Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Όνειρο απατηλό για τις ασφαλιστικές οι εξαγορές και συγχωνεύσεις - Aπέτυχαν οι μισές ασφαλιστικές

Όνειρο απατηλό για τις ασφαλιστικές οι εξαγορές και συγχωνεύσεις - Aπέτυχαν οι μισές ασφαλιστικές
Mόνο το 52% των μεγαλυτέρων συναλλαγών της περασμένης δεκαετίας επέτυχε να δημιουργήσει προϊόντα μακροπρόθεσμης αξίας
Το ήμισυ των επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά που εξαγόρασαν άλλες ασφαλιστικές ουσιαστικά με στόχο το κέρδος και την κυριαρχία τους στην αγορά απέτυχε.
Σταδιακά διαψεύδονται οι προσδοκίες των επιχειρήσεων αυτών.
Περιπτώσεις εξαγορών και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά έχουν συνθλίψει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, ενώ προϊόντα πραγματικής προστιθέμενης αξία για τους καταναλωτές δεν έχουν δημιουργήσει.
Αντίθετα, έχουν οδηγήσει στα ύψη τα ασφάλιστρα, αλλά και την μείωση των μεριδίων ορισμένων ασφαλιστικών.
Μελέτη της ACORD σχετικά με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην διεθνή ασφαλιστική αγορά αναφέρει ότι μόνο το 52% των μεγαλυτέρων συναλλαγών της περασμένης δεκαετίας επέτυχε να δημιουργήσει προϊόντα μακροπρόθεσμης αξίας.
Η μελέτη της Accord που θα παρουσιαστεί δημοσίως μέχρι τα τέλη Μαίου έχει εξετάσει 15.000 περιπτώσεις εμπορικών συναλλαγών αξίας κυρίως άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή και μεγαλύτερης. Οι συναλλαγές που αναλύονται εκτενώς είναι συνολικής αξίας 290 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 1/3 της αξίας όλων των συναλλαγών και συγχωνεύσεων της παγκόσμιας αγοράς.

Εκθειάζονται στον Τύπο, αλλά δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας

Χαρακτηριστική για την αποτυχία των εξαγορών είναι δήλωση του προέδρου της εταιρείας ο οποίος διαμηνύει ότι ενώ στα πρωτοσέλιδα του Τύπου οι συναλλαγές εκθειάζονται, δημιουργώντας ελπίδες και προσδοκίες, στην πραγματικότητα οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι μία μεγάλη συναλλαγή μπορεί να είναι απλώς μεγάλη, ώστε να αφομοιωθεί επιτυχώς από τον αγοραστή.
Μία μικρή συναλλαγή από την άλλη πλευρά μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό εφιστά την προσοχή των ασφαλιστικών, τονίζοντας ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά αν τα οφέλη που φαίνονται μπορούν να τα ενσωματώσουν ώστε να επιτύχουν.

Άσχημα για τις ασφαλιστικές ζωής, μόνο το 36% επέτυχε

Σχετικά με τις αποδόσεις, η ACORD διευκρινίζει ότι υπήρξαν διακυμάνσεις σημαντικές με τις υψηλότερες αποδόσεις να καταγράφονται στις ασφαλιστικές Περιουσίας και Ατυχημάτων.
Οι ασφαλιστικές που βγήκαν κερδισμένων των εξαγορών ήταν αυτές που κατάφεραν να διαφοροποιηθούν.
Αντίθετα, οι ασφαλιστικές ζωής δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους.
Μόνο το 36% των εξαγορών στον κλάδο ζωής κατάφερε να πετύχει τους στόχους και να δημιουργήσει προϊόντα αξίας για τους ασφαλισμένους.
Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και με τις συναλλαγές των αντασφαλιστών, μόνο οι μισές συναλλαγές κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους που έθεσαν και να πάρουν ψηλές αποδόσεις.

Ελλάδα – συναλλαγές χωρίς μεγάλες αλλαγές στα μερίδια, επιφυλακτικοί οι καταναλωτές

Στην Ελλάδα ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια πάνω από 10 πολύ μεγάλες συναλλαγές για τα δεδομένα της ασφαλιστικής αγοράς ωστόσο, ούτε τα μερίδια των ασφαλιστικών αυξήθηκαν θεαματικά όπως δήλωναν, ούτε σημαντικά τα κέρδη τους και η παραγωγή τους. Κυρίως, οι αυξήσεις των τιμών των ασφαλίστρων στήριξαν την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, ενώ υπήρξαν και ασφαλιστικές που είδαν τους δείκτες Φερεγγυότητας ΙΙ να υποχωρούν στα τέλη του 2023.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης