Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλάζουν όλα στο εργόσημο - Πόρισμα που καταγράφει 49.000 παραβάσεις στάλθηκε και στον εισαγγελέα

Αλλάζουν όλα στο εργόσημο - Πόρισμα που καταγράφει 49.000 παραβάσεις στάλθηκε και στον εισαγγελέα

Το ποσό του εργόσηµου αντιστοιχεί στην αµοιβή του εργαζοµένου συµπεριλαµβανοµένων των ασφαλιστικών εισφορών

Σχετικά Άρθρα
Σε αλλαγές με καθιέρωση πλαφόν ασφάλισης στο εργόσημο προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα απάτης που σχετίζονται με ευρεία φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εισφοροδιαφυγή αλλά και «κρυπτόμενη» απασχόληση, πρόκειται να προχωρήσει μέσα στο Σεπτέμβριο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία παρέλαβε πόρισμα στο οποίο καταγράφεται 49.000 περιπτώσεις αυθαιρεσιών που σχετίζονται με τις παραπάνω παραβάσεις.
Οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κατέληξαν σε πόρισμα με περιπτώσεις καταστρατήγησής του εργοσήμου, το οποίο έχει φθάσει-πέρα από το υπουργείο- και στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών, καθώς κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν εκτός από τις σοβαρές αποκλίσεις στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και σημαντικές ελλείψεις στις υφιστάμενες προβλέψεις του κανονιστικού πλαισίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλοι παραγωγοί που προμηθεύουν την πρωτεύουσα καθημερινά με αγροτικά προϊόντα υποασφαλίζουν με εργόσημο εργαζόμενους που απασχολούν ως μόνιμους καθημερινά με ωράριο.
Στο πόρισμα καταγράφονται 49.000 περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας, με εργοδότες που δήλωσαν υπέρογκα ποσά αμοιβής σε εργάτες, αρκετοί εκ των οποίων είχαν παράλληλα εκδώσει εργόσημα αξίας άνω των 15.000 ευρώ, για τον καθένα.
Αλλά και περιπτώσεις εξαργύρωσης εργοσήμου αξίας 500.000 ευρώ, χρήματα τα οποία εκπίπτουν από την εφορία.
Επίσης, εντοπίστηκε εργάτη γης που δηλώθηκε να έχει απασχοληθεί το 2017 από 29 εργοδότες, το 2018 από 58 εργοδότες, το 2019 από 35 εργοδότες και από 42 εργοδότες το έτος 2020, με συνολικές εργοδοτικές δαπάνες που πλησιάζουν το 1.000.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα μέτρο, που θεσπίστηκε μεν το 2010, παρουσιάζει δε, σημαντικές δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα πολλοί να είναι οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοι που εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα χρόνια, τις «τρύπες» του συστήματος.
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, πέραν από την καθιέρωση ανώτατου ημερήσια πλαφόν ασφάλισης, θα περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση της διαδικασίας πληρωμών μέσω τραπεζών αντί του σημερινού συστήματος που γίνεται μέσω των ΕΛΤΑ και αφορά 200.000 εργαζόμενους.
Στους παραπάνω ασφαλισμένους συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι αγρότες από τον ΟΓΑ οι οποίοι μπορούσαν να εργασθούν «χωρίς να έχουν περικοπή στη σύνταξη τους για εισοδήματα μέχρι κάποιο ποσό με τον προηγούμενο νόμο», διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Η ιστορία του εργόσημου

Το εργόσηµο καθιερώθηκε το 2012, και αποτελεί ένα εργαλείο μεμονομένης ασφάλισης, καθώς και µέσο πληρωµής-ασφάλισης για ομάδες εργαζομένων οι οποίες δεν απασχολούνται σε σταθερό εργοδότη.
Διευκολύνει τον εργοδότη -π.χ. ένα απλό νοικοκυριό- να πληρώνει µε νόµιµο τρόπο υπηρεσίες τις οποίες λαμβάνει (οικιακή καθαριότητα, κηπουρικές εργασίες, φύλαξη και µεταφορά παιδιών κ.ά.).
Πρόκειται για ειδικό έντυπο υπό τον τύπο επιταγής µε µοναδικό αριθµό, που εκδίδεται από τον εργοδότη µε τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ και η ελάχιστη ονοµαστική αξία του ξεκινά από τα 5 ευρώ.
Οι αµειβόµενοι µε εργόσηµο ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ για τους κλάδους σύνταξης, ασθένειας, καθώς και για επικούρηση.
Το ποσό του εργόσηµου αντιστοιχεί στην αµοιβή του εργαζοµένου συµπεριλαµβανοµένων των ασφαλιστικών εισφορών.
Η έκδοση και η εξαργύρωσή του γίνονται από τους συµβεβληµένους φορείς υπηρεσιών πληρωµής (τράπεζες - ΕΛΤΑ).
Εκδίδεται σε διπλότυπο ή σε δύο αποκόµµατα κατά τον χρόνο αγοράς του, φέρει µοναδικό αλγόριθµο που εξασφαλίζει τη γνησιότητά του και αποτελεί τίτλο αξίας από τη στιγµή της έκδοσής του.
Το πρώτο αντίτυπο ή απόκοµµα του εργόσηµου αφορά τον εργοδότη και το δεύτερο τον εργαζόµενο.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αρκετά απλή, καθώς το εργόσηµο µεταβιβάζεται ονοµαστικώς από τον εργοδότη στον εν λόγω εργαζόµενο ως αµοιβή για την παρασχεθείσα εργασία.
Τα πρόσωπα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές µε το εργόσηµο δικαιούνται τόσες ημέρες ασφάλισης όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που έχει παρακρατηθεί µέσω της εξαργύρωσης του εργοσήµου µε το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο ηµεροµίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης