Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σύνταξη σε ανασφάλιστους γονείς που τα παιδιά τους χάνουν τη ζωή τους στην υπηρεσία

Σύνταξη σε ανασφάλιστους γονείς που τα παιδιά τους χάνουν τη ζωή τους στην υπηρεσία
Η σύνταξη ορίζεται στο 50% της δικαιούμενης
Δυνατότητα καταβολής σύνταξης σε ανασφάλιστους γονείς δημοσίων υπαλλήλων ή στρατιωτικών, εφόσον έχασαν τη ζωή τους κατά την υπηρεσία τους, δίνει διάταξη που έχει προστεθεί στον φορολογικό κώδικα.
Με την διάταξη αυτή παρέχεται η δυνατότητα στους γονείς του άγαμου χωρίς τέκνα υπαλλήλου ή στρατιωτικού, ο οποίος έχει διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο ή έχει καταταγεί ως στρατιωτικός αντιστοίχως μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, χωρίς να έχει ασφαλιστεί σε κανέναν ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης έως την 31 Δεκεμβρίου 1992, εφόσον αυτός αποβιώσει σε διατεταγμένη υπηρεσία που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο και ένεκα αυτής (ιπτάμενοι, εργαζόμενοι σε στρώση ναρκοπεδίων και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, προσωπικό που απασχολείται με την κατάσβεση πυρκαγιών), να επιλέξουν αντί του εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος της παρ. 17 του άρθρου 8 του ν. 2592/1998 (Α’ 57), την καταβολή σύνταξης.
Η σύνταξη ορίζεται στο 50% της δικαιούμενης.
Παράλληλα, ορίζεται ότι αν οι γονείς του αποβιώσαντος έχουν πεθάνει και αυτός έχει αδέλφια που δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, το ανωτέρω οικονομικό βοήθημα του ν. 2592/1998 να καταβάλλεται σε αυτά ισομερώς.
Τέλος, αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις που μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου έχει ήδη καταβληθεί η αποζημίωση της παρ. 17 του άρθρου 8 του ν. 2592/1998 και οι γονείς επιλέξουν την καταβολή της σύνταξης.
Οι προτεινόμενες διατάξεις κρίθηκαν επιβεβλημένες, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ευνοϊκή αντιμετώπιση των γονέων όσων αποβιώνουν με τις ως άνω προϋποθέσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να σταθμίσουν την πλέον συμφέρουσα γι’ αυτούς επιλογή και να διαλέξουν μεταξύ της καταβολής του εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος ή τη χορήγηση της σύνταξης.
Τονίζεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν αφορά σε καταβολή στους δικαιούχους επικουρικής σύνταξης ή άλλων παροχών που προβλέπονται από άλλες διατάξεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης