Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Χάος στον ΕΦΚΑ με την ασφαλιστική ικανότητα - 600.000 εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Χάος στον ΕΦΚΑ με την ασφαλιστική ικανότητα - 600.000 εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Χιλιάδες ασφαλισμένοι που βρέθηκαν σε γιατρούς, δεν είχαν την δυνατότητα συνταγογράφησης, είτε εξετάσεων σε ιδιωτικά συμβεβλημένα κέντρα
Αλαλούμ με τους επαγγελματίες και αγρότες που μένουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς 600.000 παραμένουν εκτός ρυθμίσεων αλλά και δεκάδες χιλιάδες με ρυθμισμένα χρέη εμφανίζονται ανασφάλιστοι την 1η ημέρα εφαρμογής του μέτρου.
Το θέμα προέκυψε την περασμένη Παρασκευή 1η μέρα εφαρμογής του μέτρου της ρύθμισης χρεών για την ασφαλιστική ικανότητα, με αποτέλεσμα κάποιες χιλιάδες ασφαλισμένοι που βρέθηκαν σε γιατρούς, δεν είχαν την δυνατότητα συνταγογράφησης, είτε εξετάσεων σε ιδιωτικά συμβεβλημένα κέντρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται:
1. Στο γεγονός ότι πολλοί που ρύθμισαν οφειλές, δεν έχει εμφανιστεί στο κεντρικό σύστημα, το οποίο χρειάζεται αρκετές μέρες προκειμένου να ενημερωθεί. Ιδιαίτερα αν έχουν μεταφερθεί παλιά χρέη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
2. Στο γεγονός ότι μπορεί και από κάποια λάθη στο λογισμικό να «βγήκαν» εκτός πραγματικοί δικαιούχοι
3. Εκτός βρέθηκαν και άνεργοι, στους οποίους έχει τελειώσει το επίδομα και κανονικά θα έπρεπε επί ένα τρίμηνο να είχαν ακόμα ασφαλιστική ενημερότητα.

Οι διευκρινήσεις

Η διοίκηση του οργανισμού εξέδωσε ανακοίνωση για τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την οποία «στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των ασφαλισμένων που πρέπει να επισκεφθούν δια ζώσης την Τοπική Διεύθυνση του Φορέα για να ρυθμίσουν το ζήτημα της ασφαλιστικής τους ικανότητας, επισημαίνονται τα εξής:
- Η εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτή την περίπτωση γίνεται χωρίς ραντεβού.
- Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από όλες τις Τοπικές Διευθύνσεις ανεξάρτητα από το πού ανήκουν, για την ενημέρωση των στοιχείων τους στο Μητρώο.
Σύμφωνα με τα τελευταία, μη επικαιροποιημένα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα μπήκαν σε ρυθμίσεις 15.800 ασφαλισμένοι, ωστόσο παραμένουν ξεκρέμαστοι ασφαλιστικά 180.000 με χρέη από 500-2.000 ευρώ και 420.000 με χρέη από 3.000-15.000 ευρώ.
Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, επανέλαβε ότι «κανείς συμπολίτης μας δεν μένει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και θα δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης