Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ δεν έφερε αύξηση στις ασφαλίσεις κατοικιών - Το 64,2% των ασφαλίσεων υποχρεωτικές λόγω στεγαστικών

Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ δεν έφερε αύξηση στις ασφαλίσεις κατοικιών - Το 64,2% των ασφαλίσεων υποχρεωτικές λόγω στεγαστικών
Μόλις 2% η αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών μετά την εξαγγελία του μέτρου
Τέσσερις ημέρες μετά την δημοσίευση του άρθρου του ΒΝ: «Στον αέρα η εφαρμογή έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης - Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τώρα τη δημιουργία πλατφόρμας», Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024, τα στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, επιβεβαιώνουν ότι το φοροκίνητρο που έδωσε η κυβέρνηση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10% στις ασφαλισμένες κατοικίες ήταν «πυροτέχνημα».
Σκάρτα 2% αυξήθηκε το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών, μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με τον επιμερισμό των ποσοστών ασφάλισης τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια είναι αυτά που στηρίζουν τον κλάδο ασφάλισης κατοικιών, σε ποσοστό πάνω από 60%.
Η πλατφόρμα για την καταγραφή των ασφαλισμένων κατοικιών που έγραψε το ΒΝ στο ίδιο άρθρο ακόμα επεξεργάζεται ενώ, μαίνονται οι συζητήσεις μεταξύ ασφαλιστικών και ΑΑΔΕ.
Το υπουργείο δεν έχει ορίσει την ακριβή ημερομηνία έκδοσης της πλατφόρμας.

Το 62,4% των ιδιοκτητών προέρχεται από υποχρεωτικότητα λόγω στεγαστικά δάνεια

Μόλις 1.086.037 είναι ασφαλισμένες κατοικίες (30 Σεπτεμβρίου 2023) από 969.584 (Ιούνιος του 2023) σε σύνολο 6,3 εκατομμυρίων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ.
Το ποσοστό ασφάλισης κατοικιών αυξήθηκε σκάρτα 2% από περίπου 15,2% στο 17%, μετά τον ντόρο που έγινε από την κυβέρνηση, αν και τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς κράτησαν μικρό καλάθι λόγω του κακού σχεδιασμού.
Στην πλειοψηφία τους τα ασφαλιστήρια συμβόλαια προέρχονται από τα στεγαστικά δάνεια.

Αναλυτικότερα, από τις ασφαλισμένες κατοικίες έχουν κάλυψη για: σεισμό οι 794.723 (80,8%), καιρικά φαινόμενα οι 651.818 ( 66,3%), κάλυψη για το κτίριο οι 983.361 ( 90,5%), κάλυψη για το περιεχόμενο οι 102.676 ( 9,5%).
Το 62,4% των ιδιοκτητών ή οι 613.471 κατοικίες που έχουν ασφάλιση κτιρίου έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.
Τα περισσότερα ασφαλισμένα σπίτια βρίσκονται στην Αττική, -504.097 είναι τα ασφαλισμένα από τα 1,08 εκατομμύρια στο σύνολο.

Τρίγωνο ΑΑΔΕ – Ασφαλιστικές- Ιδιοκτήτες

Τώρα αν και το μέτρο όπως σχεδιάστηκε και ανακοινώθηκε δεν έπεισε, η ΑΑΔΕ ζητά από τις ασφαλιστικές μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2024 να υποβάλουν τα σχετικά στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων φυσικών προσώπων με τις περιγραφές των καλύψεων και τα στοιχεία των ιδιοκτητών, ενώ στην συνέχεια θα σχεδιαστεί μία πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κάνουν τους απαιτούμενους αλληλόσυσχετισμούς προκειμένου να εκδοθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο εκπτώσεις
Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ αναγνωρίζεται υπό τρεις βασικές προϋποθέσεις: α) την ασφάλιση του ακινήτου για τους κινδύνους του σεισμού, των φυσικών φαινομένων και των δασικών πυρκαγιών, β) τον υπολογισμό της έκπτωσης αναλογικά του χρόνου ασφάλισης του ακινήτου και γ) την πρόβλεψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ως ασφαλιζόμενης αξίας στο ελάχιστο τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

10 χρόνια έχει πάρει η πλατφόρμα για τα ανασφάλιστα

Το υπουργείο δεν έχει ορίσει την ημερομηνία έκδοσης της πλατφόρμας, ωστόσο καθώς περιπλοκότερη της πλατφόρμας για τα ανασφάλιστα που κάνει 10 χρόνια για να δουλέψει, ποιος ξέρει πότε ο μηχανισμός αυτός θα μπορέσει να λειτουργήσει ορθά ως να γίνονται οι εκκαθαρίσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης