Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αμαρτίες ΣΥΡΙΖΑ: Χιλιάδες συνταξιούχοι στον «πέλεκυ» της εφορίας για τις καθυστερήσεις ως 6 χρόνια στην έκδοση συντάξεων

Αμαρτίες ΣΥΡΙΖΑ: Χιλιάδες συνταξιούχοι στον «πέλεκυ» της εφορίας για τις καθυστερήσεις ως 6 χρόνια στην έκδοση συντάξεων
Πρόκειται για εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αποφάσειςαπό το 2015
Σχετικά Άρθρα
«Παλιές αμαρτίες» της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ στο συνταξιοδοτικό με τις καθυστερήσεις 5 και 6 χρόνια στην έκδοση συντάξεων, καλούνται να πληρώσουν ως αναδρομικά έσοδα, με προσαυξήσεις και πρόστιμα στην εφορία, χιλιάδες συνταξιούχοι.
Πρόκειται για εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν από το 2015 και εκκαθαρίστηκαν το 2019, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν «χαράτσι» στην εφορία μέχρι 23.000 ευρώ.
Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση, που είχαν καθυστερήσεις μέχρι και 6 χρόνια, δικαιούταν σύνταξη 1.200 ευρώ έλαβε 62.000 αναδρομικά στα 5 χρόνια και 500 ευρώ πρόστιμο.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών καλεί να δώσουν εντολή στην ΑΑΔΕ και στις ΔΟΥ να εφαρμόσουν άμεσα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 616-617-618/ 2021 και την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας στα άρθρα 74 και 84 του Κ.Φ.Δ. Ν.5104/ 2024), που αναγνωρίζει πρόδηλα σφάλματα της φορολογικής διοίκησης καθυστερημένα.
Η ΑΑΔΕ εκκαθάρισε σε ένα έτος (Δεκέμβρη 2019 ) και εκπρόθεσμα κοινοποίησε (τον Ιανουάριο του 2020) χρεώνοντας τους συνταξιούχους.
Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά να δοθεί εντολή για ενέργειες στις αρμόδιες ΔΟΥ:

- Να διαγραφούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις, που παράνομα έχουν εγγραφεί στις σελίδες χιλιάδων συνταξιούχων στο Taxis net.
Η διαγραφή να γίνει αναδρομικά, και να αφορά την τελευταία δεκαετία.
- Σε όσους έχουν καταβάλει το σύνολο της παράνομης οφειλής, να διαγράψουν τα ποσά που καταβλήθηκαν και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους
- Σε όσους έχουν κάνει ρύθμιση και καταβάλλουν τις αναλογούσες δόσεις, να σταματήσει η ρύθμιση και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους.
- Σε όσους δεν είχαν την δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση και έχουν αφήσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις να διογκωθούν, να διαγραφούν τα ποσά που οφείλονται.

Να σημειωθεί ότι το 2021, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ (616-617-618), αποδέχτηκε και διέγραψε ποσά από 1.840 συνταξιούχους, μετά από αιτήσεις και ενδικοφανείς προσφυγές που συνέταξε και υπέβαλε το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ. Ύστερα από λίγο καιρό όμως, σταμάτησε την αποδοχή και στέλνει τους υπόλοιπους προσφυγέντες στα «διοικητικά δικαστήρια».

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης