Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι αυξήσεις σε μισθούς και απασχόληση σώζουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων

Οι αυξήσεις σε μισθούς και απασχόληση σώζουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων
Η αύξηση προέρχεται από ασφαλιστικές εισφορές κατά 936 εκατ. ευρώ, που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των μισθών και της απασχόλησης
Με επιπλέον όφελος σε σχέση με το 2023 κατά 89 εκατ. ευρώ προβλέπεται να κλείσει ο προϋπολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων το 2024, με το πλεόνασμα στο τέλος της φετινής χρονιάς να αγγίζει το 1,065 δισ. ευρώ.

Όπως δείχνει ο προϋπολογισμός η επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων κόστισε στα ασφαλιστικά ταμεία ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλεονάσματος αν και τα έσοδα προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 469 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023.
Η αύξηση αυτή προέρχεται από ασφαλιστικές εισφορές κατά 936 εκατ. ευρώ, που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των μισθών και της απασχόλησης.

Οι δαπάνες των Ταμείων προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 380 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται αύξηση κατά 153 και 81 εκατ. ευρώ των κοινωνικών παροχών σε είδος (φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνη παρόχων υγείας) του ΕΟΠΥΥ και των επενδυτικών δαπανών της ΔΥΠΑ, αντίστοιχα.

Το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων για το 2023 προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 950 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 199 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το οικονομικό έτος 2023.

Ειδικότερα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 955 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ρυθμίσεις οφειλών) κατά 696 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και ειδικότερα, στην αύξηση των μισθών και της απασχόλησης ως αποτέλεσμα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Η εν λόγω αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές συμπαρασύρει και το ύψος των εισπράξεων και των αποδόσεων των εσόδων υπέρ τρίτων, τα οποία προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 446 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, μειωμένες κατά 152 εκατ. ευρώ προβλέπεται να είναι οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό, λαμβανομένης υπόψη της επάρκειας των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 672 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων κατά 869 εκατ. ευρώ ως επίπτωση:
• της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου ΓΔΤΚ του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια δύο.
• της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων.
Αντίθετα, προβλέπεται να παρουσιαστεί μείωση κατά 655 εκατ. ευρώ της δαπάνης για προνοιακές παροχές σε σχέση με το 2023 εξαιτίας κυρίως:
• της καταβολής εντός του έτους 2023 της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 387 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους λόγω του υψηλού πληθωρισμού και
• της προβλεπόμενης μείωσης σε σχέση με το 2023 της δαπάνης για την καταβολή εφάπαξ παροχών, καθώς εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ύψος των σχετικών απλήρωτων υποχρεώσεων θα έχουν εξοφληθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Τέλος, σημειώνεται ότι κατά το 2024 προβλέπεται ότι ο e-ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με 207 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της απώλειας εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης, που εκτιμάται ότι θα προκύψει εξαιτίας της λειτουργίας του ΤΕΚΑ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης