Δελτία Τύπου

Αθ. Κώτσιος: Δικαιολογημένη η εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής τράπεζας

Αθ. Κώτσιος: Δικαιολογημένη η εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής τράπεζας
Ο Κώτσιος Αθανάσιος, Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ και Στέλεχος της Ανανεωτικής Κίνησης "ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ" στην Εθνική τράπεζα σε δήλωσή του, αναφέρεται στην αύξηση της εργασιακής ανασφάλειας και στην αβεβαιότητα που νιώθουν οι τραπεζοϋπάλληλοι για το εργασιακό μέλλον τους
Μία ακόμη αποτυχημένη συνάντηση, δίχως καμία συμφωνία μεταξύ του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ με την Διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
Ο Κώτσιος Αθανάσιος, Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ και Στέλεχος της Ανανεωτικής Κίνησης "ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ" στην Εθνική τράπεζα σε δήλωσή του, αναφέρεται στην αύξηση της εργασιακής ανασφάλειας και στην αβεβαιότητα που νιώθουν οι τραπεζοϋπάλληλοι για το εργασιακό μέλλον τους.
Στη συνάντηση του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ με τη Διοίκηση για τα θέματα του Δικτύου, με λύπη διαπιστώσαμε ότι συνεχίστηκε η ίδια λογική του «πίνουμε το καθιερωμένο μας τσάι», ανταλλάσσοντας απόψεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ ανέφερε στη Διοίκηση «τα θέματα» ενώ η τελευταία δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα. Περιορίστηκε στο ότι «θα εξετάσει» το ένα θέμα, «απάντησε αόριστα» στο άλλο, «ξέχασε να μας ενημερώσει για την κατηγοριοποίηση» και της ξέφυγαν «κατά λάθος» κάποιες «βλαπτικές μεταβολές».
Κι ενώ περιμέναμε να διαβάσουμε, στη συνέχεια, ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΕΤΕ ώστε να πιεστεί η Διοίκηση και να προχωρήσει στις άμεσες λύσεις που απαιτούνται, η ανακοίνωση τελείωσε απλά εκεί…
Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν πιεστεί η Διοίκηση, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική.
Να συρρικνώνει το Δίκτυο, να μειώνει τις θέσεις εργασίας, να κόβει επιδόματα και οδοιπορικά και να αποκλείει τους συναδέλφους από τις προκηρύξεις των Διευθύνσεων.
Ο ΣΥΕΤΕ οφείλει να ορθώσει τώρα ανάχωμα και με όλα τα συνδικαλιστικά όπλα που διαθέτει, να πιέσει τη Διοίκηση ώστε να προχωρήσει σε πράξεις και όχι σε λόγια που θα δώσουν πραγματική ανάσα και προοπτική στους εργαζόμενους.
Ανάλογη βέβαια κατάσταση υφίσταται στις Διευθύνσεις, με το ωράριο να έχει γίνει λάστιχο, με πρόσχημα την τηλεργασία, οι συνθήκες εργασίας ανυπόφορες και ταυτόχρονα να έχει μπει φραγή στην εξέλιξη εκατοντάδων στελεχών της Εθνικής που παραμένουν αναξιοποίητα, παρά τις γνώσεις, τις δεξιότητες που έχουν και την πολύχρονη εμπειρία τους.
Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΕΤΕ, ως «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ», πέρα των παραπάνω, αναπτύξαμε εκτενώς ζητήματα για τα οποία δεν έχει γίνει τίποτα.
Για τα δάνεια των συναδέλφων σε ρύθμιση (που επηρεάζουν και αυτά των συνταξιούχων) δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, παρά τις απανωτές αυξήσεις στα επιτόκια της EKT και του Euribor. Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων έχουν εκτοξεύσει τις δόσεις των δανείων σε δυσθεώρητα ύψη της τάξης των 150€ έως και 400€ επιπλέον, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα τήρησης των δανειακών και όχι μόνο υποχρεώσεων των συναδέλφων. Και αυτό συμβαίνει από τον Ιούλιο χωρίς να υπάρχει ένα ευκρινές σήμα για το πότε θα σταματήσει η αύξηση και σε ποιο ύψος. Η αδράνεια του Προεδρείου είναι αδιανόητη, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, χωρίς μάλιστα να έχει απαιτηθεί, τουλάχιστον, η επιβολή ενός πλαφόν – ανάσα για τους συναδέλφους μέχρι να βρεθεί μια αξιοπρεπής λύση.
Επιπρόσθετα, το πελατοκεντρικό σύστημα συναντάει τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή του, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Πως να λειτουργήσει όταν τα άτομα στα Καταστήματα είναι λιγότερα από αυτά που προβλέπονται από το ίδιο το πελατοκεντρικό;
Ταυτόχρονα, συνάδελφοι συνεχίζουν να αναπληρώνουν θέσεις, επί σειρά μηνών και ετών, χωρίς να τοποθετούνται, με ότι αυτό σημαίνει οικονομικά για αυτούς. Απαιτείται άμεση τακτοποίηση.
Κι ενώ τα θέματα είναι σοβαρά, το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ συνεχίζει με την ίδια λογική του αποκλεισμού συγκεκριμένων παρατάξεων και του κατακερματισμού της συνοχής μας, σε μια εποχή που απαιτείται συνεργασία και ενότητα.
Ιδιαίτερα σήμερα που η Διοίκηση άνοιξε και το θέμα του Κανονισμού Εργασίας.
Για το οποίο όμως δεν αναφέρθηκε τίποτα στο προηγούμενο Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ, παρά τις συναντήσεις που είχαν προηγηθεί. Τελικά μάθαμε για τις επιδιώξεις της Διοίκησης από τις ανακοινώσεις των άλλων Συλλόγων.
Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Πρέπει πρώτα από όλα να γίνει μια εκτενής συζήτηση στον ΣΥΕΤΕ για να καταλήξουμε ποια τράπεζα θέλουμε και με ποιο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί συνέχεια να βάζει η Διοίκηση την ατζέντα της, εξυπηρετώντας τις δικές της επιδιώξεις και το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ απλά να ακολουθεί.
Ο Κανονισμός Εργασίας μας είναι το «Σύνταγμά» μας. Η αλλαγή του θα μας δεσμεύει για τα επόμενα, πολλά έτη. Οι όποιες αποφάσεις δεν αφορούν μόνο την τριετή θητεία αυτού του Προεδρείου. Δεν μπορεί λοιπόν να αλλάξει με τη σχετική γνωστή πλειοψηφία. Θέση μας είναι ότι χρειάζεται ευρύτερη πλειοψηφία για τις όποιες αλλαγές. Αυτό θα είναι κι ένα μεγάλο διαπραγματευτικό μας όπλο. Για να μπορούν να νοιώσουν και οι συνάδελφοι σιγουριά, ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα γίνουν σε βάρος των εργαζομένων.

Ως "ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ" θεωρούμε ότι:

• πρέπει η Τράπεζα να προχωρήσει άμεσα σε έναν σημαντικό αριθμό προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα σε όλα τα επίπεδα (σε Δίκτυο και Διευθύνσεις).
• Πρέπει να σταματήσει ο τεχνητός διαχωρισμός μεταξύ των συναδέλφων του Δικτύου και της Διοίκησης και να υπάρχουν ίδιες ευκαιρίες στην εξέλιξη των συναδέλφων και στην εκπαίδευσή τους καθώς και δίκαιη ανταμοιβή της εργασιακής προσφοράς τους.
• Πρέπει η Τράπεζα να απορροφήσει τους συναδέλφους της Olympus Bank στο πλαίσιο του ρόλου που είχε πάντα ως η Εθνική Τράπεζα της χώρας, ιδιαίτερα όμως σήμερα που το δίκτυο έχει τεράστιες ελλείψεις και χρειάζεται άμεση ενίσχυση αλλά και γιατί βρισκόμαστε σε μία περίοδο σοβαρής κρίσης κόστους ζωής όπου πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η απόλυση έστω και ενός συναδέλφου.
• Πρέπει ο ΣΥΕΤΕ, χωρίς αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις, να πραγματοποιήσει μια σοβαρή και ενδελεχή συζήτηση για το αν χρειάζονται αλλαγές στον Κανονισμό Εργασίας και κυρίως ποιες αλλαγές αυτός θέλει. Αλλαγές που να διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και να μην διαλύουν το δημοκρατικό εργασιακό περιβάλλον για το οποία αγωνίστηκαν γενιές εργαζομένων εντός ΕΤΕ και το οποίο αποτελούσε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως Τράπεζα.
• Πρέπει, τέλος, να σταματήσει η αδράνεια από την πλευρά του ΣΥΕΤΕ και να επιλέξει μια πιο επιθετική και εμπροσθοβαρή τακτική που θα πιέσει τη Διοίκηση και θα έχει απτά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.
Σας καλούμε να ενισχύσετε την κίνησή μας «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» και να ενώσουμε τις φωνές μας ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη προσπάθεια απομείωσης των δικαιωμάτων μας.
Είμαστε εδώ για να ξανακερδίσει ο ΣΥΕΤΕ την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων συναδέλφων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους συναδέλφους της Εθνικής τράπεζας να συμμετάσχουν μαζικά, την Πέμπτη, στην 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ καθώς και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και δεν θα ξεχάσουμε αυτή την τραγωδία στα Τέμπη.
Όλων οι ζωές μετράνε!
Κοιτάμε ΜΠΡΟΣΤΑ! Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ!
Διασφαλίζουμε το ΜΕΛΛΟΝ και την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μας
«ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ»

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης