Το ΒΝ επανειλημμένα, και πριν και μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής που προκαλεί τσουνάμι αντιδράσεων έχει γράψει για την ακαταλληλότητα του Δείκτη
Επιστολή της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δια του προέδρου της κ. Θανόπουλου βάζει βόμβα στην κυβέρνηση και στο 268 του ν. 4738/2020 που επιτρέπει τις υπέργοκες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια υγείας.
Συγχρόνως, αμφισβητεί ανοικτά και δημόσια τους ισχυρισμούς της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για έγγραφο που είχε η ίδια αποστείλει για την καταλληλότητα του Δείκτη, επικαλούμενη την Στατιστική Αρχή.
Ελληνική Στατιστική Αρχή και ΕΚΠΟΙΖΩ σε έγγραφό τους δηλώνουν ρητά ότι διατάξεις του νόμου κρίθηκαν από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως αντίθετες στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και απαιτούν την κατάργηση του δείκτη.
Αναμένεται η απάντηση της ΕΑΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την επιστολή που έστειλε η ΕΑΕΕ σχετικά με την καταλληλότητα του Δείκτη ο πρόεδρος της Στατικής Αρχής γράφει ότι η εν λόγω επιστολή «η οποία σχολιάζει την καταλληλότητα δεικτών και περιλαμβάνει πρόταση για τη χρήση ενός συγκεκριμένου δείκτη, ήταν εσφαλμένη και δεν συνάδει με το ρόλο και τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας.
Η απάντηση δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία. Για να κατανοήσω τους λόγους αυτής της πράξης ζήτησα εξηγήσεις από την Προϊσταμένη και το ζήτημα εξετάζεται διεξοδικά, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ανάλογο περιστατικό στο μέλλον».
Πρόσφατο δημοσίευμα του ΒΝ για την ακαταλληλότητα του Δείκτη μετά τις δηλώσεις Μαζαράκη
Το ΒΝ επανειλημμένα, και πριν και μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής που προκαλεί τσουνάμι αντιδράσεων έχει γράψει για την ακαταλληλότητα του Δείκτη.
Στόχος των δημοσιευμάτων ήταν η προστασία της αξίας της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και περιορισμός των βίαιων ακυρώσεων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η αντίδραση του Δημήτρη Μαζαράκη διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Ασφαλιστική όπου από το συνέδριο της KPMG πρότεινε να αλλαχτεί ο δείκτης υγείας ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα ασφαλιστήρια υγείας, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του ζητήματος που έχει ανακύψει το τελευταίο χρόνο.
Οι αριθμοί έχουν τον λόγο
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΚΠΟΙΖΩ: Τα μακροχρόνια συμβόλαια από 711.000 το 2011 και 424.000 το 2017, περιορίστηκαν σε 278.000 το 2023.
Οι εταιρείες κατευθύνουν τους ασφαλισμένους στα ετησίως ανανεούμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια, στα οποία και θεωρούν ότι είναι ελεύθερες να διαμορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισμούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές των συμβολαίων.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι σήμερα καταναλωτές (συνολικά 964.000 συμβόλαια υγείας, ισόβια και ετησίως ανανεούμενα) είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις αυξήσεις που μονομερώς επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Αντιδικίες Ασφαλιστικών με ασφαλισμένους με αντίδοτο τον Δείκτη
Τους τελευταίους μήνες οι ασφαλιστικές εταιρείες, στις αντιδικίες που έχουν με τους καταναλωτές, επικαλούνται μία επιστολή που η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (και όχι μόνο) απέσπασε από Διεύθυνση της Στατιστικής Αρχής περί της δήθεν καταλληλότητας του Δείκτη του ΙΟΒΕ.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Κυβέρνηση, και ιδίως τον Υπουργό Ανάπτυξης, να αναλάβει επιτέλους δράση, όπως οφείλει. Αυτή τη φορά χάριν προστασίας του καταναλωτικού κοινού.
Να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις καταχρηστικές πρακτικές και τις αθέμιτες μεθοδεύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.
Να καταργήσει τις απαράδεκτες και αντισυνταγματικές διατάξεις και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στις ασφαλίσεις υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της KPMG για το 2023 έδειξε ότι οι ασφαλιστικές έχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από τα ισόβια συμβόλαια υγείας σε σχέση με τις ασφαλιστικές στην Ευρώπη.
Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών