Η παγκόσμια ανάπτυξη έπιασε σχεδόν πάτο το 1ο εξάμηνο του 2024
Οι ΗΠΑ βαδίζουν σε ξεφτισμένο σκοινί.
Η Ασία περιπολεί και η Κίνα πατάει φρένο και oι πολιτικές αψιμαχίες και διαμάχες συνεχίζονται.
Η ανησυχία στον κόσμο φουντώνει, ολοένα με τις εκλογικές εντάσεις να κορυφώνονται και το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη.
Η παγκόσμια ανάπτυξη έπιασε σχεδόν πάτο το 1ο εξάμηνο του 2024.
Ο τομέας της μεταποίησης, εξακολουθεί να παρουσιάζει πλεονάζουσα προσφορά, ενώ η ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.
Οι κίνδυνοι ύφεσης εξακολουθούν να υφίστανται στην Ευρωζώνη και να αυξάνονται στις ΗΠΑ, καθώς η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται, σύμφωνα με την Allianz Trade.
Συνολικά, αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο +2,8% το 2024 και το 2025, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο +1,7% στις ΗΠΑ.
Η Κίνα θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την επιβράδυνση της οικονομικής της ανάπτυξής (+4,3 % το 2025).
Οι κίνδυνοι παραμένουν ψηλά, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας σε ένα έτος εκλογικών αναμετρήσεων και συνεχιζόμενων παγκόσμιων συγκρούσεων.
Ένα καθοδικό σενάριο ανάπτυξης (δημοσιονομική διολίσθηση και αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων) θα σήμαινε -1,5 %. χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη και +1%. υψηλότερο πληθωρισμό, γεγονός που θα διατηρούσε τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Κολλημένος ο πληθωρισμός, μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν καθυστερήσει ή και επιβραδύνει τους κύκλους χαλάρωσης λόγω του πληθωρισμού.
Οι στόχοι των τραπεζών για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να επιτευχθούν στις αρχές του 2025, έξι μήνες αργότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει στο 3,9% το 2025 μετά από 5,6% το 2024, με τις ΗΠΑ στο 2% και την Ευρωζώνη στο 2,1% και την Κίνα εκτός αποπληθωρισμού (+1,5%).
Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια άλλη μια φορά τον Σεπτέμβριο, αλλά στη συνέχεια θα περιμένει τη Fed προτού συνεχίσει τον κύκλο χαλάρωσης το 2025 με τέσσερις ακόμη περικοπές (στο 2,5%).
Οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές ως προς την χαλάρωση.
Επτά χώρες στο εδώλιο της ΕΕ
Στην Ευρώπη, όλα τα βλέμματα το 2024 θα είναι στραμμένα στην πορεία προσαρμογής των επτά χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία) που δεν συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η μείωση των δεικτών του δημόσιου χρέους απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα >1,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο (έναντι ελλειμμάτων >-3% στο τέλος του 2023).
Επενδυτικοί κύκλοι μόνο με έξοδο του εμπορίου από την ύφεση
Η έξοδος του παγκόσμιου εμπορίου από την ύφεση θα υποστηρίξει την αναβίωση του επενδυτικού κύκλου μέχρι το 2025.
Η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών και νομισματικών συνθηκών θα επιταχυνθεί, αλλά οι εταιρείες θα παραμείνουν σε κατάσταση αναμονής σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές τους αποφάσεις λόγω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας.
Η δε, μεγάλη επιστροφή του Ευρωπαίου καταναλωτή αργεί.
Η αβεβαιότητα εμποδίζει τα φιλόδοξα πρότυπα δαπανών της ΕΕ, τροφοδοτώντας την αποταμίευση.
Ελένη Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών