Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Κρίνονται περικοπές 2,1 δισ. ευρώ σε επικουρικές συντάξεις και δώρα

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Κρίνονται περικοπές 2,1 δισ. ευρώ σε επικουρικές συντάξεις και δώρα
Αρχικά η απόφαση αφορά 350.000 συνταξιούχους…
Κρίσιμη και καθοριστική αναμένεται η Τετάρτη, μέρα που θα συνεδριάσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) που καλείται να αποφασίσει για την χορήγηση αναδρομικών (600-800 ευρώ) στις επικουρικές συντάξεις που αφορούν στην οριζόντια περικοπή, καθώς και στα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και Καλοκαιριού για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016, όπως έγινε με τις κύριες συντάξεις, με την κυβέρνηση και τα αρμόδια οικονομικά υπουργεία να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.
Αρχικά η απόφαση αφορά 350.000 συνταξιούχους οι οποίοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και κέρδισαν με διάφορες αποφάσεις, αλλά δεν αποκλείεται το δικαστήριο να δικαιώσει το σύνολο των συνταξιούχων (2.500.000) και να εκτινάξει το κόστος απόδοσης των αναδρομικών αυτών στα 2,1 δις ευρώ.
Το θέμα οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας) που αφορούσαν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι.
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές.
Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στην παροδοχή ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.
Αντιθέτως, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.
Υπογραμμίζεται ότι τα Δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με μια νέα απόφασή του (την 1342/2023), έκρινε ότι τα Δώρα για τις επικουρικές έχουν καταργηθεί πλήρως για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ μετά το νόμο Κατρούγκαλου.
Η απόφαση αυτή πάντως, δεν ακυρώνει τα αναδρομικά Δώρων του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, και κυρίως δεν εμπόδισε την έκδοση θετικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία, μέχρι που έγινε η παραπομπή των Δώρων από τον Άρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο και τα Πρωτοδικεία ανέστειλαν την έκδοση νεότερων αποφάσεων.
Ο λόγος που ο Άρειος Πάγος με την 1509/2023 απόφασή του ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος ο οποίος διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΤτΕ την επιστροφή όλων των Δώρων από το 2013 και μετά, συνολικό ποσό 16.162 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης