Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Άρειος Πάγος: Τι αλλάζει στις ομαδικές ασφαλίσεις σε περιπτώσεις εξαγοράς επιχειρήσεων

Άρειος Πάγος: Τι αλλάζει στις ομαδικές ασφαλίσεις σε περιπτώσεις εξαγοράς επιχειρήσεων
Η εκκαθάριση των κεφαλαίων αυτών είναι υποχρεωτική και πρέπει να γίνει με σκοπό τη διανομή τους στους δικαιούχους.
Απόφαση οδηγό με την οποία μοιράζονται οι εισφορές ομαδικών ασφαλιστήριων συμβολαίων σε περιπτώσεις εξαγοράς επιχειρήσεων στις οποίες ο νέος εργοδότης δεν επιθυμεί τη συνέχιση ομαδικών ασφαλίσεων εξέδωσε ο Αρειος Πάγος.
Αν μια επιχείρηση στην οποία «τρέχει» ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα μεταβιβαστεί και ο νέος ιδιοκτήτης δεν θέλει να το συνεχίσει, είναι υποχρέωμενος να μοιράσει χρήμα στους εργαζόμενους.
Με την απόφαση 430/2024 ορίστηκε ότι σε περίπτωση που υπάρχει ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για συνταξιοδοτικές παροχές με καθορισμένη παροχή σε ασφαλιστική εταιρεία, και ο νέος εργοδότης αρνηθεί να το συνεχίσει μετά από μεταβίβαση της επιχείρησης, τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από το πρόγραμμα ανήκουν στους εργαζόμενους.

Η εκκαθάριση των κεφαλαίων αυτών είναι υποχρεωτική και πρέπει να γίνει με σκοπό τη διανομή τους στους δικαιούχους.

Η απόφαση διευκρινίζει ότι με την άρνηση του νέου εργοδότη να συνεχίσει την ασφαλιστική σύμβαση, οι εργαζόμενοι αποκτούν αξίωση για άμεση εκκαθάριση και καταβολή της παροχής, σα να είχε επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος.
Η διαδικασία εκκαθάρισης πραγματοποιείται από τον εργοδότη σε συνεργασία με επιτροπή εργαζομένων, χωρίς η απουσία της τελευταίας να ακυρώνει τη διαδικασία.
Η απόφαση επίσης καθορίζει ότι τα κεφάλαια των προγραμμάτων καθορισμένης παροχής περιλαμβάνουν όχι μόνο τις συσσωρευμένες εισφορές του εργοδότη και τις αποδόσεις τους, αλλά και τυχόν απαιτήσεις κατά του εργοδότη για την καταβολή των ποσών που απαιτούνται ώστε κάθε δικαιούχος να λάβει την παροχή που δικαιούται κατά την ημερομηνία μεταβίβασης της επιχείρησης.
Ειδικότερα, για τους αποχωρήσαντες εργαζόμενους, η παροχή υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία αποχώρησής τους, ενώ για τους υπόλοιπους υπολογίζεται κατά την ημερομηνία μεταβίβασης της επιχείρησης.

Παράδειγμα

Ένα παράδειγμα για να καταδειχθεί η σημασία της απόφασης: Ας υποθέσουμε ότι μια εταιρεία, η «ABC Α.Ε.», έχει συνάψει ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα με καθορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές για τους εργαζόμενους της. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει ότι, όταν οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτηθούν, θα λάβουν συγκεκριμένα ποσά είτε ως εφάπαξ είτε ως σύνταξη.
Η εταιρεία «XYZ Α.Ε.» εξαγοράζει την «ABC Α.Ε.» και γίνεται ο νέος εργοδότης. Ωστόσο, η «XYZ Α.Ε.» αποφασίζει να μην συνεχίσει το ασφαλιστικό πρόγραμμα που είχε δημιουργήσει η «ABC Α.Ε.» για τους εργαζομένους της. Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, τα κεφάλαια που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις εισφορές της «ABC Α.Ε.» για το ασφαλιστικό πρόγραμμα ανήκουν στους εργαζόμενους.
Η «XYZ Α.Ε.» είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε εκκαθάριση των κεφαλαίων και να τα διανείμει στους δικαιούχους, αντί να τα κρατήσει ή να τα επιστρέψει στον παλιό εργοδότη.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει άμεσα, και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να λάβουν τις παροχές που τους αναλογούν.

Η επιλογή της μεθόδου υπολογισμού της παροχής, δηλαδή των καταβλητέων, απόκειται στον εκκαθαριστή (δηλαδή τον μεταβιβάζοντα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ενώ ο κρίσιμος χρόνος για να υπολογισθεί η παροχή, ανεξαρτήτως της μεθόδου που θα επιλεγεί, είναι:
α) για τους ήδη αποχωρήσαντες η ημερομηνία αποχώρησης και
β) για τους λοιπούς η ημερομηνία της μεταβίβασης της επιχείρησης.
Στα προγράμματα καθορισμένης παροχής, δηλαδή στα προγράμματα με τα οποία ο εργοδότης υπόσχεται να καταβάλει προς τους εργαζομένους, με την πλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, καθορισμένες παροχές (εφάπαξ παροχή ή σύνταξη), παραμένοντας υπόχρεος στην καταβολή τους ανεξάρτητα από την εξέλιξη του προγράμματος και αναλαμβάνοντας τον οικονομικό κίνδυνο, υπό την έννοια ότι αναλαμβάνει τόσο τον αναλογιστικό κίνδυνο, όταν οι παροχές που θα πρέπει να καταβληθούν υπερβαίνουν το κεφάλαιο που έχει συγκεντρωθεί, όσο και τον επενδυτικό κίνδυνο, εάν οι επενδύσεις του κεφαλαίου δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης