Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αύξηση της ζήτησης για warrants insurance που ασφαλίζουν τον κίνδυνο του αγοραστή μιας επιχείρησης

Αύξηση της ζήτησης για warrants insurance που ασφαλίζουν τον κίνδυνο του αγοραστή μιας επιχείρησης
Μορφή ασφάλισης σχεδόν άγνωστη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και το ελληνικό επιχειρείν
Αύξηση της ζήτησης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων - warrants insurance προεξοφλεί η αύξηση των ξένων επενδύσεων και, διαδικασιών Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (M&A) στην Ελλάδα στο τομέα της υγείας, ασφαλειών μεταφορών, τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με συζητήσεις που έγιναν σε εκδήλωση της ΑΟΝ με θέμα «Τάσεις των M&A στην Ελλάδα και τον κόσμο». Τα warrants insurance είναι εξειδικευμένα προϊόντα ειδικών κινδύνων που διασφαλίζουν αποζημιώσεις από ζημιές που πιθανά μπορεί να υποστεί ο επενδυτής/αγοραστής από τον πωλητή. 

Ο επενδυτής είναι ο δικαιούχος της ζημιάς

Ο μηχανισμός των warrants insurance για Εξαγορές και Συγχωνεύσεις μπορεί να λειτουργήσει, αφού έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας. Αποτελούν μορφή ασφαλιστηρίου συμβολαίου  ειδικών κινδύνων και καλύπτουν (ασφαλίζουν) τον αγοραστή (ή επενδυτικό σχήμα) έναντι αθέτησης ή παραβίασης της συμφωνηθείσας εξαγοράς. Κατά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ο αγοραστής αναφέρεται ως ο δικαιούχος της ζημιάς. Ασφαλίζει γεγονότα, ή καταστάσεις, την συμφωνηθείσα ποιότητα, ποσότητα, την φύση της υπηρεσίας ή του προϊόντος ή ενός ακινήτου, κ.α.

Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στις Ασφάλειες

Οι διαδικασίες Εξαγορών και Συγχωνεύσεων, ειδικά στον ασφαλιστικό κλάδο  είναι σύνθετες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, εκτός των βασικών κινδύνων που μπορεί να είναι φορολογικοί, εκκρεμείς απαιτήσεις, αντιδικίες, υπάρχουν και οι πιο σύνθετοι κίνδυνοι που μπορεί να είναι:  η συμμόρφωση των επιχειρήσεων στους όρους των ασφαλιστηρίων σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή των συμβάσεων αντασφάλισης. Πολύπλοκες μπορεί να είναι και άλλες τέτοιες  διαδικασίες σε άλλους κλάδους.
Σύμφωνα με την ΑΟΝ αρκετές διαδικασίες Εξαγορών και Συγχωνεύσεων αφού ολοκληρωθούν  προκύπτουν αξιώσεις για αποζημιώσεις από τους επενδυτές για αθετήσεις. Τις ζημιές αυτές έρχονται να καλύψουν τα warrants insurance .
Πρέπει να διευκρινιστεί  ότι guarantee και warrants αποτελούν δύο έννοιες διαφορετικές. Η εγγύηση σε ένα προϊόν ή υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, ενώ το warrants, όχι.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης