Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Γνωρίζετε πότε θα ακυρωθεί η ασφάλιση αυτοκινήτου σας;

Γνωρίζετε πότε θα ακυρωθεί η ασφάλιση αυτοκινήτου σας;
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, ο νόμος περί υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου αναφέρει ότι σε περίπτωση μεταβίβασης του αυτοκινήτου σε τρίτο πρόσωπο η ασφάλιση του οχήματος παύει να ισχύει
Εκτός της υπαναχώρησης που μπορεί να συνεπάγεται ακύρωση, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου σας μπορεί να ακυρωθεί για τρεις λόγους: Στην περίπτωση πώλησης του αυτοκινήτου, παραχώρησης ή μεταβίβασης του αυτοκινήτου σε άλλο πρόσωπο.
Οι περιπτώσεις αυτές δεν επιδέχονται τροποποιήσεις, αλλαγές στους όρους ασφάλισης ή στα ασφαλισμένα πρόσωπα, αλλά μόνο ακύρωση του υφιστάμενου ασφαλιστηρίου συμβολαίου και έκδοση νέου από το τρίτο πρόσωπο στο οποίο μεταβιβάστηκε το όχημα.

Τι λέει ο νόμος Περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης

Ο νέος κάτοχος οχήματος θα πρέπει να εκδώσει νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το ΒΝ, ο νόμος περί υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου αναφέρει ότι σε περίπτωση μεταβίβασης του αυτοκινήτου σε τρίτο πρόσωπο η ασφάλιση που είχε το όχημα παύει να ισχύει, ωστόσο το σύστημα για να ενημερώσει χρειάζεται μία ημέρα και εκεί υπάρχει ένα κενό στην περίπτωση που γίνει ατύχημα, αν δεν έχουν διευθετηθεί πλήρως όλες οι λεπτομέρειες της μεταβίβασης με υπογραφές.
Ο νέος ιδιοκτήτης ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου για τη ζημιά.
Σε περίπτωση όμως που αυτό δεν αποδεικνύεται μέσω ΚΕΠ ή του υπουργείου, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, η ευθύνη του ατυχήματος επιβαρύνει το πρώτον ιδιοκτήτη.
Με άλλα λόγια ο νέος κάτοχος του αυτοκινήτου αφού παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας και την άδεια πρέπει να ασφαλίσει το αυτοκίνητο του υποχρεωτικά για αστικές ευθύνες έναντι τρίτων υλικές και σωματικές ζημιές. Άλλως το όχημα είναι ανασφάλιστο και επιβαρύνεται με τις συνέπειες του νόμου.
Επίσης και αυτός που μεταβιβάζει το όχημα του θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ολοκληρώνοντας όλες τις διαδικασίες με αποδείξεις.

Εξαίρεση λόγω θανάτου

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της μεταβίβασης οχήματος σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη.
Σε αυτήν την περίπτωση το όχημα πάει στους κληρονόμους, ωστόσο οι κληρονόμοι όπως σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, έτσι και σε αυτό, έχουν δικαίωμα να μην αποδεχτούν την κληρονομία.

Σημειώνεται, τέλος πως οι ασφαλιστικές, σε περίπτωση που ζητηθεί η διακοπή της ασφάλισης πρέπει να επιστρέψουν τα ασφάλιστρα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Προσοχή γιατί κάποιοι νομίζουν ότι μεταβιβάζεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μαζί με το αυτοκίνητο.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης