Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κανονιστικό περίστροφο στον κρόταφο των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ζωής

Κανονιστικό περίστροφο στον κρόταφο των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ζωής
EIOPA: Το κόστος των unit linked δεν συμφέρει πάντα για τους καταναλωτές. BaFin, υψηλό κόστος και αδιαφάνεια. Υψηλότερο το κόστος των παραδοσιακών αποταμιευτικών σε σχέση με τα unit linked
Το περίστροφο στον κρόταφο των Ευρωπαίων ασφαλιστών ζωής που πουλάνε στην λιανική τα επενδυτικά unit linked βάζει η Ευρώπη με τα νέα νομοθετήματα και τις κανονιστικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει.
Η Ευρώπη επικαλείται την προστασία των καταναλωτών στην σχέση των ασφαλιστικών με τους αντισυμβαλλόμενους, ωστόσο η Moody’s στην έκθεση της σήμερα διευκρινίζει ότι τα νομοθετήματα της Ευρώπης ξεπερνούν κάθε υπερβολή.
Το οξύμωρο είναι ότι οι κινήσεις της Ευρώπης κλιμακώνονται θέτοντας σε κίνδυνο τα κέρδη των ασφαλιστικών.

Αξίζουν τα λεφτά τους τα unit linked;

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πιστωτική κρίση υπόκεινται αυστηρότατους ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (EIOPA) και τις Εθνικές Αρχές, γεγονός που ήδη έχει αλλάξει τον σχεδιασμό των καλύψεων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, την τιμολόγηση και το κόστος διανομής.
Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή, για μεγαλύτερη ασφάλεια όπως υποστηρίζει, σχεδιάζει νέους κανονισμούς προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτό που αγοράζουν οι καταναλωτές αξίζει τα λεφτά του.
Όντως, η πρόσφατη έκθεση της EIOPA που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2023, και δείχνει ότι τα υψηλά κόστη που πληρώνουν οι καταναλωτές για ορισμένα προϊόντα ζωής unit linked, δεν παρέχουν πάντα οικονομικά οφέλη. Προσθέτως οι αμοιβές που εισπράττουν οι ασφαλιστές είναι πολύ μεγάλες.
Παρά το γεγονός, όμως ότι οι κανονισμοί είναι ήδη πολύ αυστηροί για τις ασφαλιστικές ζωής, επίκεινται και νέες αυστηρές παρεμβάσεις στον τομέα της Λιανικής και των Επενδύσεων, αναφέρει η Moody’s.

Αμφίβολο το αποτέλεσμα των επικείμενων ρυθμίσεων

Αν, η Ευρώπη μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων συνεχίσει την ίδια τακτική, και εκδώσει νέα πολύπλοκα νομοθετήματα, τότε οι πελάτες μπορεί να έχουν κάπως καλύτερη ενημέρωση, όμως μετά από πολύπλοκες χρονοβόρες διαδικασίες και αυτό δεν είναι και πάλι διασφαλισμένο. Είναι πιθανό.
Η αυστηρότερη ρύθμιση αναφέρει η Moody’s ενέχει υψηλούς κινδύνους για τις ασφαλιστικές ζωής.
Οι κανονισμοί αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στα κέρδη των ασφαλιστικών, συρρικνώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας τους.
Ορισμένοι από τους κανονισμούς που τελούν υπό έκδοση θα επιβαρύνουν την διανομή και τις πωλήσεις των ασφαλιστηρίων.

Τι μετρά η EIOPA

H EIOPA μετρά το όφελος των unit linked για τον ασφαλισμένο με βάση τις καθαρές αποδόσεις, έχοντας αφαιρέσει το κόστος του και τον πληθωρισμό.
Διαπίστωσε ότι οι μέσες ετήσιες καθαρές αποδόσεις των unit-linked ήταν καλές, ωστόσο υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις ανά κατηγορία για κάθε έτος.
Στο άλλο άκρο βρίσκονται τα παραδοσιακά αποταμιευτικά προϊόντα παρέχοντας σχετικά σταθερές αποδόσεις και παρουσιάζοντας σχετικά ελάχιστες διακυμάνσεις στις μεταβολές των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τέλος, η Moody’s αναφέρει ότι το μέσο κόστος των προϊόντων unit linked για τους επενδυτές λιανικής είναι υψηλότερο των μέσων παραδοσιακών αποταμιευτικών προϊόντων, προσθέτοντας ότι το υψηλό κόστος υπονομεύει την πραγματική αξία της απόδοσης.
Σύμφωνα με την BaFin την Γερμανική Αρχή για τα χρηματοοικονομικά, το κόστος των unit linked είναι πολύ υψηλό. Η Αρχή επίσης επισημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά υπολείπονται της διαφάνειας.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης