των εφάπαξ θα είναι 20% και για τις συντάξεις 10%.

-Για 10-15 έτη ασφάλισης, η φορολόγηση θα είναι 15% για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη,

-Για παραμονή 15-20 έτη στην ασφάλιση κάποιου ΤΕΑ, η λήψη εφάπαξ θα φορολογείται με 10% και σύνταξης με 5% και τέλος,

-Για πάνω από 20 έτη παραμονής στο Ταμείο, η φορολόγηση θα είναι της τάξης του 5% για το εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.

Ήδη, έχουν αντιδράσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων σε Alpha Bank και Eurobank που μιλάνε για δυσμενής εξέλιξη με τους ασφαλισμένους στα Τ.Ε.Α να κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς με δυσμενέστερους όρους από το αρχικό που είχαν επιλέξει και ότι η επιχειρούμενη εξίσωση (προς τα κάτω) των Τ.Ε.Α. με τις ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες παραβιάζει τις αρχές του ανταγωνισμού.
Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει στα Τ.Ε.Α. Κατά συνέπεια η θέσπιση φορολογικών κινήτρων – για όλους αυτούς τους λόγους – ήταν το αντιστάθμισμα για την ίδρυση και λειτουργία των Τ.Ε.Α., ενός θεσμού που άρχισε να «ανθίζει» και τώρα με κυβερνητική υπαιτιότητα κινδυνεύει να «μαραθεί» πρόωρα.
Η απορία μας είναι πώς η φιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ θα παρέμβει με νόμο στις συμβάσεις των Τ.Ε.Α. που έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, σε βάρος της αρχής της αυτονομίας της ιδιωτικής βούλησης, εργαζομένων και εργοδοτών που είναι και οι αποκλειστικοί χρηματοδότες του θεσμού.
Θεωρούμε ότι θα δούμε ένα νομοθέτημα του Υπουργείου Εργασίας που εμφανώς αντίκειται στην Αρχή της Χρηστής Νομοθέτησης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης