Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις κυβέρνησης ασφαλιστών για υγεία, φυσικές καταστροφές και αποταμιευτικά προγράμματα

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις κυβέρνησης ασφαλιστών για υγεία, φυσικές καταστροφές και αποταμιευτικά προγράμματα
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η κυβέρνηση φαίνεται να κατανοεί την ανάγκη διεύρυνσης της ασφαλιστικής βάσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων
Σε παρασκηνιακό διάλογο «εφ’ όλης της ύλης» βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά με την κυβέρνηση και τα οικονομικά υπουργεία, με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης των Ελλήνων, αλλά και των επιχειρήσεων, σε όλο φάσμα συμβολαίων και καλύψεων σε υγεία, αποταμίευση, φυσικές καταστροφές και υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η κυβέρνηση φαίνεται να κατανοεί την ανάγκη διεύρυνσης της ασφαλιστικής βάσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, μετά τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών που ξεπέρασαν τα 10 δις ευρώ, τα οποία καλείται να καλύψει ο προϋπολογισμός.
Η CEO της ΝΝ Ασφαλιστικής Φιλίππα Μιχάλη απέδωσε τη υπάρχουσα χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση σε δύο κυρίως παράγοντες: Ο πρώτος αφορά το έλλειμμα χρηματοοικονομικής παιδείας (δυσκολία αντίληψης του ρίσκου και άρα απαξίωση των προσφερόμενων ασφαλιστικών λύσεων) και ο δεύτερος σχετίζεται με τη στάση της Πολιτείας, η οποία σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν προχωρεί στη θέσπιση κινήτρων, όσο και αν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει κάποια βήματα.
Ο CEO της Interamerican, Γιάννης Καντώρος τόνισε πως για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να πεισθούν όσοι παίρνουν αποφάσεις πως οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν μέρος της λύσης. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασιών Πολιτείας και ασφαλιστικών εταιρειών, με τις κοινωνίες αυτές να έχουν δώσει απαντήσεις στα προβλήματά τους. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε σε ένα ολοκληρωμένο διάλογο, παρά τα βήματα που γίνονται. Απουσιάζει η έννοια του ανοιχτού διαλόγου, όπου ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα δουλεύει μαζί και όχι απέναντι, ή παράλληλα με την Πολιτεία.
Ωστόσο, για να ενισχυθεί ο ασφαλιστικό κλάδος, να συμβάλει μέσα από συμπράξεις (ΣΔΙΤ) με το κράτος, πρέπει να αρθούν φορολογικά και άλλα εμπόδια, τα οποία πρόσκαιρα σημαίνουν απώλεια εσόδων για το κράτος.
Όπως διαφάνηκε στο διήμερο 24ο Παγκόσμιο Συνέδριο μεταξύ Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών εταιριών που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τριήμερο στην ΥΔΡΑ, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση, με στόχο την άρση «εμποδίων» και αντικινήτρων που λειτουργούν ως τροχοπέδι στην περαιτέρω ανάπτυξη της «ασφαλιστικής συνείδησης».
Χαρακτηριστικό των επαφών αυτών είναι το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα 550.000 ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν ελεύθερα.
Οι εκπρόσωποι των εταιριών χαρακτηρίζουν «καλό σημάδι» το νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά με τα πρώτα πρόστιμα που θα πέσουν σε 2-3 μήνες, γεγονός που θα λειτουργεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Και αυτό γιατί τα ανασφάλιστα οχήματα θα είναι πλέον ορατά στο σύστημα και το πρόστιμο θα πηγαίνει αυτόματα στον παραλήπτη, αλλά θα κοινοποιείται και στην εφορία.

Τα επίπεδα συζήτησης κυβέρνησης –ασφαλιστών και η εμπειρία των ανασφάλιστων αυτοκινήτων

Η ασφαλιστική αγορά θεωρεί ότι το ύψος της ανασφάλιστης περιουσίας αγγίζει το 1,6 δις ευρώ, με τους ασφαλιστές να διαπραγματεύονται την επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ασφάλισης και για τις επιχειρήσεων με τζίρο από 1 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιταλίας που πρόσφατα θέσπισε νόμο για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των επιχειρήσεων της χώρας. Και μάλιστα αυτό έγινε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Μπολόνια (βόρεια βιομηχανική Ιταλία) που ξεπέρασαν τα 5 δις ευρώ.
Ένα από τα μέτρα είναι και η επέκταση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης σε επιχειρήσεις κάτω των 2 εκατ. ευρώ, καθώς ο σημερινός νόμος ώθησε μόλις 18.000 επιχειρήσεις να ασφαλιστούν, καθώς η πλειοψηφία αυτών είχε ήδη ασφαλιστικές καλύψεις.
Μια επέκταση σε μικρότερες επιχειρήσεις θα συμβάλλει στην έκδοση νέων ασφαλιστικών προϊόντων πιθανά στην βάση των μικροασφαλίσεων, τα οποία θα έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο σχέδιο προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών που θα βασίζεται στην συνεργασία μεταξύ (αντ)ασφαλιστών και κράτους για την δημιουργία μίας δεξαμενής κινδύνων. 

Άρση του φόρου 15% στην Υγεία

Ανοιχτό είναι το πεδίο μείωσης της φορολογίας του 15% στην τιμή των ασφαλίστρων Περιουσίας και της Υγείας. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια έχουν επιπλέον την επιβάρυνση του ΦΠΑ κατά 24%. Το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και διερευνόνται διάφοροι τρόποι αλλαγής του συστήματος.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση της ασφαλιστικής βάσης με την έκδοση νέων ασφαλιστικών καλύψεων, ο ίδιος το πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τόνισε ότι αυτό δύναται να επιτευχθεί μόνο με την παρέμβαση της κυβέρνησης με μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την ασφάλιση κατοικίας και επιχειρήσεων υποχρεωτική.  Αυξάνοντας, ως εκ τούτου την ασφαλιστική κάλυψη, αυτόματα το ύψος του ασφαλίστρου θα υποχωρήσει, καθώς θα μοιραστεί ο κίνδυνος. Παράλληλα αυτό θα δώσει την δυνατότητα στις ασφαλιστικές να σχεδιάσουν νέα προϊόντα τα οποία θα είναι βασισμένα πάνω στο σχέδιο μηχανισμού προστασίας που θα σχεδιάσει η κυβέρνηση. Προϋπόθεση της εγκυρότητας του μηχανισμού προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών είναι η δημιουργία μίας δεξαμενής κινδύνων που θα καθορίζει τα όρια ευθύνης των αντασφαλιστών και της Πολιτείας.
Ένα δεύτερο ζήτημα που εξελίχθηκε με επιτυχία είναι μια πρώτη εύρεση συμπράξεων μεταξύ νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών στο πεδίο των απογευματινών εξετάσεων και χειρουργείων.
Με θετικό τρόπο επίσης φαίνεται να δέχτηκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Επαγγελματικά Ταμεία και τα ομαδικά-συνταξιοδοτικά (DAF) μέσω των οποίων επιχειρείται η στροφή των εργαζομένων προς την συνταξιοδοτική αποταμίευση, μέσω κάποιων (περιορισμένων κατά πολλούς) φορολογικών κινήτρων.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ


Στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών, οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσες κατοικίες καλύπτονται έναντι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, θα έπρεπε να είναι υψηλότερη. Παρόλα αυτά, αξιολογούντο μέτρο με πολύ θετικό τρόπο και ειδικότερατο αντιμετωπίζουν ως μήνυμα που αποστέλλεται προς τους πολίτες, καταλήγοντας πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να το προβάλλει πολύ περισσότερο.
Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, το ασφαλιστικό κενό στην Ελλάδα παραμένει τεράστιο. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου για το θέμα των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Αν οι συνολικές ζημιές ανήλθαν σε 2-2,5 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν 400 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει πως όση και αν είναι η κρατική βοήθεια που κάποτε θα δοθεί στους πολίτες, ένα μεγάλο ποσοστό της ζημιάς θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι πλημμυροπαθείς από την τσέπη τους.
Το συνταξιοδοτικό κενό παραμένει τεράστιο λόγω και του δημογραφικού ζητήματος, ενώ στο κομμάτι της υγείας ο Έλληνας πληρώνει διπλάσιο ποσοστό από την τσέπη του, σε σχέση με τον πλουσιότερο μέσο Ευρωπαίο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει καλή διάθεση, με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δόμνα Μηχαηλίδου να δηλώνει πως «αντιλαμβανόμαστε το κενό προστασίας και προσπαθούμε να το μειώσουμε σταδιακά. Είμαστε εδώ για περισσότερες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις». Όμως, πολλά είναι τα θέματα που προκύπτουν όταν αρχίσει να εμπλέκεται το Υπουργείο Οικονομικών.
Γνωστός παράγοντας του ασφαλιστικού κλάδου περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όλες οι συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες γίνονται σε πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας. Από την πλευρά μας γνωρίζουμε πως πάντοτε υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί -ακόμη και τώρα που ξεφύγαμε από τις εποχές των μνημονίων- οπότε θα πρέπει να είμαστε λογικοί στις διεκδικήσεις μας. Συζητάμε λοιπόν από πού θα μπορούσε το κράτος να περικόψει κάποιους φόρους από τα ασφαλιστικά συμβόλαια, χωρίς στο τέλος της ημέρας να πληγούν σημαντικά τα φορολογικά έσοδα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης