Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Φρένο στη σύνταξη αιρετών συμβούλων και απασχολούμενων στο Δημόσιο κάτω των 62 ετών βάζει ο ΕΦΚΑ

Φρένο στη σύνταξη αιρετών συμβούλων και απασχολούμενων στο Δημόσιο κάτω των 62 ετών βάζει ο ΕΦΚΑ
Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές
Σχετικά Άρθρα
«Φρένο» στη σύνταξη όσων προσλαμβάνονται εκ νέου στο δημόσιο είτε σαν σύμβουλοι σε υπουργεία, είτε συνεργάτες και επιστημονικό προσωπικό υπουργείων, είτε παραμένουν στο δημόσιο, είτε είναι εκλεγμένοι αιρετοί άρχοντες με μισθό και είναι κάτω των 62 ετών αναστέλλεται η σύνταξή τους.
Αυτό προβλέπεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ με αφορμή ερωτήματα σχετικά τόσο με την ισχύουσα περί απασχόλησης συνταξιούχου νομοθεσία από συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ που έχουν εκλεγεί ως αιρετοί, και λαμβάνουν αντιμισθία, είτε συνταξιούχων που απασχολούνται στο δημόσιο και σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, με βάση το νέο ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων από 01/01/2024, από την ημερομηνία αυτή, οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν απασχόληση υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, συνεχίζουν, κατά την διάρκεια αυτής, να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον φορέα στο ακέραιο.
Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την ασφαλιστέα απασχόληση, και επιπλέον πόρος, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ, (το 10%) για μισθωτή απασχόληση, και 50% για ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση κ.λπ.

Απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης

Κατ' εξαίρεση, η εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη γήρατος, κύρια και επικουρική, προσώπων που αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται για όσο διάστημα συνεχίζει αυτή, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους. Για το διάστημα της αναστολής, δεν καταβάλλεται ο ανωτέρω πόρος υπέρ του e-ΕΦΚΑ.
Μάλιστα στην εγκύκλιο υπάρχει «παράθυρο» για επέκταση της αναστολής της σύνταξης και σε μεγαλύτερο ηλικιακό όριο, καθώς αυτό «δύναται να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11 του ν.3863/10.
Μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους σταματά η αναστολή και οι συνταξιούχοι της κατηγορίας αυτής υποχρεούνται να καταβάλλουν τον επιπλέον πόρο μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ (10%), των αποδοχών που λαμβάνουν.
Σημειώνεται ότι το νέο πλαίσιο εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος όλων των ενταχθέντων στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορέων και του Δημοσίου, που αναλαμβάνουν καθήκοντα αιρετού, καθότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες εμπίπτουν στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
Συνεπώς εάν ο αιρετός είναι άνω των 62 ετών δεν έχει περιορισμό στη σύνταξή του.
Αν δεν έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη του αναστέλλεται λόγω της απασχόλησης του σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.
Κριτήριο επομένως για την αναστολή ή μη καταβολής της σύνταξης στους συνταξιούχους αιρετούς αποτελεί η συμπλήρωση ή μη του 62ου έτους της ηλικίας.

Πώς θα δηλωθούν όσοι εργάζονται

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ προκειμένου να δηλώσουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται την εργασίας τους, ενώ όσοι το παραλείψουν απειλούνται με πρόστιμο χρηματικής κύρωσης ίση 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως ενός τετάρτου (1/4) από την κύρια σύνταξη.
Η δήλωση της απασχόλησής τους είναι υποχρεωτική προκειμένου να αποφύγουν ελέγχους και επιστροφή των συντάξεων ενός έτους στην περίπτωση που εντοπιστούν να εργάζονται παράνομα.
Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ, και το ΑΦΜ τους ώστε στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα Εργάνη για να εξακριβωθεί το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα) το ύψος της αμοιβής και ο πόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.
Οι κρατήσεις που αντιστοιχούν στην απασχόληση για τον μήνα Ιανουάριο, θα εισπραχθούν σε μια δόση μετά την δήλωση των συνταξιούχων.
Συνταξιούχος που αναλαμβάνει ή δηλώνει για πρώτη φορά απασχόληση τον Φεβρουάριο του 2024. Θα κάνει την δήλωση ανάληψης εργασίας στον ΕΦΚΑ και η πρώτη κράτηση που θα έχει θα είναι από τον Φεβρουάριο που ανέλαβε εργασία.
Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης, δηλαδή συνταξιούχος που εργάζονται με μισθό σε δυο ή περισσότερες δουλειές (πλήρους ή και μερικής απασχόλησης), θα καταβάλλεται κράτηση 10% από τις αμοιβές τους. Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης